Prajitura Verdens Beste, adica „cea mai buna din lume„, numita si Kvæfjordkake, a fost votata in anul 2002 cea mai buna prajitura de catre norvegieni, devenind prajitura nationala a Norvegiei. Legenda spune ca un proprietar de cafenea din nordul Norvegiei, din regiunea Kvæfjord, a cumparat in anii ’30 reteta acestei prajituri cu 200 coroane daneze, o suma foarte mare de bani la vremea aceea. Reteta a devenit celebra si s-a raspandit in intreaga Norvegie, fiind servita la ocazii speciale.
Eu ii multumesc Sofiei ca si-a facut timp sa o traduca, sa ne putem bucura cu totii de ea. Chiar este o prajitura foarte buna.
Reteta este pentru o prajitura de 20*30 cm.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru blat:
- 100g unt la temperatura camerei
- 100g zahar tos
- 100g faina
- o lingurita praf de copt
- un praf de sare
- 4 galbenusuri
- o lingurita extract de vanilie
- 4 linguri lapte
Pentru bezea:
- 4 albusuri
- un praf de sare
- 175g zahar tos (eu am inlocuit 50g cu zahar vanilat facut in casa)
- o lingura zeama de lamaie
- 75g felii de migdale
Pentru crema:
- 4 galbenusuri
- 40g amidon
- 100g zahar tos
- 450ml lapte
- 15g unt
- 2 lingurite extract de vanilie
- 3 foi (5g) gelatina + apa rece
- 300ml smantana pentru frisca (foarte rece)
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Mai intai am prajit putin feliile de migdale. Migdalele sunt mai bune daca sunt putin prajite, iar din experienta am invatat ca nu se vor praji in timp ce se coace blatul (sau nu suficient). De aceea le-am pus intr-o tigaie pe foc mediu si le-am prajit cateva minute pana s-au rumenit. Am amestecat in permanenta sa nu se arda. Se pot pune si in cuptor daca preferati, dar trebuie si acolo supravegheate.
Pentru blat, ar fi trebuit o tava de 40*30cm, dar cum nu am, am folosit tava de 36*27cm, pe care am tapetat-o cu hartie de copt, apoi am uns hartia cu unt.
Am incalzit cuptorul la foc mediu (170-180ºC).
Intr-un vas, am cernut faina si am amestecat-o cu praful de copt si sarea. Am lasat-o deoparte.
In alt vas, am mixat untul moale cu zaharul vreo 2 minute pana a devenit cremos, apoi am adaugat galbenusurile pe rand, mixand dupa fiecare pana la incorporare. A urmat extractul de vanilie si faina, iar la final, cele 4 linguri de lapte. Compozitia obtinuta nu e lichida, nu curge; de aceea am pus-o cu lingura in gramajoare pe hartia de copt din tava, apoi am intins-o cu spatula pe toata suprafata tavii.
Pentru bezea, am batut albusurile spuma cu un praf de sare, apoi am adaugat zeama de lamaie si zaharul treptat, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am intins bezeaua peste compozitia de blat din tava si am presarat deasupra feliile de migdale prajite.
Am pus tava in cuptor si am copt 25 de minute la foc mediu (170-180ºC). Am lasat blatul sa se raceasca in tava.
Pentru crema, am pus smantana pentru frisca in congelator (ca sa se bata bine frisca, smantana trebuie sa fie foarte rece) si am pus foile de gelatina sa se hidrateze in apa rece cat sa le acopere bine.
Am facut crema de patiserie. Am pus laptele impreuna cu untul sa se infierbante si am mixat intr-o cratita galbenusurile cu zaharul pana s-au deschis la culoare. Am adaugat amidonul si l-am incorporat. Apoi am adaugat laptele fierbinte in fir subtire, mixand in continuare pana am incorporat tot laptele. Am mutat vasul pe foc mediu, unde am amestecat continuu cu telul pana s-a ingrosat crema. Nu dureaza mult pentru ca laptele este deja fierbinte. Am lasat crema sa se racoreasca, amestecand din cand in cand sa nu faca pojghita. Am adaugat apoi extractul de vanilie si l-am incorporat.
Am topit pe aburi gelatina hidratata, scursa de surplusul de apa si am incorporat-o in crema calduta. Am lasat crema sa se raceasca complet.
Am batut frisca semitare (sa fie pufoasa si cremoasa, nu sa stea bat) si am incorporat-o in crema rece (la temperatura camerei). Mai intai am adaugat 2 linguri de frisca si le-am incorporat usor cu spatula din silicon, apoi am adaugat si restul de frisca si am incorporat-o la fel.
