Daca va doriti o prajitura cu foi, dar nu va place sau vi se pare greu sa le intindeti cu sucitorul, gasiti aici solutia. Aluatul la aceasta prajitura este mai moale si se intinde in foaie cu ajutorul unei spatule sau a unui cutit cu lama lata.
Este o prajitura potrivita pentru perioada sarbatorilor, cand avem mult de lucru, pentru ca trebuie facuta din timp, cu cel putin doua zile inainte de servire, timp in care foile se fragezesc.
Eu am ales sa fac o crema simpla din caramel (dulce de leche), pe care l-am facut cu o saptamana inainte (reteta o gasiti aici) amestecat cu unt. Este o crema care rezista mult timp. Dar puteti sa umpleti aceste foi cu orice crema doriti (de preferat mai moale, cu mai putin unt) sau chiar cu gem.
Pentru o prajitura din 5 foi (36*24cm), avem nevoie de:
Pentru aluat:
- 500g faina
- o lingurita cu varf bicarbonat de sodiu sau praf de copt (eu am pus praf de copt)
- un praf de sare
- 4 oua
- 50g unt moale (la temperatura camerei)
- 50g smantana
- 200g miere
- 50g zahar tos
Pentru crema:
- 2 cutii de lapte condensat indulcit (~400g/cutie)
- 300g unt (82% grasime) la temperatura camerei
In plus:
- 3 linguri de rom pentru stropit foile
- 50g nuca macinata pentru decor
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Foarte important! Prajitura trebuie facuta cu cel putin 2 zile inainte de servire pentru ca foile au nevoie de timp sa se inmoaie.
Daca nu aveti caramel (dulce de leche) facut dinainte, incepeti cu prepararea acestuia. Reteta o gasiti aici.
Pentru foi, am incalzit cuptorul la foc mediu 170-180ºC. Ca sa economisiti timp la coacerea foilor, e bine sa aveti 2 tavi de aceeasi dimensiune.
Intr-un vas, am cernut faina si am amestecat-o cu un praf de sare si cu praful de crescut.
In alt vas, am cantarit mierea, am adaugat zaharul, smantana si untul moale si le-am amestecat cu lingura. Am adaugat ouale si le-am incorporat, apoi faina. Am omogenizat bine compozitia cu lingura.
Am uns foarte bine fundul unei tavi (de 36*24cm) cu unt (pana se albeste). Tava trebuie sa fie rece, sa nu se topeasca untul pe ea, pentru ca pe untul topit nu se mai poate intinde aluatul. Am pus cateva linguri de aluat pe tava si l-am intins cu o spatula (sau un cutit cu lama lata) pe toata suprafata tavii, in strat cat mai subtire si uniform. Am pus tava in cuptor si am copt 10-12 minute la foc mijlociu (170-180ºC) pana cand foaia s-a rumenit usor. Am scos tava din cuptor, am indreptat marginile foii trecand cu un cutit de sus in jos pe marginea tavii. Am trecut apoi cu un cutit pe sub foaie sa o desprind de tava si am lasat-o sa alunece usor pe un platou. Foaia se intareste cand se raceste.
Avand 2 tavi de aceeasi dimensiune, cat timp s-a copt prima foaie, am pregatit-o pe cea de a doua. Daca nu aveti a doua tava, dupa ce ati copt prima foaie, spalati tava si o raciti cu apa rece. Apoi procedati la fel ca la prima.
Mie mi-au iesit 5 foi pe care le-am suprapus pe masura ce le-am copt.
Pana s-au racit foile, am facut crema. Am mixat untul moale pana a devenit spumos, apoi am adaugat caramelul treptat, cate jumatate de cutie o data, mixand pana la incorporarea completa.
Pentru asamblare, am pus pe o tava prima foaie, am stropit-o cu putin rom, am pus 1/5 din crema, am acoperit-o cu a doua foaie, presand-o usor si am continuat asa pana la ultima foaie, pe care am pus de asemenea un strat de crema, peste care am presarat nuca macinata. Daca doriti, puteti sa adaugati nuca si in crema sau sa presarati si peste celelalte straturi de crema.
Foile sunt tari la inceput, dar dupa 2 zile se fragezesc si prajitura se poate taia felii.
Cui nu-i place caramelul ?….
Spor la prajiturit!
Sursa: Foile cu miere le-am facut dupa reteta din Cartea de bucate a Silviei Jurcovan.