Tortul meu 3 in 1 este format din 3 blaturi diferite (de vanilie,de nuca si de ciocolata fara faina) coapte in acelasi timp, insiropate cu un sirop delicios de zahar ars si umplute cu crema de vanilie. Ca si glazura, am folosit un ganache de ciocolata neagra.
Ideea mi-a venit dupa ce sora-mea mi-a povestit ca a mancat undeva in Ardeal Somloi Galuska, un desert maghiar compus si el din 3 blaturi diferite (vanilie, nuca si cacao) umplute cu crema de vanilie. Dar asemanarea cu acest desert, foarte interesant de altfel (dati o cautare pe google daca nu-l cunoasteti) se opreste aici.
Mai departe, m-am gandit cum sa fac sa coc 3 blaturi diferite in acelasi timp si pana la urma am gasit o solutie, foarte simpla zic eu, pe care o descriu detaliat si in imagini in reteta.
Reteta este pentru un tort de 30*12cm si avem nevoie de urmatoarele:
Pentru cele 3 blaturi (de vanilie, de nuca si de ciocolata fara faina) coapte in acelasi timp:
- 9 oua
- un praf de sare
- 190g zahar tos
- 150g ciocolata neagra
- 100g unt
- 70g faina
- 50g nuca macinata
- 2 linguri de rom
- o lingurita extract de vanilie
Pentru crema de vanilie cu unt:
- 3 oua
- 3 linguri lapte (sau apa)
- 200g zahar tos
- 2 lingurite extract de vanilie
- 250g unt (82% grasime) la temperatura camerei
Pentru siropul de zahar ars:
- 75g zahar tos
- 200ml apa
Pentru glazura:
- 180g ciocolata neagra
- 200ml smantana pentru frisca
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru cele 3 blaturi coapte impreuna, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am pregatit tava (de 30*36cm), facand 3 cofraje identice din hartie de copt, de 30*12cm fiecare, pe care le-am pus in tava unul langa altul. Am uns partea de jos a fiecarui cofraj cu unt, pe doua dintre ele le-am tapetat cu faina, iar pe al treilea cu cacao. Pentru construirea cofrajelor m-am ajutat de latura mai scurta a tavii, procedand ca si cum as tapeta tava cu hartie. Am indoit mai intai o latura, apoi lateralele, apoi am intors foaia, indoind si a patra latura.
Am topit pe aburi ciocolata impreuna cu untul si le-am lasat sa se raceasca la temperatura camerei.
Am cantarit intr-un bol 160g zahar tos, in altul 50g de faina si, in altul, 20g de faina amestecata cu 50g de nuca macinata.
Am despartit albusele de galbenuse, punanad intr-un vas mare toate cele 9 albuse, intr-un vas ceva mai mic 4 galbenusuri si intr-o cana celelalte 5 galbenusuri.
In vasul cu 4 galbenusuri am mai adaugat 30g zahar tos si le-am mixat pana s-au deschis la culoare si si-au dublat volumul, apoi am adaugat amestecul de ciocolata si unt topit si racit si am mixat sa se incorporeze. Le-am lasat deoparte.
Am batut albusurile cu un praf de sare spuma tare, apoi am adaugat 2 linguri de rom si zaharul (160g) treptat si am mixat in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa.
Am luat aproape jumatate din bezea (4/9 parti) si am amestecat-o usor, prin rasturnare, cu spatula de silicon in amestecul de galbenusuri, unt si ciocolata. Am pus compozitia pentru blatul de ciocolata fara faina in cofrajul tapetat cu cacao si am nivelat-o.
In bezeaua ramasa am amestecat cele 5 galbenusuri (puse initial in cana) si le-am incorporat usor cu spatula de silicon.
Am scos apoi in alt vas jumatate din aceasta compozitie (bezea+galbenusuri), am adaugat o lingurita de extract de vanilie si un varf de cutit de pudra de vanilie, apoi am cernut deasupra cele 50g de faina si le-am incorporat usor prin rasturnare. Am turnat compozitia de blat de vanilie in al doilea cofraj si am nivelat-o.
In bezeaua cu galbenusuri ramasa, am adaugat amestecul de faina si nuca macinata si am amestecat din nou usor, prin rasturnare, pana la incorporare. Am turnat compozitia de blat cu nuca in al treile cofraj si am nivelat-o.
Am pus tava la copt in cuptorul incalzit la 180ºC si am copt 25 de minute. Dupa 20 de minute am incercat blaturile cu scobitoarea. La cel de vanilie si cel de nuca, scobitoarea trebuie sa iasa curata, iar la cel de ciocolata, scobitoarea trebuie sa aiba urme de aluat, dar sa nu fie lichid. Dupa 25 de minute, am scos tava din cuptor, apoi am scos blatul de vanilie si cel de nuca din tava si le-am pus pe un gratar la racit. Cel de ciocolata, fiind mai fragil, l-am lasat in tava sa se raceasca.
