Este o prajitura clasica a bucatariei germane, compusa dintr-un aluat dospit, o glazura din unt, frisca, zahar si migdale, care se caramelizeaza in timpul coacerii si o crema de vanilie, care se poate face cu frisca sau cu unt.
Conform Wikipedia, provenienta numelui prajiturii este neclara. Exista insa o legenda: „Legenda ucenicului brutar”, conform careia, in anul 1474 locuitorii din Linz pe Rin (Linz am Rhein) au planuit un atac asupra orasului vecin, Adernach, deoarece imparatul a retras celor din Linz dreptul de a percepe impozitul pentru transportul pe Rin si l-a acordat celor din Adernach. Dar in dimineata aceea, doi ucenici brutari din Adernach au mers de-a lungul zidului orasului ciugulind din cuiburile de albine care atarnau acolo. Cand au vazut atacatorii, au aruncat cu cuiburile in ei, iar cei din Linz, intepati de albine, au trebuit sa fuga. Pentru a sarbatori evenimentul s-a copt o prajitura speciala – Bienenstich (Intepatura de albine).
Desi traditional Bienenstich se face cu aluat dospit, am gasit pe diferite bloguri si varianta mai rapida, cu pandispan (se elimina timpii pentru dospire), iar crema de vanilie poate fi facuta atat cu crema de patiserie, cat si cu budinca (din praf de budinca), la care se adauga gelatina si frisca batuta. Exista si varianta cremei facute doar din budinca (2 pachete praf de budinca) si gelatina, fara frisca. O alta varianta este adaugarea de mere sau alte fructe in crema. De asemenea, migdalele din glazura pot fi inlocuite cu nuca (eventual si un pic de scortisoara), alune coapte sau cocos. Si, mai exista o varianta, cea fara crema, pentru cei care prefera prajiturile mai uscate.
Eu am ales sa fac varianta clasica.
Pentru o prajitura de 20*30cm (12 portii), avem nevoie de:
Pentru aluat:
- 270g faina
- 20g drojdie proaspata
- 50g zahar tos
- un plic zahar vanilat
- 120ml lapte caldut
- un praf de sare
- 50g unt la temperatura camerei
- un ou
- coaja rasa de la o lamaie
Pentru glazura crocanta cu migdale si miere:
- 60g unt
- 65g smantana pentru frisca
- 50g zahar tos
- 35g miere
- 100g fulgi de migdale
Pentru crema de vanilie:
- 4 galbenusuri
- 100g zahar tos
- 40g amidon
- 450ml lapte
- 15g unt
- 2 lingurite extract de vanilie
- 5g (3 foi) gelatina + apa rece
- 300ml smantana pentru frisca foarte rece
Sau:
- 500ml lapte
- un pachet budinca de vanilie
- 100g zahar tos
- 5g (3 foi) gelatina
- 300ml smantana pentru frisca foarte rece
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru aluatul dospit, am cernut faina intr-un vas mai mare. Separat, intr-o cana, am amestecat drojdia cu 2 lingurite de zahar (din cele 50g) pana drojdia s-a lichefiat, am adaugat laptele caldut si am amestecat. Am facut o gaura in mijlocul fainii si am turnat in ea maiaua cu drojdie. Am lasat vasul 10 minute in bucatarie, la cald, sa actioneze drojdia, pana a facut spuma deasupra.
Am pus apoi oul, untul moale bucatele, sarea, zaharul vanilat si zaharul ramas amestecat in prealabil cu coaja rasa de lamaie pe marginea vasului, de jur imprejur. Am mixat cu paletele pentru framantat (cele in spirala,) incorporand treptat toata faina si ingredientele de pe marginea vasului. Am framantat astfel 5-6 minute, pana aluatul a devenit neted si s-a desprins de pe palete si de pe vas. Aluatul poate fi framantat si cu mana, incorporand tot asa, treptat, faina si restul ingredientelor. Am acoperit aluatul cu un servet de bucatarie si l-am lasat la cald 40 de minute, pana si-a dublat volumul.
Intre timp am facut glazura crocanta cu migdale si miere. Am pus untul, zaharul, smantana pentru frisca si mierea intr-o craticioara, pe foc mic. Am fiert amestecul 2 minute, amestecand constant. Apoi am luat de pe foc, am adaugat feliile de migdale si am amestecat. Am lasat glazura sa se raceasca.
