In sfarsit am reusit sa fac aceasta tarta. De cateva saptamani tot cumpar pere cu gandul la ea…
Mi-am propus sa o fac atunci cand am mancat la cofetarie o tarta cu pere si migdale, care avea doar un gust foarte pronuntat de aroma de migdale, cateva pere si cred ca migdalele lipseau. Pe deasupra, era si foarte scumpa.
Tarta mea cu pere, merisoare si migdale e mult mai gustoasa… un amestec de arome de pere, merisoare, migdale, scortisoara, cardamom, pe o crusta crocanta cu unt. Merisoarele sunt foarte bine venite pentru ca mai iau din dulceata perelor si aduc culoare tartei, facand-o si mai apetisanta. Va invit sa o incercati!
Pentru o tarta cu diametrul de 23cm, avem nevoie de:
Pentru crusta:
- 200g faina
- 60g zahar pudra
- un praf de sare
- 130g unt rece, taiat cubulete mici
- un galbenus mare
Pentru crema cu migdale:
- 90g unt la temperatura camerei
- 80g zahar tos
- 75g migdale macinate (eu am avut migdale cu coaja)
- 2 lingurite cu varf faina
- o lingurita cu varf amidon
- un ou mare
- o lingurita extract de vanilie
- jumatate de lingurita scortisoara macinata
- un sfert de lingurita cardamom macinat
In plus:
- 3-4 pere
- jumatate de lamaie
- 100g merisoare
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru crusta, am amestecat pe blatul de lucru faina, sarea si zaharul pudra. Am adaugat cubuletele de unt rece si am amestecat in continuare cu mana pana am obtinut o masa de farame. Am adaugat galbenusul si am amestecat mai departe, pana am obtinut un aluat omogen. Am intins putin aluatul cu sucitorul in forma rotunda de marimea formei de copt, apoi am pus aluatul in forma unsa in prealabil cu unt si l-am presat cu mana uniform pe toata suprafata acesteia, inclusiv pe margini. Am pus forma cu aluatul in congelator pentru jumatate de ora. Eu am folosit o forma de tarta din silicon, dar puteti folosi orice fel de forma de tarta.
Am incalzit cuptorul la foc mediu spre mare (200ºC). Dupa 30 de minute am scos tarta din congelator si, ca sa nu creasca aluatul la copt, am pus peste aluat o hartie de copt, iar peste hartie, o forma de tort mai mica. Am copt astfel crusta 25 de minute la 200ºC. Cand am scos-o din cuptor, am indepartat forma de tort si hartia de copt, apoi am lasat-o sa se raceasca. Am redus apoi focul la 180ºC.
Am pregatit perele. Eu am avut pere coapte bine si destul de moi, pe care nu puteam sa le mai si fierb. Ideal ar fi sa folositi pere mai tari pe care sa le fierbeti in sirop sau pere din compot. Daca aveti pere mai tari, le firbeti (curatate de coaja si de casuta semintelor si taiate in doua) 10-20 de minute, pana intra furculita usor in ele, intr-un sirop facut din 500ml apa, 125g zahar, 2 linguri zeama de lamaie, apoi le scurgeti, le raciti si le feliati. Eu le-am curatat, le-am taiat in doua, am scos casuta semintelor si am feliat fiecare jumatate in 3-4 felii. Le-am stropit foarte bine cu zeama de lamaie sa nu se oxideze.
Pentru crema cu migdale, am mixat untul cu zaharul pana a devenit spumos. Am adaugat faina si amidonul, apoi oul, mixand dupa fiecare pana la incorporare. La final am adugat migdalele macinate, extractul de vanilie, scortisoara si cardamomul. Am mixat sa se incorporeze.
Peste crusta racita am pus crema de migdale, apoi am aranjat feliile de pere in forma de raze si am presarat merisoare peste crema, in spatiile dintre raze. Daca doriti, puteti sa puneti mai multe merisoare. Fiind acrisoare, mai iau din dulceata perelor.
Am pus din nou tava in cuptor si am copt tarta inca 50 de minute la 180ºC. Am lasat-o sa se raceasca in tava. Pentru a scoate tarta din forma de silicon, am pus-o pe o cratita rasturnata si am intors marginile formei in jos. Am mutat tarta apoi pe un platou si am servit-o taiata felii.
Spor la prajiturit!
Sursa: Adaptare dupa Cranberry Pear Tart with Almond Cream