Tortul acesta este facut dupa reteta prajiturii Verdens Beste (prajitura cea mai buna din lume), la care am adaugat multe fructe de sezon: capsuni, cirese, coacaze, zmeura, afine, pere.
Pentru ca tortul a fost foarte apreciat si sigur o sa-l mai fac si poate va place si voua si vreti sa-l faceti, ca sa avem la indemana reteta, m-am gandit sa o scriu pe scurt, asa cum am adaptat-o la reteta prajiturii Verdens Beste.
Pentru foi am folosit o tava de tort cu diametrul de 24cm si am copt doua foi separate, fiecare din urmatoarele ingrediente:
- 50g unt la temperatura camerei
- 50g zahar tos
- 50g faina
- jumatate de lingurita praf de copt
- un praf de sare
- 2 galbenusuri
- jumatate de lingurita extract de vanilie
- 2 linguri de lapte
Pentru bezea:
- 2 albusuri
- un praf de sare
- 80g zahar tos
- o lingurita zeama de lamaie
- 40g felii de migdale
Am tapetat fundul tavii cu hartie de copt, apoi am uns cu unt atat hartia cat si marginile tavii.
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
In rest, am procedat ca si la prajitura Verdens Beste. Click aici pentru reteta detaliata, cu imagini.
Pentru crema, avand in vedere ca am pus si fructe in ea, am marit cantitatea de amidon in crema de patiserie si am inlocuit o parte din frisca batuta cu mascarpone. Ingredientele folosite sunt urmatoarele:
Pentru crema de patiserie:
- 400ml lapte
- 15g unt
- 4 galbenusuri
- 150g zahar tos
- 60g amidon
- 2 lingurite extract de vanilie
In plus:
- 5g (3 foi) gelatina
- 250g mascarpone
- 200ml smantana pentru frisca foarte rece
- 400g fructe (capsuni tatiate bucatele, cirese fara samburi, zmeura)
Am hidratat gelatina, am facut crema de patiserie, am topit pe aburi gelatina hidratata scursa de surplusul de apa si am amestecat-o cu crema calda. Am lasat crema sa se raceasca, dupa care i-am adaugat extractul de vanilie.
Am mixat crema rece, am adaugat mascarponele si am mixat in continuare pana s-a incorporat. Am batut frisca tare si am incorporat-o usor cu spatula de silicon. Am pus deoparte 1/3 din crema, iar in celelalte 2/3 am adaugat fructele si am amestecat usor.
Am folosit un inel de tort detasabil pentru a monta tortul. Am pus primul blat, crema cu fructe, al doilea blat si restul de crema. Am pus tortul vreo 3 ore la frigider, dupa care am indepartat inelul si am decorat tortul cu fructe proaspete.
Eu nu am facut tortul pentru mine si nu am o poza cu sectiunea sa v-o arat, dar cred ca va puteti imagina ce bine arata si cat de bun e.
Update: Am primit si poza cu ultima felie 🙂
Spor la prajiturit!
Si varianta de sfarsit de vara:
Spor la prajiturit!
Buna, arata foarte bine tortul si as vrea sa il fac, insa nu inteleg bezeaua unde vine? In montarea tortului nu este mentionat.
Multumesc.
Bună ziua! Bezeaua se coace împreună cu foile… Este lipită de foi.