Tort cu miere (Medovik)

Tort cu miere Medovik

Tortul Medovik, una dintre cele mai populare prajituri in Rusia, a fost pregatit pentru prima data pe la 1800, in timpul domniei tarului Alexandru I. Se spune ca Elisabetei Alexeevna, sotia tarului, nu-i placeau prajiturile cu miere. Toti bucatarii de la curte stiau acest lucru, pana cand a fost angajat un bucatar nou, care nefiind inca familiarizat cu preferintele culinare ale imparatesei, a pregatit tortul cu miere. Gustul sau minunat a cucerit-o chiar si pe imparateasa. Tortul a devenit astfel popular mai intai printre cei care formau nobilimea rusa, apoi in toata Rusia.

Sunt foarte multe variante ale retetei acestui tort. Difera atat reteta aluatului, cat si umplutura, care poate fi din smantana, lapte condensat sau caramel din lapte (dulce de leche), obtinut tot din lapte condensat. Eu am ales sa fac aluatul dupa o reteta care contine si nuca, iar crema din smantana (acra) combinata cu frisca. Cu siguranta o sa incerc si varianta cu dulce de leche cat de curand. De asemenea, la crema de smantana se poate adauga nuca maruntita (eventual coapta), fructe confiate sau, cum am adaugat si eu, prune uscate, care ii dau tortului un plus de aroma, un gust dulce-acrisor care completeaza dulceata mierii si o pata de culoare, facandu-l extraordinar.

Dupa cum vedeti, tortul meu a iesit prea inalt… are 10 cm inaltime. Desi in reteta folosita de mine, era indicat sa fac 8 foi din cantitatea de ingrediente data, eu m-am gandit ca nu e destul de inalt si am facut 12 foi de diametru mai mic, 20cm. Va recomand sa faceti 8 foi cu diametrul de 24-25 cm.

Mai trebuie spus ca tortul se incepe azi, se pregateste maine si se consuma poimaine. Aluatul trebuie sa stea la rece peste noapte, iar foile coapte au nevoie de timp sa se inmoaie de la crema. Nu este greu de facut, dar avem nevoie de putina rabdare si timp sa coacem 8-12 foi. Rezultatul este insa pe masura muncii depuse.

Asadar, pentru un tort din 12 foi cu diametrul de 20 cm (sau 8 foi cu diametrul de 24cm), avem nevoie de:

Pentru aluat:

  • 200g miere
  • 200g zahar tos
  • 500g faina
  • 60g nuca macinata
  • un praf de sare
  • 3 oua
  • o lingurita bicarbonat de sodiu
  • vanilie (pudra, seminte din pastaie sau zahar vanilat)

Pentru crema:

  • 500g smantana (acra) cat mai grasa – eu am folosit cu 25% grasime
  • 400g smantana pentru frisca foarte rece
  • 100g zahar pudra (sau dupa gust, dar tineti cont ca si foile sunt foarte dulci)
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 100g prune deshidratate (data viitoare voi pune 200g)

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru aluat, am pus pe foc mic mierea si zaharul si am amestecat cu telul pana s-a topit zaharul. Am luat vasul de pe foc, am lasat compozitia 5 minute sa se racoreasca, apoi am adaugat ouale batute putin cu furculita si am amestecat sa se incorporeze. La final am adaugat faina amestecata cu sarea, nuca macinata, vanilia si bicarbonatul de sodiu si am incorporat-o. Aluatul rezultat este moale si lipicios, dar la rece se va intari si se va putea lucra cu el. L-am invelit deci in folie de plastic si l-am lasat peste noapte la frigider.

