Este o prajitura simpla si gustoasa, care se face repede, pentru weekend-urile in care nu am timpul sau dispozitita necesara pentru un desert complex, care presupune multe etape si mult timp petrecut in bucatarie. Mai faceam aceasta prajitura cand aveam surplus de smantana in casa, cu care nu aveam ce face (reteta contine 400g de smantana).
Daca o dichisim cu niste zmeura umpluta cu ciocolata alba, ii imbogatim gustul si arata chiar apetisant zic eu.
Pentru o tava de aproximativ 30*20cm, avem nevoie de:
- 4 oua
- 250g zahar tos
- 400g smantana fermentata
- 15g (1,5linguri) cacao
- 220g faina
- o lingurita rasa bicarbonat de sodiu
- jumatate de lingurita pudra de vanilie (sau zahar vanilat sau extract de vanilie)
- o lingura rom
- un praf de sare
Pentru glazura:
- 150g zahar tos
- 10g (1 lingura) cacao
- 3 linguri apa
- 100g unt
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava de prajitura dreptunghiulara de 30*20cm.
Intr-un vas am amestecat faina, pudra de vanilie, cacaoa si bicarbonatul de sodiu, le-am cernut si le-am lasat deoparte.
In alt vas am mixat galbenusurile cu zaharul, smantana si o lingura de rom. Le-am lasat deoparte.
In al treilea vas am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare.
Am adaugat apoi ingredientele uscate peste compozitia cu galbenusuri si smantana si am mixat putin sa se incorporeze. La final am adaugat spuma de albusuri si am incorporat-o usor cu spatula.
Am turnat compozitia in tava si am copt prajitura 30 de minute la foc mijlociu (180ºC). Am scos-o din cuptor si am taiat-o imediat bucati.
Spre finalul coacerii prajiturii, am facut glazura. Am pus pe foc mic zaharul, cacaoa si apa si am amestecat pana a inceput sa fiarba si s-a topit zaharul. Am adaugat apoi untul taiat cubulete si am amestecat pana s-a incorporat. Am turnat glazura peste prajitura taiata, apoi am scos bucatile de prajitura calde din tava si le-am lasat pe un gratar sa se raceasca.
Pentru zmeura umpluta cu ciocolata, am topit pe aburi o bucatica de ciocolata alba, am pus-o intr-o punguta, i-am taiat foarte putin un colt si am umplut zmeura cu ea. Am pus apoi zmeura la frigider. Daca aveti picaturi de ciocolata, puteti sa puneti in fiecare zmeura cate o picatura si nu mai e nevoie sa topiti ciocolata. E un decor deosebit, care se face repede.
Spor la prajiturit!