A mai trecut un an de bloggerit. Pleziruri implineste astazi 2 ani, ocazie cu care va multumesc inca o data pentru ca ma urmariti si ma sustineti.
Am ales sa fac si un tort pentru a sarbatori acest eveniment, dar un tort nepretentios, rapid si usor de facut, asa cum sunt majoritatea retetelor publicate pe blog in ultima vreme. Este vorba despre tortul cu mere, caramel si crema de vanilie.
Tortul rasturnat cu mere si caramel poate fi consumat ca atare sau poate fi imbunatatit cu o crema de vanilie, nuca si frisca, asa cum am facut eu. De asemenea, cui nu-i place caramelul, poate sa sara peste etapa cu caramelizarea zaharului si sa-l inlocuiasca cu zahar simplu, dupa procedeul descris la Tortul rasturnat cu nectarine.
Pentru un tort mai micut, cu diametrul de 18-20cm, adica 6-8 portii (pentru un tort cu diametrul de ∼25cm dublati cantitatile), avem nevoie de:
Pentru tortul rasturnat cu mere si caramel:
- 700-800g mere mai mici
- 150g zahar tos pentru caramel
- 50g unt la temperatura camerei
- 30g nuca maruntita sau macinata
- 2 linguri gem acrisor (eu am pus de visine)
- un sfert de lingurita scortisoara
- zeama de la jumatate de lamaie
- 2 oua
- 2 linguri de zahar tos
- 2 linguri faina
- zahar vanilat
Pentru crema de vanilie cu frisca:
- 200ml lapte
- 10g unt
- 2 galbenusuri
- 50g zahar tos
- 20g amidon
- o lingurita extract de vanilie
- o foaie (1,6g) gelatina
- 150ml smantana pentru frisca
Pentru ornat:
- 150ml smantana pentru frisca
- o lingurita zahar praf
- cateva nuci tocate, eventual prajite in prealabil
- un mar
- zeama de lamaie
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Intr-o cratita emailata, cu diametrul de 18 cm, am caramelizat zaharul, apoi am rotit cratita in toate directiile astfel incat caramelul sa imbrace si peretii cratitei. Am lasat-o sa se raceasca complet.
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC).
Am spalat si curatat merele de coaja, apoi le-am scos cotorul cu ajutorul ustensilei speciale. Le-am stropit cu zeama de lamaie sa nu se oxideze. Am tocat marunt nucile (daca preferati, le puteti macina) si le-am amestecat cu gemul si scortisoara.
Cand s-a racit caramelul, am uns toata suprafata cratitei, peste caramel, cu cele 50g unt, apoi am asezat merele in cratita. Eu am pus cate o felie de mar si in spatiile ramase goale intre mere. Am umplut mijlocul fiecarui mar cu amestecul de gem si nuca.
Am pus cratita cu mere in cuptor, la foc mediu (180ºC) pentru 20 de minute, pana merele s-au inmuiat putin. Am scos cratita din cuptor si am lasat-o deoparte.
Am facut pandispanul. Am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, am adaugat treptat zaharul (si zaharul vanilat) mixand in continuare, pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am incorporat galbenusurile usor cu spatula de silicon, apoi am cernut faina deasupra compozitiei si am incorporat-o si pe ea usor, cu spatula, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozitia in cratita, peste mere si am nivelat-o. Am pus cratita din nou in cuptor si am copt inca 20 de minute la foc mediu (180ºC) pana blatul a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt). Eu nu am putut sa tin foarte bine sub control temperatura in cuptor, astfel incat tortul meu e putin mai maroniu decat mi-am dorit.
Imediat ce am scos cratita din cuptor, am pus deasupra ei un platou si am rasturnat tortul pe el printr-o miscare rapida si hotarata. L-am lasat sa se raceasca complet (eu, peste noapte).
Pentru crema de vanilie, am pus gelatina la hidratat in apa rece suficienta incat sa o acopere bine. Am pus laptele, in care am pus si bucatica de unt, sa se infierbante.
Intr-un vas care poate fi pus pe foc, am amestecat galbenusurile cu zaharul, apoi am adaugat amidonul si l-am incorporat. Am adaugat jumatate din laptele fierbinte, amestecand foarte bine cu telul, apoi am pus restul de lapte, am amestecat si am pus vasul pe foc mediu. Am amestecat continuu cu telul pana a inceput sa fiarba crema si sa se ingroase. Am luat-o de pe foc, am lasat-o 5 minute sa se racoreasca, apoi am adaugat gelatina scursa de surplusul de apa si am amestecat foarte bine sa se topeasca si sa se incorporeze gelatina. Am adaugat extractul de vanilie, am amestecat, apoi am pus crema la racit.
Am batut frisca semitare si am incorporat-o usor, cu spatula, in crema racita. Am pus crema peste tort si am nivelat-o. Am pus tortul in frigider pentru o ora sa se intareasca crema.
Pentru decor, am batut frisca tare, adaugand si o lingurita de zahar pudra si am imbracat tortul cu ea. Am folosit si cateva nuci, pe care le-am prajit putin in tigaie (fara grasime), apoi le-am maruntit si, de asemenea, cateva felii de mar, pe care le-am stropit foarte bine cu zeama de lamaie ca sa-si pastreze culoarea, sa nu se oxideze.
Eu sunt fan prajituri cu mere si nu am manacat vreuna pana acum care sa nu-mi placa. Asa ca, si despre acest tort am doar cuvinte de lauda. Sper sa-l incercati si voi, daca nu ati facut-o pana acum.
Spor la prajiturit!
Am facut acest tort si bineinteles ca este foare bun, dar am intampinat o mica problema cu crema. Inainte s-o amestec cu frisca era tare , dupa ce am amestecat-o cu frisca nu s-a mai intarit, oricat a stat in frigider. In felul acesta, crema se misca pe tort si feliile nu au fost frumoase. Unde am gresit ?
Gelatină ați pus? Dacă da, posibil să o fi pus în crema prea fierbinte, imediat după ce ați luat-o de pe foc și să se fi stricat astfel gelatina. Crema era rece (la temperatura camerei) când ați amestecat-o cu frișca?
Îmi pare rău că n-a ieșit 🙁
Care este cantitatea de făină pentru blat?