Cheesecake cu capsuni, fara coacere

Cheesecake cu capsuni fara coacere

Cheesecake-ul cu capsuni, fara coacere este un cheesecake simplu si delicios, care se face usor si rapid, capsunile putand fi inlocuite si cu alte fructe preferate. Este un desert foarte potrivit pentru zilele calduroase de vara, cand se gasesc o multime de fructe proaspete, dar se poate face si in extrasezon, cu fructe congelate, cum am facut eu acum.

Cheesecake-ul cu capsuni este compus dintr-un blat de biscuiti si migdale (sunt optionale, dar blatul va fi mai aromat daca le adaugati), o crema de branza si capsuni si un jeleu de capsuni.

Cheesecake cu capsuni fara coacere

Reteta este pentru un cheesecake cu diametrul de aproximativ 23cm, dar cheesecake-ul poate fi montat si intr-un inel cu diametrul ceva mai mare sau mai mic, inaltimea lui fiind astfel mai mica sau mai mare, dupa caz.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru blatul de biscuiti:

  • 150g biscuiti
  • 50g migdale decojite (intregi, macinate, felii, bastonase)
  • 110g unt

Pentru crema de branza cu capsuni:

  • 600g crema de branza
  • 150g zahar tos
  • o lingurita extract de vanilie
  • o lingura zeama de lamaie
  • 5 foi (∼8,5g) gelatina
  • 100g capsuni
  • 300ml smantana pentru frisca foarte rece

Pentru jeleul de capsuni:

  • 300g capsuni (se pot pune si 500g, dar se va mari proportional cantitatea de gelatina)
  • 4 foi (∼7g) gelatina
  • o lingura zahar tos
  • o lingura zeama de lamaie

Pentru decor:

  • 100ml smantana pentru frisca foarte rece
  • cateva capsuni
  • frunze de menta

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Blatul de biscuiti cu migdale

  • 150g biscuiti
  • 50g migdale decojite (intregi, macinate, felii, bastonase)
  • 110g unt

Pentru blatul din biscuiti cu migdale, am topit untul, am maruntit in tocator biscuitii impreuna cu migdalele (eu am folosit felii), dupa care le-am amestecat cu untul topit si racit. Pentru un gust mai intens, migdalele se pot coace putin in prealabil, asa cum am facut la Cheesecake-ul cu portocale si ricotta.

Cheesecake cu capsuni fara coacere

Am pus apoi pe un platou, acoperit cu hartie de copt, inelul detasabil de la tava de tort cu diametrul de 23cm. Eu am tapetat interiorul inelului (optional) cu o folie mai groasa pentru a-l putea scoate mai usor la final. Am turnat biscuitii in interiorul inelului si i-am presat foarte bine (cu dosul lingurii sau cu degetele) si uniform pe toata suprafata. Am pus platoul cu blatul de biscuiti la frigider pana am pregatit compozitia de cheesecake.

Crema de branza cu capsuni

  • 600g crema de branza
  • 150g zahar tos
  • o lingurita extract de vanilie
  • o lingura zeama de lamaie
  • 5 foi (∼8,5g) gelatina
  • 100g capsuni
  • 300ml smantana pentru frisca foarte rece

Pentru crema, am dezghetat mai intai capsunile, apoi le-am facut piure cu mixerul vertical. Capsunile proaspete, daca folositi, se spala, se curata de frunzulite si se fac si ele piure.

Am pus 5 foi de gelatina (∼8,5g) la hidratat in apa rece, cat sa le acopere bine.

Intr-un vas am mixat crema de branza cu zaharul, extractul de vanilie si zeama de lamaie, pana a devenit pufoasa si s-a topit zaharul. Am scurs gelatina hidratata de surplusul de apa si am topit-o usor pe aburi. Am pus peste ea doua linguri de crema de branza si am amestecat pana la omogenizare. Apoi am turnat acest amestec de gelatina si crema peste restul de crema de branza si am mixat sa se incorporeze. Am incalzit usor (sa fie doar caldut) 100g piure de capsuni si l-am amestecat si pe el in crema de branza.

Cheesecake cu capsuni fara coacere

Am batut frisca semitare (cand se adauga in mousse-uri, creme, frisca nu se bate pana la capat pentru ca pot ramane cocoloase in crema, se bate doar pana cand mixerul incepe sa lase urme in frisca). Am incorporat mai intai doua linguri de frisca in compozitia de cheesecake, apoi si restul, usor cu lingura, prin miscari de rasturnare de jos in sus.

Am turnat apoi compozitia peste blatul de biscuiti si am nivelat-o. L-am pus la congelator pentru o ora (sau la frigider 2 ore) sa se inchege cheesecake-ul.

Pentru jeleul de capsuni

  • 300g capsuni (se pot pune si 500g, dar se va mari proportional cantitatea de gelatina)
  • 4 foi (∼7g) gelatina
  • o lingura zahar tos
  • o lingura zeama de lamaie

Pentru jeleul cu capsuni, am pus 4 foi de gelatina la hidratat in apa rece. Am incalzit usor piureul de capsuni ramas, amestecat cu zaharul si zeama de lamaie, apoi am incalzit usor pe aburi si gelatina hidratata, scursa de surplusul de apa. Am amestecat gelatina in piure si l-am lasat sa se raceasca la temperatura camerei.

Am turnat jeleul peste cheesecake si l-am pus din nou la frigider pentru o ora sa se inchege.

Cheesecake cu capsuni fara coacere

Cand s-a intarit si jeleul, am scos inelul detasabil, am indepartat folia dupa ce am suflat putin aer cald cu foenul pe marginea cheesecake-ului, apoi l-am mutat pe un platou si l-am ornat cu frisca batuta, capsuni si frunzulite de menta.

E atat de pufos si aromat acest cheesecake, ca m-a dus cu gandul la spuma de capsuni 🙂

Cheesecake cu capsuni fara coacere

Spor la prajiturit!

Adaugă un comentariu: