Daca va place branza dulce, incercati si aceasta prajitura. Sigur o veti indragi. Pe langa ca e cremoasa si pufoasa, mai e si tare aromata. Mie imi ploua in gura numai cand ma gandesc la ea…
Pentru o tava dreptunghiulara de aproximativ 20*30cm sau o forma de tort cu diametrul de 28cm, avem nevoie de:
Pentru aluat:
- 225g faina
- un praf de sare
- 50g zahar tos (se poate inlocui o parte cu zahar vanilat sau se poate adauga pudra de vanilie)
- o lingurita rasa praf de copt
- 125g unt rece
- 3 galbenusuri
- o lingura lapte rece, la nevoie
Pentru umplutura:
- 500g branza dulce
- 125g unt la temperatura camerei
- 120g zahar tos
- 40g amidon sau o budinca cu gust de vanilie
- 1 ou
- o lingurita extract de vanilie
- coaja rasa de la jumatate de lamaie
- un borcan de 720ml de compot de piersici taiate jumatati
Pentru bezea:
- 3 albusuri
- un praf de sare
- 80g zahar tos
- o lingurita extract de vanilie
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) si am uns usor cu unt o tava de 20*30cm. Am pus piersicile din compot intr-o strecuratoare sa se scurga.
Pentru aluat, am pus intr-un vas mai mare faina, sarea, praful de copt, zaharul si untul rece taiat bucatele si le-am amestecat cu mainile pana am obtinut o masa sfaramicioasa. Am adaugat galbenusurile si am mai framantat putin sa se adune aluatul. Pentru ca nu s-a legat, am adaugat si o lingura de lapte rece. Am framantat din nou si am adunat aluatul intr-o bila. Am rupt o treime din aluat, am invelit-o in folie de plastic si am pus-o la frigider. Din celelalte doua treimi de aluat am intins o foaie, am transferat-o in tava pe sucitor si am continuat sa o intind in tava, astfel incat sa acopere uniform fundul tavii. E foarte potrivita o rola mica de intins aluatul pentru operatiunea asta, dar, in lipsa ei, se poate face prin presare cu degetele. Am pus tava cu aluatul la frigider pana am pregatit umplutura.
Pentru umplutura, am pasat branza dulce printr-o sita si am amestecatat-o cu untul moale. Am adaugat zaharul si amidonul si am mixat sa se omogenizeze, apoi extractul de vanilie, coaja rasa de lamaie (vezi aici cum rad eu lamaia) si oul si am mai mixat foarte putin la viteza mica, doar pana la incorporare (umplutura nu trebuie sa creasca in timpul coptului si deci albusul nu trebuie sa inglobeze aer; de aceea nu mixam mult). Am turnat compozitia in tava peste aluat si am nivelat.
Am taiat jumatatile de piersici in felii (fiecare jumatate in 4 felii) si le-am aranjat peste umplutura de branza.
Pentru bezea, am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi am adaugat o lingurita de extract de vanilie si zaharul in 3 reprize, mixand in continuare, pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am turnat-o peste piersici si am nivelat-o.
Am scos din frigider bucata de aluat pusa deoparte si am ras-o pe razatoarea cu gauri mari uniform peste bezea.
Am copt prajitura 50 de minute la foc mijlociu (180ºC). Cum fiecare cuptor coace altfel, va recomand sa o verificati dupa 40 de minute. E gata cand aluatul de deasupra se rumeneste si capata o culoare maro deschis.
Am lasat-o sa se raceasca in tava. Ar fi bine sa stea si la frigider vreo ora inainte de a o taia… eu n-am avut rabdare.
Se serveste taiata felii si pudrata cu zahar.
La vara o voi incerca si cu piersici proaspete si, de ce nu, cu alte fructe…
Spor la prajiturit!
Sursa: kwestiasmaku.com – Sernik z brzoskwiniami