Am incalzit cuptorul la foc tare (190-200ºC) si am uns cu unt o tava de 20*30 cm.
Dupa 40 de minute, dupa ce aluatul si-a dublat volumul (poate sa dureze mai mult sau mai putin in functie de cum a fost framantat aluatul, de calitatea fainii, de temperatura la care este tinut) l-am intins cu sucitorul in forma dreptunghiulara de marimea tavii. Pentru a-l putea intinde, am presarat cu putina faina atat blatul de lucru, cat si aluatul. Apoi am luat foaia de aluat pe sucitor si am transferat-o in tava. Peste foaie am distribuit uniform glazura cu migdale si am lasat din nou aluatul sa dospeasca 20 de minute.
Am pus apoi tava in cuptorul incalzit la 200ºC si am copt 20 de minute, pana a crescut aluatul si s-a caramelizat glazura de deasupra. Am scos tava din cuptor si, ajutandu-ma de o paleta si inclinand tava usor intr-o parte, am scos blatul din tava si l-am lasat pe un gratar de lemn sa se raceasca complet. Pentru a nu se incruzi, produsele din aluat dospit nu se pun pe tavi de metal reci si nu se lasa la racit in incaperi foarte reci. De asemenea, nu se taie cat sunt calde.
Crema, eu am facut-o exact la fel ca si cea pe care am facut-o la Prajitura Verdens Beste – Prajitura cea mai buna din lume.
Astfel, am pus smantana pentru frisca in congelator (ca sa se bata bine frisca, smantana trebuie sa fie foarte rece) si am pus foile de gelatina sa se hidrateze in apa rece cat sa le acopere bine.
Am facut crema de patiserie. Am pus laptele impreuna cu untul sa se infierbante si am amestecat cu telul, intr-o cratita, galbenusurile cu zaharul pana s-au deschis la culoare. Am adaugat amidonul si l-am incorporat. Apoi am adaugat laptele fierbinte in 3 etape, amestecand sa se incorporeze si sa se tempereze crema de galbenusuri. Am mutat vasul pe foc mediu, unde am amestecat continuu cu telul pana s-a ingrosat crema. Nu dureaza mult pentru ca laptele este deja fierbinte. Am lasat crema sa se racoreaa 5 minute, apoi am adaugat extractul de vanilie si gelatina hidratata si scursa de surplusul de apa. Am amestecat bine sa se topeasca gelatina si sa se incorporeze, apoi am lasat crema sa se raceasca la temperatura camerei, amestecand din cand in cand sa nu faca pojghita.
Am batut frisca semitare (sa fie pufoasa si cremoasa, nu sa stea bat) si am incorporat-o in crema rece (la temperatura camerei). Mai intai am adaugat 2 linguri de frisca si le-am incorporat usor cu lingura, apoi am adaugat si restul de frisca si am incorporat-o la fel.
In varianta a doua de crema, in locul cremei de patiserie, fierbeti o budinca de vanilie in 500ml lapte cu 100g zahar. Apoi procedati la fel ca la prima varianta. Adaugati gelatina hidratata dupa 5 minute de racorire, lasati budinca sa se raceasca apoi la temperatura camerei. Bateti frisca, incorporati 2 linguri in budinca, apoi incorporati si restul.
Pentru asamblarea prajiturii, am taiat mai intai blatul pe grosime in doua felii. Apoi, felia de deasupra, cea cu glazura, am taiat-o in 12 bucati. Daca vi se pare mai usor, puteti sa nu scoateti blatul din tava, sa-l taiati acolo mai intai in 12 bucati, apoi scoateti fiecare bucata si o taiati pe grosime, in doua felii.
Pentru asamblare am folosit tot tava in care am copt prajitura. Am spalat-o si am uscat-o, apoi am pus o foaie de hartie de copt in ea. Am pus apoi foaia intreaga de blat. Am turnat deasupra crema si am nivelat-o, apoi, peste crema, am aranjat bucatile de blat cu glazura. Le-am apasat usor sa se lipeasca de crema. Am lasat tava la rece, neacoperita, peste noapte. Trebuie sa stea cel putin o ora sa se intareasca crema.
La servire, am taiat prajitura in cele 12 bucati marcate dinainte.
Spor la prajiturit!