Dupa atatea deserturi cu capsuni, mi s-a facut o pofta uriasa de ciocolata. Si cum nu am mai facut de mult o prajitura cu unt de arahide, care-i place atat de mult fiului meu, am cautat o reteta de prajitura care sa le combine. Am folosit unt de arahide atat in crema, cat si in blat si a iesit o prajitura delcioasa.
Reteta este pentru o tava de 20*30cm si avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru blat:
- 250g faina
- 6g praf de copt (ceva mai mult de jumatate de pliculet)
- 30g cacao
- 5 oua
- 250g unt la temperatura camerei
- 250g zahar tos (din care am pus 3 linguri zahar vanilat)
- 120g unt de arahide
Pentru crema de ciocolata cu unt de arahide:
- 250ml lapte
- 2 galbenusuri
- 100g zahar tos
- 20g faina
- 100g ciocolata neagra
- 30g cacao
- 250g unt (82% grasime) la temperatura camerei
- 100g zahar pudra
- 150g unt de arahide
- optional 2 linguri lichior de alune
Pentru decor:
- 80g arahide crude
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blat, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava de prajitura dreptunghiulara de 20*30cm.
Intr-un vas am amestecat foarte bine faina cu cacaoa si praful de copt.
In alt vas, am mixat un minut untul moale cu zaharul sa devina cremos, apoi am adaugat untul de arahide si ouale pe rand, mixand dupa fiecare sa se incorporeze. Am cernut amestecul de faina peste compozitie si am mai mixat putin sa se incorporeze si acestea. Am turnat compozitia in tava pregatita si am copt 35 de minute la foc mediu (180ºC), pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt).
Am desprins cu un cutit blatul de marginea tavii, apoi am scos blatul din tava, rasturnandu-l pe un gratar (am pus o alta tava peste blat, am rasturnat, apoi am pus gratarul peste blat si am rasturnat). L-am lasat sa se raceasca complet.
Pentru crema, am topit ciocolata si am lasat-o sa se raceasca.
Am pus laptele pe foc sa se infirbante. In alt vas am amestecat galbenusurile cu zaharul si o lingura de lapte rece. Cand s-a omogenizat crema, am adaugat faina si am incorporat-o. Am adaugat laptele fierbinte putin cate putin, amestecand sa se incorporeze si sa se tempereze crema. Am mutat vasul pe foc mediu si am amestecat continuu cu telul pana crema s-a ingrosat. (Dureaza ceva mai mult daca facem crema cu faina decat daca o facem cu amidon).
Am luat crema de pe foc si am adaugat ciocolata topita pe aburi si cacaoa. Le-am incorporat si am lasat crema sa se raceasca, amestecand din cand in cand in ea sa nu faca pojghita (se poate acoperi cu folie alimentara in contact si atunci nu e nevoie sa mai amestecam).
In alt vas am mixat untul moale cu zaharul pudra cernut, adaugat tot cate o lingura o data. Am adaugat untul de arahide si l-am incorporat. Daca folositi lichior, acum se adauga si acesta. La sfarsit am adaugat crema cu ciocolata si am mixat pana am obtinut o crema omogena si pufoasa.
Pentru asamblare, am taiat blatul in doua pe orizontala, dupa ce in prealabil i-am taiat capacul ca sa-l indrept. Am pus unul din blaturi pe o tava, am pus 2/3 din crema, am acoperit cu al doilea blat si am incheiat cu restul de crema. Daca doriti, puteti sa si insiropati blaturile cu un sirop din 200ml apa si 75-100g zahar, aromat cu vanilie sau lichior de alune. (Siropul se fierbe 2 minute si cand se raceste se adauga aromele).
Pentru decor, am prajit 3-4 minute arahidele intr-o tigaie, amestecand continuu sa nu se arda. Le-am lasat sa se raceasca, apoi le-am maruntit si le-am presarat peste prajitura.
Am pus prajitura in frigider pentru o ora sa se intareasca crema si apoi am taiat-o felii.
Spor la prajiturit!