In cartea mea cu prajituri austriece „Österreichische Mehlspeisen” aceste bezele cu cocos se gasesc sub denumirea de Kokosbusserl, dar cel mai ades in germana apar sub denumirea de Kokosmakronen. Reteta este simpla, se fac repede si sunt o solutie cand avem albusuri ramase de la alte preparate.
Toate retetele care folosesc doar albusuri le gasiti pe pagina dedicata: Retete din albusuri
Reteta de bezele cu cocos este pentru 40-50 de bucati. Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 4 albusuri
- 220g zahar tos
- o lingurita extract de vanilie (sau puteti folosi zahar vanilat)
- un praf de sare
- 2 linguri zeama de lamaie
- 250g cocos
- optional alune, ciocolata topita pentru decor
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mediu (170ºC) si am tapetat doua tavi mari cu hartie de copt.
Am batut albusurile spuma tare (pana la stadiul de varfuri moi), apoi am adaugat lingura cu lingura zaharul, si concomitent cele doua linguri de zeama de lamaie, extractul de vanilie si praful de sare, mixand in continuare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat apoi cocosul si l-am incorporat usor cu spatula.
Pentru a forma bezelele ne putem folosi fie de doua lingurite, fie de un pos cu dui sau o punga careia ii taiem un varf. Vreau sa va mai spun ca in Austria, Germania se gasesc si niste buline speciale din foaie de napolitana (Back Oblaten) pe care se pune compozitia de bezele, dar acestea sunt optionale, compozitia se poate pune si direct pe hartia de copt.
Eu, pe prima tava am pus compozitia de bezele cu lingurita si in varf le-am pus cate o jumatate de aluna, iar pe a doua tava le-am turnat cu un pos cu dui mai mare, canelat. Am copt bezelele la foc mediu spre mic (160-170ºC) timp de 20-25 de minute. Cand sunt gata, bezelele trebuie sa fie albe, uscate la suprafata, dar inca moi in interior.
Optional, se pot decora cu ciocolata topita. Putem pune ciocolata topita intr-o punguta careia sa-i taiem un varf si desenam dupa preferinta cu ciocolata pe bezele sau putem inmuia bezelele cu partea de jos in ciocolata, apoi le lasam sa se usuce pe hartie de copt sau pe un gratar.
Va recomand sa incercati aceste fursecuri cu cocos; sunt foarte aromate si, cum ati vazut, foarte usor de facut.
Spor la prajiturit!