Va place rubarba? Mie da, mai ales in combinatie cu capsunile. Pentru cine nu stie, rubarba are gust acrisor, din ea preparandu-se compoturi, gemuri si diverse prajituri. Desi, judecand dupa intrebuintari si dupa gustul acrisor, am inclina sa spunem ca este fruct, rubarba este de fapt o leguma. Cu toate acestea, in supermarketuri o gasim la raionul de fructe, nu de legume. Este important de stiut ca frunzele rubarbei sunt toxice datorita continutului mare de acid oxalic, iar tulpinile trebuie curatate de pielita roz inainte de preparare.
Prajitura aceasta este o alta varianta a prajiturii cu fructe (cirese), pe care v-am prezentat-o anul trecut. Am inlocuit doar untul topit cu smantana. Puteti sa o faceti cu ce fructe va place, dar incercati o data si combinatia aceasta de rubarba si capsuni. Va garantez ca o sa va placa.
Eu am facut de data asta intr-o tava mai mica, jumate de portie, pentru ca am avut doar doua tije de rubarba, pe care le-am cumparat pentru altceva, dar stiti cum e: socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa…
Pentru o tava de 20*30 cm sau chiar ceva mai mica, avem nevoie de:
- 3 oua mari sau 4 mici (eu am pus 4 mai mici)
- 125g faina
- un praf de sare
- jumatate de lingurita praf de copt
- 150g zahar tos
- o lingura zeama de lamaie
- 100ml smantana (fermentata)
- vanilie (eu am pus un varf de lingurita pudra de vanilie)
- 300g rubarba (cantarita necuratata)
- 200g capsuni
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am pregatit fructele… si legumele. Am curatat pielita de deasupra (cea roz) de pe rubarba, am spalat-o, am taiat-o in bucati de aproximativ 1 cm lungime. Am pus bucatile de rubarba intr-un vas si le-am amestecat cu o lingura de zahar (din cele 150g). Capsunile le-am spalat si pentru ca erau foarte mari, le-am taiat in patru.
Am incalzit cuptorul la foc mediu 180ºC si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava de 20*30cm.
Intr-un vas am amestecat faina cu sarea, pudra de vanilie si praful de copt. In alt vas, am batut albusurile spuma tare, am adaugat o lingura de zeama de lamaie si zaharul in 3 reprize, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat galbenusele, apoi smantana si le-am incorporat usor cu spatula de silicon. Am cernut deasupra faina si am incorporat-o si pe ea usor cu spatula, prin miscari de rasturnare de jos in sus.
Am turnat compozitia in tava, am nivelat-o si am repartizat deasupra rubarba (scursa de zeama pe care o lasa) si capsunile. Am copt 35 de minute la 180ºC, pana a trecut testul scobitorii.
Am lasat-o sa se raceasca in tava, apoi am pudrat-o cu zahar si am taiat-o felii.
Mmm… ce parfum…
Spor la prajiturit!
Interesanta combinatia.Si eu o fac,dar nu am incercat si cu capsuni.Inca…
Eu sunt deja la a doua incercare, am facut si o tarta anul trecut 🙂
Exceptional reteta, prima data ca folosesc rubarbura .