Pentru asamblarea prajiturii, am scos cu grija blatul din tava cu tot cu hartie, dupa ce am desprins cu un cutit marginile de tava. L-am taiat apoi in doua, obtinand doua blaturi de 27*18cm (de 30*20cm daca aveti tava de 40*30cm). Am desprins o jumatate de blat de hartie, bagand cu grija ambele maini, cu palmele in sus, sub el si l-am mutat pe un platou. Am turnat crema pe acest blat si am nivelat-o. Pentru ca crema era destul de moale, am pus-o in doua reprize. Prima data am pus jumatate, am nivelat-o si am lasat-o 10 minute la frigider sa se intareasca, apoi am pus si cealalta jumatate si am nivelat-o. Peste crema am pus cealalta jumatate de blat si am bagat prajitura inca jumatate de ora la frigider sa se intareasca bine crema.
O varianta mai simpla de crema este sa inlocuiti crema de patiserie cu o budinca de vanilie, pe care o amestecati tot asa cu 300ml frisca batuta. De asemenea, se poate renunta la gelatina, dar crema va fi mai moale, nu va arata la fel.
A fost delicioasa felia aceasta alaturi de o ceasca de cafea 🙂 Nici nu stiti ce pierdeti daca nu incercati aceasta reteta de prajitura…
Spor la prajiturit!
Ha,ha,ha, o gasisem si eu cautand cea mai cremoasa prajitura din lume :). Bine ca n-am avut timp s-o traduc, ma inspir de la tine.
Multumesc,
Mihaela
Mă bucur că ți-e de folos 🙂
Am facut prajiturica asta .E intr-adevar speciala.Are un gust deosebit si cu siguranta o voi face foarte des.Multumesc pentru aceasta reteta si pentru inca cateva care mi-au atras atentia !
Mulțumesc pentru incredere! Încercați și tortul cu fructe pe care l-am făcut pornind de la această rețetă. 🙂
http://pleziruri.ro/2016/06/05/tort-cu-fructe-bezea-si-felii-de-migdale/
La inceputul retetei tava e de20 / 30 iar spre sfarsit 40 / 30.Cantitatile ingredientelor se dubleaza pt tava de 40 / 30 sau raman aceleasi, multumesc
Se coace un singur blat mare într-o tavă de 40*30, care se taie apoi in două, obținând 2 blaturi de 20*30.
Multumesc frumos
Cu drag!
Blaturile se coc impreuna,suprapuse sau pe rand?
Se coace un singur blat mare, care apoi se taie in doua si se suprapun cele doua bucati rezultate.
Am o nelămurire :blatul se taie pe orizontala sau pe verticala?? Din ce am înțeles cred că pe verticala, dar vreau să mă asigur. Mulțumesc!
pe verticala … daca se poate spune asa… din blatul de 36*27 cm, am facut 2 blaturi de 18*27cm, care se suprapun cu crema intre ele.
Foarte buna prajitura !! 🙂
http://miremirc.ro/2016/12/15/prajitura-verdens-beste/
Foarte reusita prezentarea 🙂 Felicitari!
Oare de ce mi sa ars blatul de galbenus cu unt?
A fost focul prea tare? L-ați lăsat prea mult? Aveți cuptor pe gaz și nu puteți controla prea bine temperatura in cuptor? Eu, de exemplu, știu că cuptorul meu cam arde prăjiturile și de aceea folosesc de obicei tăvi de culoare deschisă (din aluminiu, satinate etc), pentru că in acestea nu se ard așa prăjiturile ca și în tăvile negre.
Si cu faina cu praful de copt ce facem? Il lasam „deoparte”? Cum se poate la „cea mai buna prajitura din lume” sa se faca o greseala asa de mare? Fiti mai responsabili va rog cand scrieti o reteta, mai ales daca e asa renumita ca ar fi cea mai buna. Am facut.o si eu , are gust foarte bun, dar , specificati va rog, ca tava trebuie sa aiba numaidecat dimensiunile alea, altfel blatul iese prea gros, iar bezeaua trebuie sa fie TARE!!
Mulțumesc pentru comentariu!
Vă rog să citiți mai cu atenție rețeta… Scrie și că tava ar fi trebuit sa aibă dimensiunea 40*30, dar eu am folosit una ceva mai mică pentru că nu am avut una de 40*30 și scrie și când se adaugă făina în aluat
Nu-i mai simplu daca se coace din 2 , jumate portia ????
Ce este mai simplu, depinde de prioritățile fiecăruia… cât timp are la dispoziție, ce cantitate dorește… Sunteți liberă să o coaceți cum doriți
Ieri am reușit sa fac și eu aceasta prajitura și a ieșit extraordinar, iar cei din casa au votat ca cea mai buna prajitura din anul acesta. Mulțumesc frumos!
Mă bucur că vă place. Poftă bună!… și mulțumesc pentru comentariu!