Este o alta reteta de prajitura de moda veche din caietul meu cu retete, pe care am primit-o pe cand eram studenta de la o colega de-a mea din Arad. Eu am facut-o de multe ori in cei 20 de ani care au trecut. Este potrivita si pentru sarbatori, dar si ca prajitura de weekend.
Reteta este pentru o tava de aproximativ 20*30cm si avem nevoie de:
Pentru blatul cu nuca:
- 6 oua
- un praf de sare
- 100g faina
- 70g nuca macinata
- 120g zahar tos
Pentru crema de vanilie cu stafide:
- 3 oua
- 75g zahar
- 3 linguri de apa
- 200g unt (82%grasime) la temperatura camerei)
- doua lingurite extract de vanilie
- 100g stafide
- 80ml apa
- o lingura rom
Pentru decor:
- ciocolata rasa
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
In primul rand am pus stafidele sa se inmoaie in 80ml apa calduta amestecata cu o lingura de rom.
Pentru blatul cu nuca, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava de 30*20cm.
Am separat albusurile de galbenusuri si am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat treptat zaharul si am mixat in continuare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat galbenusurile si le-am incorporat usor, prin rasturnare, cu spatula de silicon. La final am aduagat faina si nuca macinata si am incorporat-o usor.
Am turnat compozitia in tava pregatita si am copt blatul 23 de minute la 180ºC pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat iese curata, fara urme de aluat necopt). Dupa 20 de minute e bine sa-l incercati pentru ca e posibil sa fie deja copt.
Am scos blatul din tava si l-am lasat sa se raceasca complet.
Pentru crema cu vanilie si stafide, am pregatit baia de aburi (am pus apa de doua degete intr-o cratita sa fiarba). Intr-un vas care se potriveste perfect peste baia de aburi, am pus ouale, zaharul si 3 linguri de apa si le-am amestecat cu telul sa se desfaca ouale si sa se omogenizeze. Am mutat vasul pe aburi si am amestecat continuu 8-10 minute pana crema a inceput sa se ingroase ca o smantana mai groasa. Am luat crema de pe aburi si am pus-o la racit. Cand a fost rece, am aromatizat-o cu doua lingurite de extract de vanilie.
Am mixat untul (aflat la temperatura camerei) pana a devenit spumos, apoi am adaugat cate doua linguri din crema in unt, mixand in continuare pana am incorporat toata crema. Inainte de final, am curatat peretii vasului cu spatula de silicon si am mai mixat un pic sa se incorporeze si eventualele urme de crema sau unt de pe marginea vasului.
Am scurs foarte bine stafidele si le-am amestecat in crema de vanilie.
Pentru asamblarea prajiturii, am pus blatul pe un platou, am distribuit deasupra crema de vanilie cu stafide, iar peste crema am ras ciocolata.
Prajitura este gata. Sunteti de acord cu mine ca e o reteta de prajitura foarte simpla? Daca o faceti, va veti convinge si cat de buna e 🙂
Spor la prajiturit!
Www e deosebita Multumim
Bun venit! Eu mulțumesc că mă urmăriți!