Este inca toamna… nu strica inca o reteta cu pere, nu? Daca e cu ciocolata, si mai bine. E o combinatie irezistibila, cel putin pentru mine…
Reteta este pentru o tava de chec de 27*9cm.
Avem nevoie de urmatoarele:
- 500g pere mai tari
- 3 oua mari (eu am pus 4 mici)
- 200g zahar tos (eu am combinat cu zahar vanilat)
- 125ml ulei
- 250g faina
- un plic praf de copt
- 40g cacao
- jumatate de lingurita scortisoara
- 50ml lapte
- 100g migdale
- jumatate de lamaie
Pentru glazura:
- 80g ciocolata neagra
- 100g smantana pentru frisca
- o lingura ulei (eu am pus de cocos)
Pentru decor:
- 10-12 migdale
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) si am uns cu unt o tava de chec de 27*9cm.
Am pus migdalele intr-o tigaie (eu am folosit migdale betisoare) si le-am prajit 3-4 minute pe foc mediu, amestecand continuu. Le-am lasat sa se raceasca, apoi le-am mai maruntit putin cu cutitul.
Intr-un vas am amestecat foarte bine faina, cacaoa, praful de copt si scortisoara.
Am spalat si am curatat perele, apoi le-am scos casuta semintelor si le-am taiat cubulete de 1-1,5cm. Le-am stropit cu zeama de lamaie sa nu se oxideze.
Am mixat 7 minute ouale cu zaharul pana compozitia a devenit spumoasa si si-a dublat (cel putin) volumul. Am adaugat amestecul de faina alternativ cu uleiul si laptele astfel: am pus o treime din faina, uleiul, a doua treime de faina, laptele si am am incheiat cu faina ramasa. Am amestecat dupa fiecare pana la incorporare, apoi am adaugat migdalele si la sfarsit perele. Le-am incorporat si pe acestea si am turnat compozitia in tava unsa cu unt. Am pus tava in cuptor si am copt 60 de minute la 180ºC pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in chec, iese curata, fara urme de aluat lichid).
Am scos tava din cuptor, am lasat 10 minute sa se racoreasca, apoi am rasturnat checul pe un gratar de lemn, l-am intors apoi pe baza si l-am lasat sa se raceasca complet.
Pentru glazura, am maruntit ciocolata, am amestecat-o cu smantana pentru frisca si uleiul si am pus-o pe foc mic. Am amestecat continuu pana s-a topit ciocolata si s-a omogenizat glazura. Am pus-o fierbinte peste chec si am presarat deasupra migdale taiate.
Foarte, foarte, foarte bun…
Spor la prajiturit!
Sursa: Adaptare dupa Schoko-Birnen-Kuchen