Un desert pentru iubitorii de cheesecake si de cafea…
Este tot un cheesecake copt, facut in mare dupa reteta cheesecake-ului cu sos de fructe de padure. Dar, pentru ca Tiramisu se face cu mascarpone si pentru ca eu asta am avut in casa, am inlocuit o parte din crema de branza cu mascarpone.
Pentru un cheesecake cu diametrul de 23cm, avem nevoie de:
Pentru blatul de biscuiti:
- 200g biscuiti
- 110g unt
- 50g zahar tos
- cateva picaturi aroma de migdale amare (optional)
Pentru cheesecake:
- 400g crema de branza
- 150g mascarpone sau tot crema de branza (eu asta am avut in casa)
- 150g zahar tos
- 2 linguri cu varf faina
- 3 oua mari
- 50ml smantana pentru frisca
- o lingurita extract de vanilie
In plus:
- 150ml cafea tare
- 5 lingurite zahar
- 20ml lichior de ciocolata
- 10 piscoturi
Pentru decor:
- o lingura zahar pudra
- o lingura cacao
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la maxim si am facut o cafea tare (150ml).
Am tapetat cu hartie de copt fundul unei tavi de tort detasabile cu diametrul de 23cm, apoi am uns cu unt atat hartia, cat si marginile tavii.
Pentru blatul de biscuiti, am topit untul si l-am lasat sa se raceasca. Am maruntit biscuitii si i-am amestecat cu zaharul, apoi cu untul topit. Am adaugat si aroma de migdale si am amestecat. Am turnat amestecul de biscuiti in tava si l-am presat uniform cu dosul lingurii pe fundul tavii.
Am invelit apoi tava in folie de aluminiu pentru ca, in cazul in care curge unt din tava in timpul coacerii, sa nu murdareasca cuptorul. Am pus tava in frigider pana am pregatit cheesecake-ul.
Pentru cheesecake, am mixat mai intai crema de branza, mascarponele, zaharul si faina pana au devenit spumoase. Am adaugat pe rand ouale, mixand dupa fiecare la viteza mica numai pana la incorporare. Apoi am adaugat smantana si extractul de vanilie si am mai mixat putin.
Am amestecat cafeaua racita cu zaharul si lichiorul de ciocolata.
Am turnat o treime din compozitia de cheesecake in tava, peste biscuiti. Apoi am inmuiat pe rand piscoturile in siropul de cafea si le-am pus peste stratul de cheesecake.
Am acoperit stratul de piscoturi inmuiate in cafea cu restul de compozitie de cheesecake, am pus tava cu cheescake-ul intr-o alta tava mai mare (tot pentru cazul in care curge unt din tava in timpul coptului) si l-am pus la cuptor. Am redus focul imediat ce am bagat tava in cuptor la minim si am copt o ora si 10 minute. Este gata cand, daca scuturam putin tava, partea din mijloc inca mai tremura un pic.
Am scos cheesecake-ul din cuptor si am trecut imediat cu un cutit pe margine sa il desprind de tava, apoi l-am lasat sa se raceasca complet.
Pentru decor, am pudrat mai intai cheesecake-ul cu zahar praf, am pus deasupra cateva bucati de sfoara in forma de grilaj, apoi l-am pudrat cu cacao. Am indepartat sforile si am definitivat decorul cu cateva bomboane in forma de boabe de cafea.
Frumos si delicios… 🙂
Spor la prajiturit!