Tort-cu-miere4

A doua zi, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am presarat cu faina dosul unei tavi. Am impartit aluatul in 12 bucati egale (mai intai l-am impartit in 8, apoi m-am razgandit si din cate doua bucati am facut 3 foi mai mici), dar va recomand sa-l impartiti in 8. Am luat o bucata de aluat si am intins pe masa infainata o foaie cat s-a putut de subtire. Am presarat faina si pe foaie si pe masa de cate ori a fost nevoie. Apoi am decupat cu ajutorul unui capac (sau cu o forma de tort) un disc din foaia intinsa de 20cm diametru (de 24cm daca faceti 8 foi). Am mutat foaia rotunda pe dosul tavii infainate si am copt-o 4-5 minute la foc mijlociu (180ºC), pana a capatat o culoare maro deschis. Am trecut cu un cutit cu lama subtire pe sub foaie sa se desprinda de tava si am lasat-o sa alunece usor pe un platou.

Cat timp s-a copt foaia din cuptor, am intins urmatoarea foaie. Am presarat din nou faina pe dosul tavii si am pus urmatoarea foaie (nu am mai racit tava) si am copt-o la fel. Cand a fost coapta, am desprins-o tot asa de tava si am lasat-o sa alunece peste foaia de dinainte. In felul acesta am copt toate foile.

Tort-cu-miere5

Daca vi se pare greu de mutat foaia decupata pe tava, puteti sa intindeti foaia direct pe dosul tavii, o decupati si o coaceti. In felul acesta trebuie sa folositi 2 tavi sau sa raciti de fiecare data tava inainte de a intinde aluatul pe ea.

Cu marginile ramase in urma decuparii discurilor, am intins la sfarsit o foaie cat tava de mare (mi-a ramas destul de mult aluat, dar daca faceam mai putin erau mai greu de intins foile), pe care am copt-o la fel ca si foile rotunde, iar dupa ce s-a racit am maruntit-o in tocator, obtinand un pesmet din care o parte am folosit-o la imbracarea marginilor tortului. Pesmetul ramas l-am pus intr-o punga inchisa si il voi folosi in loc de biscuiti pentru blatul unui cheesecake de exemplu.

Pentru crema, am amestecat mai intai smantana acra cu zaharul pudra in 3 reprize cu ajutorul unui tel. Am adaugat extractul de vanilie si l-am incorporat. Am batut apoi frisca (smanatana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece ca sa se bata bine), dar nu pana la capat, sa stea bat, ci doar sa fie pufoasa si cremoasa si am incorporat-o usor, cu telul prin rasturnare, in crema de smantana.

 

Tort-cu-miere6

Am asamblat tortul. Am curatat cu o pensula surplusul de faina de pe dosul primei foi si am pus-o pe un platou, am acoperit-o cu 2 linguri de crema (3 linguri daca foaia e mai mare) si am presarat deasupra prune uscate maruntite. Am acoperit cu a doua foaie, pe care am presat-o usor peste crema si am continuat in acest mod pana la ultima, pe care am acoperit-o doar cu crema, fara sa mai presar prune. Nu mi-a ramas crema sa imbrac marginile, au ramas doar cu ce a iesit dintre foi cand le-am presat. Le-am imbracat apoi cu pesmet din foaia ramasa.

Am decorat tortul cu prune uscate si coaja de portocala confiata. Data viitoare o sa pun si in interior coaja de portocala confiata pentru ca mi-a placut combinatia.

E delicios. Eu cu fiu-meu am mancat jumatate din el intr-o zi…

Tort cu miere Medovik

Spor la prajiturit!

Pentru Craciun, am decorat Tortul Medovik cu turta dulce. Reteta de Turta dulce o gasiti aici.

Tort cu miere Medovik

 

 

6 thoughts on “Tort cu miere (Medovik)

    • Presupun că de la smântână vine denumirea de „smietanik”. „Medovik” vine de la miere. In rusă „med” înseamnă miere.

    • Tortul Smietanik nu este acelasi cu Medovik. La aspect seamana, intr-adevar, dar la Smietanik foile sunt pe baza de smantana, iar la Medovik pe baza de miere. Crema e la fel , pe baza de smantana fermentata la ambele. Bineinteles ca amandoua sunt foarte bune.

    • Da, puteți. Într-un loc uscat și răcoros, suprapuse și acoperite cu un șervet de pânză le-aș păstra eu. Nu uitați să le umpleți cu cel puțin o zi înainte de servire, să aibă timp să se înmoaie.

Adaugă un comentariu: