Este un tort usor, racoros, nu foarte dulce, aromat… minunat, cu care sper sa impresionez vara sa vina mai repede. 🙂 Este format dintr-un pandispan cu cacao, o crema cu mascarpone, crema de branza si capsuni, piscoturi inmuiate in suc de portocala si acoperit cu multe capsuni.
Mie-mi place tare mult. Va invit sa-l incercati si voi.
Pentru un tort cu diametrul de 23cm (sau mai mare, de 25-26cm), avem nevoie de:
Pentru blatul cu cacao:
- 2 oua
- 40g faina
- 10g cacao
- 50g zahar tos (eu am pus zahar vanilat)
- un praf de sare
Pentru siropul de insiropat blatul:
- 50ml apa
- 30g zahar tos
- jumate lingurita extract de vanilie
Pentru crema:
- 1kg capsuni (preferabil mai mici)
- 250g mascarpone
- 400g crema de branza
- 300g smantana pentru frisca foarte rece
- 10g (6 foi) gelatina
- 100g zahar pudra
- o lingurita extract de vanilie
- 100g piscoturi
- o portocala mai mare
- 2 linguri lichior de portocale
Pentru finisat:
- 100g capsuni
- 50g zahar gelifiant
- o lingurita zeama de lamaie
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am inceput cu blatul. Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) si am uns cu unt si am tapetat cu faina baza unei forme de tort cu diametrul de 23cm. Se poate face si intr-o tava mai mare pentru ca la diametrul de 23cm tortul iese destul de inalt.
Intr-un vas am amestecat si am cernut faina si cacaoa. In alt vas am batut albusurile spuma tare impreuna cu un praf de sare. Am adaugat apoi zaharul in 3 reprize, mixand in continuare, pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat galbenusurile si le-am incorporat usor cu spatula de silicon. Apoi am adaugat amestecul de faina si cacao si l-am incorporat usor cu spatula, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozitia in tava pregatita si am copt 20 de minute la foc mijlociu (180ºC), pana blatul a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat iese curata, fara urme de aluat necopt). Am trecut cu un cutit cu lama subtire pe marginea tavii pentru a desprinde blatul, apoi l-am scos din tava si l-am lasat sa se raceasca.
Pentru sirop, am fiert apa cu zaharul 2 minute si, cand s-a racit, am adaugat vanilia.
Am pregatit capsunile. Le-am spalat si le-am curatat de codite si frunze. Le-am ales apoi pe cele mai frumoase si mai mici pentru partea de deasupra (aproximativ jumatate din ele) si le-am lasat deoparte sa se scurga bine. Restul le-am taiat bucatetele. Ca sa stiu de cate capsuni am nevoie pentru partea de deasupra, le-am aranjat una langa alta pe o farfurie de marimea blatului.
Am pregatit piscoturile. Am spalat portocala si am ras jumatate din coaja. Apoi am stors-o (trebuie sa avem 80ml de suc). Am amestecat sucul de portocala, coaja rasa si lichiorul, apoi am cufundat scurt fiecare piscot in acest amestec. Am pus piscoturile insiropate pe o farfurie.
Pentru crema, am pus gelatina la hidratat in apa rece cat sa o acopere bine. Am batut frisca semitare (cand se adauga in creme, frisca nu trebuie batuta pana la capat, sa stea bat, trebuie doar sa fie pufoasa si cremoasa). Am lasat-o deoparte.
Intrun vas am amestecat usor crema de branza, mascarponele si zaharul pudra. Am adaugat apoi vanilia si am incorporat-o. Am scurs gelatina hidratata de surplusul de apa, apoi am topit-o pe aburi (cu grija sa nu se infierbante prea tare pentru ca se distruge). Am adaugat 2 linguri din crema de mascarpone in gelatina si am amestecat pana s-a omogenizat. Apoi am turnat acest amestec peste restul de crema si l-am incorporat. Am adaugat apoi frisca si am incorporat-o usor, cu spatula de silicon, prin miscari de rasturnare. La sfarsit am adaugat si capsunile si am amestecat.
Am asamblat tortul. Am pus blatul pe un platou si am inchis un inel de tort in jurul lui. Am insiropat blatul, apoi am pus pe el jumatate din crema. Am aranjat apoi stratul de piscoturi insiropate, peste care am pus restul de crema. Deasupra am aranjat capsunile intregi una langa alta, apoi am pus tortul la frigider pentru 4 ore.
Inainte de a scoate tortul de la frigider, am pregatit un sos de capsuni, pe care l-am pus la final peste capsuni. Pentru acest sos, am facut capsunile piure cu ajutorul blenderului, apoi am strecurat piureul sa retin semintele (nu e obligatoriu). Am pus intr-o craticioara piureul de capsuni, zaharul gelifiant si o lingurita de suc de lamaie si am fiert amestecul 4 minute. L-am lasat sa se raceasca la temperatura camerei.
Am scos tortul din frigider, am trecut cu un cutit cu lama subtire pe marginea lui sa-l desprind de inel, apoi am scos inelul. Am pus cate un pic de sos de capsuni pe fiecare capsuna, iar restul l-am turnat pe marginea tortului.
Spor la prajiturit!
Sursa: Adaptare dupa Italienische Erdbeer Mascarpone Torte.