Din nou ceva rapid, bineinteles cu ciocolata, dar si un pic de scortisoara… pentru ca ne place 🙂
Pentru o portie, din care mie mi-au iesit 20 de briose, avem nevoie de:
- 170g faina
- o lingurita rasa praf de copt
- un sfert de lingurita bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 100g picaturi de ciocolata + 50g pentru decor (eu am folosit ciocolata termostabila)
- 115g unt la temperatura camerei
- 150g zahar tos
- 2 oua
- o lingurita extract de vanilie
- 120ml iaurt
Pentru crocant (Streusel, crumble):
- 65g faina
- 65g zahar tos
- 60g unt rece
- un sfert de lingurita scortisoara macinata
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la 200ºC si am pus hartii speciale in cavitatile a doua tavi de briose.
Pentru crocant, am pus pe blatul de lucru faina, zaharul, scortisoara, le-am amestecat si am pus peste ele untul rece taiat cubulete. Am tocat cu un cutit mai mare untul amestecat in faina pana s-a maruntit bine. Apoi am mai amestecat scurt cu mana pana am obtinut farame de aluat. Le-am pus intr-un vas si le-am bagat la frigider.
Intr-un vas am amestecat faina, sarea, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Am luat apoi 2 linguri din faina astfel pregatita si le-am amestecat cu picaturile de ciocolata.
In alt vas am amestecat untul moale cu zaharul pana a devenit cremos. Am adaugat pe rand cele doua oua, amestecand dupa fiecare pana la incorporare. Am adaugat apoi faina si iaurtul alternativ, incepand cu 1/3 din faina, apoi 1/2 din iaurtul amestecat cu extractul de vanilie, 1/3 faina, cealalta 1/2 din iaurt si a treia parte de faina. Am amestecat dupa fiecare adaugare numai pana la incorporare. La final am adaugat picaturile de ciocolata amestecate cu faina si le-am incorporat usor. Am pus cu lingura compozitia in hartiile de briose, umplandu-le pana la 2/3 din inaltime. Deasupra am presarat faramele de crocant.
Am copt fiecare tava 20 de minute la 200ºC, pana briosele au trecut testul scobitorii.
Cand le-am scos din cuptor, am presarat imediat picaturi de ciocolata deasupra. Cand s-au racit, am pudrat briosele cu zahar.
Au avut foarte mare succes la fiul meu… a spus de cateva ori ca sunt geniale. Sper sa va placa si voua. Le puteti servi la micul dejun, la o cafea sau langa un pahar cu lapte.
Spor la prajiturit!