Este o prajitura din caietul meu cu retete, pe care nu am facut-o de foarte multa vreme, dar care mie imi place foarte mult. Sunt de acord ca orice prajitura cu nuca si cacao e buna, dar aceasta are in plus miere, care o face deosebita.
Eu am folosit o tava de 36*22 cm, dar tava poate avea si alte dimensiuni apropiate. Prajitura va iesi mai inalta sau mai joasa in functie de cat de mare e tava.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 400g faina
- 1 pachet praf de copt
- un praf de sare
- 300g zahar tos (eu am inlocuit 50g cu zahar vanilat facut in casa)
- 50g unt la temperatura camerei
- 2 oua
- 3 lingurite miere
- 150ml lapte
Pentru glazura:
- 50g cacao
- 40g zahar pudra
- 300g unt
- 75ml lapte
- 2 linguri rom
In plus:
- 300g nuca macinata
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava de 36*22cm.
Intr-un vas am cernut faina si am amestecat-o cu praful de copt si sarea.
In alt vas am mixat putin untul cu zaharul, apoi am adaugat ouale si am mixat pana compozitia a devenit cremoasa. Am adaugat mierea, apoi laptele si la sfarsit faina, mixand dupa fiecare pana la incorporare.
Aluatul rezultat nu curge, nu e lichid. De aceea l-am pus in tava cu lingura si am nivelat. Am pus tava in cuptor si am copt 25 de minute la foc mijlociu (180ºC), pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt). Am lasat aluatul sa se raceasca in tava.
Pentru glazura, am pus untul, cacaoa cernuta, zaharul pudra cernut si laptele intr-o craticioara pe foc mic. Am amestecat continuu cu lingura pana cand a inceput sa fiarba si s-a omogenizat. Dupa 2-3 clocote (nu mai mult de 1 minut) am luat-o de pe foc si am lasat-o sa se racoreasca un pic. Nu lasati mai mult glazura sa fiarba pentru ca se topeste grasimea din unt si se separa de restul cremei, adica „se taie”. Dupa ce am luat glazura de pe foc, am adaugat 2 linguri de rom si am omogenizat.
Am taiat prajitura bucati de aproximativ 7*2,5 cm. Puteti sa taiati bucatile mai mari sau mai mici, dupa preferinta.
Am luat fiecare bucata cu furculita (am infipt furculita in ea), am inmuiat-o in glazura, am curatat cu degetul surplusul de glazura, apoi am tavalit-o prin nuca macinata si am pus-o pe platou. Este important sa curatati surplusul de glazura de pe prajitura pentru ca altfel o sa curga in nuca si nici nu va mai ajunge pentru toate bucatile.
Se poate servi imediat.
Spor la prajiturit!