Fursecurile Baci di dama, formate din doi biscuiti fragezi si aromati care se topesc in sarutul ciocolatei negre, provin din orasul Tortona din Piemonte (Italia), unde se fac de mai bine de un secol. Initial, fursecurile se faceau exclusiv din alune piementoze, de-a lungul timpului acestea fiind inlocuite adesea cu migdale sau o combinatie de alune si migdale. De asemenea, adaugarea de cacao in biscuiti este o varianta mai noua, ea neexistand in reteta originala. (Sursa: GialloZafferano, Wiki)
Eu am ales sa fac varianta cu migdale si cacao, aromate delicat cu coaja de portocala, adaptand reteta din cartea „Ciocolata. 50 de retete simple” a Academiei Barilla. Sunt nemaipomenite! si e foarte putin de lucru la ele.
Pentru o portie, din care mie mi-au iesit 26 de fursecuri, avem nevoie de:
- 125g migdale macinate
- 125g zahar tos
- 125g faina
- 25g cacao
- 125g unt la temperatura camerei
- o lingurita coaja rasa de portocala (optional)
- 70g ciocolata neagra
- un praf de sare
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Eu am avut migdale gata macinate, cumparate din supermarket. In cazul in care nu aveti, puneti migdalele impreuna cu zaharul in tocator sau blender si tocati-le foarte fin. Este de preferat ca migdalele sa fie curatate de pielita maro, dar sunt bune si necuratate (ale mele au fost necuratate).
Intr-un vas, am amestecat migdalele macinate cu zaharul, apoi am adaugat untul moale taiat cubulete si am amestecat cu mana. Am cernut deasupra faina amestecata cu cacaoa si sarea, am adaugat coaja rasa de portocala si am framantat cu mana pana am obtinut un aluat omogen. Am invelit aluatul in folie si l-am lasat o ora la frigider.
Am incalzit cuptorul la 160ºC (foc mediu spre mic) si am tapetat cu hartie de copt o tava mare dreptunghiulara.
Pentru ca toate fursecurile sa aiba aceeasi marime, am folosit tehnica invatata din cartea „Ciocolata. 50 de retete simple” de la Academaia Barilla. Am intins aluatul in foaie de 1 cm grosime, am decupat cercuri cu ajutorul unui pahar cu diametrul de 2,5cm (ar fi trebuit o forma de decupat ceva mai mica, cu diametrul de 1,5-2 cm, astfel incat fiecare bucata sa cantareasca 7-8g), apoi am luat fiecare disc in mana si am modelat cate o bila.
Am pus bilele in tava, pe hartia de copt si am pus tava in frigider pentru 10 minute, apoi le-am copt 20 de minute la 160ºC. Erau moi cand le-am scos din cuptor. De aceea le-am lasat sa se raceasca in tava.
Pentru finisare, am topit pe aburi ciocolata, am lasat-o putin sa se racoreasca, apoi am pus cu lingurita cate un pic de ciocolata pe jumatate dintre bilele coapte si racite si le-am lipit cu cealalata jumatate de bile.
Puteti sa asteptati sa se intareasca ciocolata sau puteti sa serviti fursecurile Sarutul doamnei imediat. Sunt fragede, gustoase si aromate sau, cum spune fiul meu, „sunt geniale”.
Spor la prajiturit!