Acest cheesecake pe blat de morcovi este cel mai bun cheesecake pe care l-am facut pana acum. Blatul cu morcovi, imbunatatit cu nuci coapte si aromat cu scortisoara, nucsoara si ghimbir este deosebit, iar cheescake-ul, care are in compozitie crema de branza si multa smantana este foarte fin si cremos.
Tortul cu morcovi (carrot cake), unul dintre cele mai delicioase si populare torturi din lume, isi are originile in Europa in Epoca Medievala, cand din cauza lipsei de zahar si a pretului mare al acestuia, morcovul a inceput sa fie folosit ca indulcitor, aparand astfel budinca de morcovi, inaintasul tortului cu morcovi. Mai tarziu, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, popularitatea tortului cu morcovi a crescut din nou, tot din necesitatea de a inlocui zaharul cu un ingredient accesibil. (Sursa: World Carrot Museum)
Cu timpul retetele de deserturi cu morcovi s-au diversificat, astfel ca azi se prepara din morcovi chiar si biscuiti, muffins, clatite americane (pan cakes) sau cheesecake pe blat din morcovi.
Reteta este pentru un cheesecake cu diametrul de 23cm.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru cheesecake:
- 200g crema de branza
- 100g zahar tos
- 2 oua mari
- o lingurita cu varf de amidon
- 2 lingurite zeama de lamaie
- o lingura extract de vanilie
- 300g smantana fermentata (smantana normala, acra)
Pentru blatul cu morcovi:
- 120g faina
- 50g nuci
- o lingurita rasa praf de copt (cel mai bine e sa folosim lingurite speciale pentru masurat)
- un sfert de lingurita bicarbonat de sodiu
- un varf de cutit de sare fina
- o lingurita de scortisoara macinata
- un varf de cutit nucsoara
- un varf de cutit ghimbir praf
- 120ml ulei
- 60ml suc de portocale proaspat stors
- 200g zahar tos
- 2 oua mari
- 200g morcovi (cantariti dupa ce au fost curatati)
Pentru topping:
- 200g smantana fermentata
- 30g zahar pudra
- cateva picaturi extract de vanilie
Pentru decor:
- 50g nuci coapte tocate grosier
- coji de poartocale confiate
- cateva felii de kumquat
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt o forma de tort cu diametrul de 23 cm.
Am pus nucile intr-o tava (si cele pentru blat si cele pentru decor) si le-am copt 10 minute la 150ºC.
Pentru cheesecake, am mixat putin crema de branza sa devina cremoasa, am adaugat zaharul si am mixat sa se topeasca, apoi am adaugat pe rand ouale, mixand la viteza mica dupa fiecare pana la incorporare. Am adaugat apoi amidonul, zeama de lamaie si extractul de vanilie, iar la final smantana si am mai mixat putin, doar cat sa se incorporeze. Am pus compozitia de cheesecake la congelator pana am pregatit compozitia de blat. L-am pus la congelator in speranta ca se va ingrosa un pic si imi va fi mai usor sa-l pun in tava, in asa fel incat sa nu se amestece cu compozitia de blat. Dar nu s-a ingrosat sau oricum nu suficient.
Pentru blatul cu morcovi, am curatat mai intai morcovii si i-am ras pe razatoarea mica. Am maruntit 50g de nuci coapte in tocator (sau se macina).
Intr-un vas am amestecat faina, nucile, sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, nucsoara si ghimbirul.
In alt vas, am pus uleiul, sucul de portocale, ouale, zaharul si extractul de vanilie. Am mixat un minut la viteza mica, apoi am adaugat treptat amestecul de faina, mixand in continuare. La final am adaugat morcovii rasi si am mixat sa se incorporeze.
Am turnat in forma de tort pregatita jumatate din compozitia de blat, apoi am pus din loc in loc cate o lingura de compozitie de cheesecake (1/3 din total), am pus apoi usor a doua jumatate de compozitie de blat, distribuind-o cu lingura pe toata suprafata si, la final, restul de compozitie de cheesecake, tot cu lingura, sa nu se amestece pe cat posibil cele doua compozitii. Din imagine lipseste partea in care am pus restul de compozitie de cheesecake, inainte de a pune tava in cuptor pentru ca am uitat sa fac poza.
Nu e obligatoriu sa asamblati cheesecake-ul asa, mai ales ca aceasta compozitie, fiind cu multa smanatana, este mult mai lichida decat compozitia clasica. Puteti sa puneti jos toata compozitia de blat si peste compozitia de cheesecake, dar tot usor cu lingura, pe cat posibil sa nu se amestece cele doua compozitii.
Am pus tava in cuptor si am copt o ora si 10 minute la 180ºC. Este posibil sa fie gata si dupa o ora, trebuie verificat. La final, cheesecake-ul trebuie sa mai tremure usor ca o gelatina in mijloc, daca clatinam un pic tava. Am scos cheesecake-ul din cuptor si l-am lasat sa se raceasca in tava, apoi l-am pus pentru 2 ore si la frigider (cel mai bine este sa-l lasati peste noapte).
Pentru topping, am amestecat smantana cu zaharul praf si extractul de vanilie pana s-a topit zaharul. Am distribuit-o uniform pe cheesecake-ul rece. Cheesecake-ul ar trebui din nou pus vreo ora la frigider sa se seteze glazura, sa nu curga. Este optional, eu nu am mai avut rabdare. Sau puteti sa amestecati glazura usor cu 100g frisca batuta inainte de a o intinde pe cheesecake.
Am decorat apoi cu nuci coapte maruntite, coaja de portocala confiata si felii de kumquat. Va sfatuiesc sa nu renuntati nici la nucile coapte, nici la coaja de portocala confiata pentru ca se potrivesc de minune pe acest cheesecake.
Spor la prajiturit!
Bună ziua! As avea o întrebare: la chesscakeul cu morcovi as putea înlocui smântâna cu smântâna dulce pt frișca? Multumesc frumos!
Bună ziua… Nu, nu se poate înlocui cu smântână dulce pentru frișcă. Puteți să o înlocuiți cu cremă de brânză.
Ok, Multumesc mult! Imi place la Nebunie site-ul Dvs. Si toate Rețetele. E ceva diferit…
Mulțumesc mult! Mă bucur. Vă mai aștept 🙂