Este o prajitura gustoasa, simpla si rapida, formata dintr-un blat cu cacao si o crema cu lapte condensat indulcit. Eu am ales sa o fac acum pentru ca aveam o cutie de lapte condensat deschisa de cand am facut glazura oglinda rosie pentru Tortul cu fructul pasiunii si ciocolata.
Reteta este pentru o tava de ∼24*36cm, dar puteti sa o faceti si intr-o tava mai mica, prajitura iesind mai inalta in acest caz.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru blat:
- 3 oua
- 50g zahar tos
- un plic zahar vanilat
- 2 linguri lapte
- 70ml ulei
- 60g faina
- 20g cacao
- 2 linguri miere
- trei sferturi lingurita praf de copt (e bine sa folositi lingurite speciale pentru masurat)
- un praf de sare
Pentru crema:
- o cutie lapte condensat indulcit(= 300ml =400g)… eu am pus cu 75g mai putin
- 100ml lapte
- 300ml smantana pentru frisca foarte rece
- 4 foi (7g) gelatina + apa rece
- o lingurita extract de vanilie
Pentru decor:
- 50g ciocolata
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blat, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava dreptunghiulara de 24*36cm.
Intr-un vas am amestecat faina, cacaoa si praful de copt. L-am lasat deoparte.
In alt vas am mixat gabenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana s-au deschis la culoare. Am cernut deasupra amestecul de faina si cacao si am amestecat. Am adaugat laptele si uleiul si le-am incorporat, apoi mierea.
Separat, am batut albusurile tare cu un praf de sare, am adaugat apoi doua linguri de spuma in compozitia de mai inainte si am incorporat. La final am adaugat restul de spuma de albus si am incorporat-o usor, prin rasturnare cu spatula de silicon.
Am turnat compozitia in tava si am nivelat-o. Am copt blatul 15 minute la foc mediu (180ºC), pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata fara urme de aluat necopt).
Am scos blatul din tava, rasturnandu-l succesiv, mai intai pe o tava, apoi pe un gratar si l-am lasat sa se raceasca.
Pentru crema cu lapte condensat, am pus gelatina la hidratat in apa rece cat sa o acopere bine si am batut frisca semi-tare (cand o adaugam in mousse-uri sau creme, frisca nu se bata pana la capat sa stea „bat”, ci doar pana e cremoasa si pufoasa pentru ca altfel riscam sa avem cocoloase in crema).
Am pus laptele condensat intr-un vas mai mare si l-am amestecat cu 50ml lapte si extractul de vanile. Restul de 50ml lapte l-am pus pe foc sa se incalzeasca (la o temperatura suportabila pentru deget).
Am scurs gelatina hidratata de surplusul de apa si am topit-o usor pe aburi. Am amestecat-o in laptele cald. Am luat apoi doua linguri din laptele condensat si l-am incorporat in laptele cald cu gelatina. La final am turnat acest amestec in restul de lapte condensat si am amestecat bine sa se omogenizeze.
Am pus doua linguri de frisca batuta in crema de lapte condensat si am incorporat-o usor, apoi am incorporat, tot asa usor prin rasturnare, restul de frisca.
Pentru asamblarea prajiturii, am pus blatul rece pe un platou si peste el am pus crema in doua etape (sa nu curga de pe prajitura), adica am pus un strat, apoi inca unul. Daca crema este mai lichida si nu sta pe prajitura, puneti un strat, o dati la rece 15 minute, apoi puneti si al doilea strat. Am pus jumatate de ora prajitura la frigider sa se intareasca crema.
Pentru decor, am topit pe aburi 50g ciocolata neagra, am pus-o intr-o punga mai groasa, careia i-am taiat apoi un colt si am desenat cu ea „pete de vacuta” pe prajitura.
Este o prajitura foarte buna, usor de facut si aspectuoasa.
Spor la prajiturit!