Pentru siropul de zahar ars, am pus zaharul intr-o craticioara de 1 litru sa se topeasca si separat am pus 200 de ml de apa sa se infierbante. Cand tot zaharul s-a caramelizat, am tras cratita de pe foc si am adaugat apa fierbinte. Atentie! In acest moment caramelul se infoaie si se ridica in cratita si daca aceasta nu e suficient de mare s-ar putea sa iasa afara. Am pus la loc cratita pe foc mic si am amestecat pana s-a topit tot caramelul, apoi am pus siropul la racit.
Pentru crema de vanile cu unt, am pus o cratita cu doua degete de apa la incalzit pentru baia de aburi. Intr-un vas care se potriveste perfect peste baia de aburi, am pus ouale si zaharul si am amestecat cu telul sa se desfaca ouale, apoi am pus vasul pe aburi. Am amestecat continuu in crema 8-10 minute pana a inceput sa se ingroase, avand consistenta unei smantani mai groase. Am luat crema de pe aburi si am pus-o la racit. Cand a fost rece, am aromatizat-o cu doua lingurite de extract de vanilie.
In timp ce s-a racit crema, am mixat untul aflat la temperatura camerei pana a devenit spumos. Apoi am adaugat in el tot cate doua linguri de crema, mixand de fiecare data. Inainte de final, am curatat marginile vasului cu spatula de silicon (pe margini raman de obicei unt sau crema neomogenizate) si apoi am mai mixat un pic la viteza mare pentru ca crema sa devina spumoasa.
Pentru asamblarea tortului, am indreptat mai intai blaturile. Am pus pe un platou blatul de vanilie, l-am insiropat cu jumatate din sirop, am pus peste jumatate din crema de vanilie si am nivelat-o, apoi am pus cu grija blatul de ciocolata fara faina (manevrati-l cu grija pentru ca se rupe foarte usor), a urmat a doua jumatate de crema si blatul cu nuca insiropat cu a doua jumatate de sirop de zahar ars. Am pus tortul la frigider pana am facut glazura.
Pentru glazura, am taiatat ciocolata marunt si am pus smantana pentru frisca pe foc sa se infierbante. Cand a inceput sa fiarba, am turnat-o peste ciocolata maruntita, am acoperit vasul cu un capac si le-am lasat 5 minute sa stea. Apoi am amestecat cu spatula de silicon pana s-a topit toata ciocolata si am obtinut o glazura omogena. Am turnat glazura pe tort cat inca era calduta. Cu cat se raceste mai tare, cu atat se ingroasa mai mult, iar eu am vrut doar un strat subtire de glazura pe acest tort.
Am decorat tortul cu nuca, banuti de ciocolata alba, zahar ars maruntit, arahide glazurate si l-am pus la rece.
Pentru servire, ca la orice tort cu crema de unt, e bine sa-l tineti 20 de minute la temperatura camerei, sa se inmoaie un pic untul din crema.
Daca aveti intrebari sau doriti sa-mi spuneti parerea voastra despre aceasta reteta, folositi cu incredere formularul de Comentarii de mai jos sau pagina de facebook Pleziruri.Prajituri ce si cum
Spor la prajiturit!
Buna seara si la multi ani! Sunt incantata de acest tort, ca de altfel de tot ceea ce citesc pe acest blog!Asa cum mi-am propus, de Craciun am facut doua prijituri luate de aici,cea cu foi si caramel si islerele.Desi le cunosteam de mult si le mai facusem, am observat ceva diferente si am preluat aceste retete.Nu m-am inselat, caci au iesit foarte bine si au fost apreciate! Am observat o mare indemanare si inventivitate la tine, ceea ce te recomanda a fi foarte priceputa,pot sa spun chiar o specialista mare!Daca eu as coace concomitent cele trei blaturi in 3 tavi de sticla „JENA”care sunt de forma dreptunghiulara,gen chec,ar fi in regula? Mi se pare putin complicat sa confectionez acele cofrage,sau poate eu nu dispun de rabdare suficienta? Cred ca am sa fac acest tort de ziua mea in martie!Pana atunci,mult succes la prajiturit si sa stii ca sunt”cu ochii pe tine”…adica citesc tot ce postezi!
Buna seara si la multi ani! Poti sa coci blaturile in 3 tavi daca doresti, doar sa te asiguri ca sunt de aproximativ 30*12cm marime, altfel va trebui sa ajustezi cantitatea de ingrediente. Se pot coace si in tavi rotunde de aprox. 20cm diametru (la cantitatile din reteta).
Ma bucur ca ai incercat retetele mele si au fost apreciate. Multumesc pentru cuvintele frumoase!
Ce coincidenta… si eu sunt nascuta in martie 🙂
Foarte bune rețetele. Apreciez sinceritatea detaliilor. Multe rețete nu conțin” secretele” pentru a ieși prajitura asa cum trebuie. Am încercat rețetele dv și o sa mai încerc. Mulțumesc.