Usor de facut, aspectuoase si foarte versatile, tartele sunt vedetele prajiturilor din primavara si pana in toamna. Orice fruct poate fi folosit, iar crema poate fi cea de patiserie aromata cu vanilie, fistic, lamaie, cocos, ciocolata etc, poate fi un mousse, o crema de branza sau doar frisca batuta amestecata cu mascarpone sau nu.
Eu am ales sa fac o tarta cu capsuni si crema de patiserie aromata cu vanilie pe o baza subtire, fina si crocanta de pate brisée, banala dar intotdeauna apreciata.
Reteta este pentru o tarta in forma dreptunghiulara de 30*10cm si 3 mini tarte cu diametrul de 7.5cm. Cantitatile sunt de asemenea potrivite pentru o tarta in forma rotunda cu diametrul de 23cm.
Avem nevoie de:
Pentru cojile de tarta:
- 125g faina
- 40g faina de migdale
- 65g unt la temperatura camerei
- 15g zahar pudra
- un galbenus
- 30ml apa rece
- un praf de sare
Pentru crema de vanilie (crema de patiserie):
- 400ml lapte
- 5 galbenusuri
- 80g zahar tos
- 35g amidon
- 40g unt (82% grasime) la temperatura camerei
- o pastaie de vanilie sau o lingurita extract de vanilie
In plus:
- 300 – 400g capsuni sau alte fructe de sezon
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru aluat, am amestecat intr-un vas faina, zaharul pudra, faina de migdale si sarea, apoi am adaugat untul moale taiat cubulete. Am amestecat cu muchia unui cutit cu lama lata si apoi cu degetele pana am obtinut o masa sfaramicioasa. Am adaugat galbenusul si apa rece si am framantat scurt cu mana pana am obtinut un aluat neted, moale, dar nu lipicios. La nevoie, adaugati un pic de faina sau apa in plus. L-am invelit in folie si l-am pus pentru o ora la frigider. Trebuie sa stea cel putin o ora, dar poate fi lasat si pana a doua zi la rece.
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns usor cu unt forma de tarta. Cele mici sunt din silicon si nu e nevoie sa fie unse.
Dupa o ora am intins aluatul in foaie subtire ceva mai mare decat marimea tavii si l-am transferat in tava. Ca sa nu folosesc faina pentru a putea intinde aluatul, am folosit sub el o folie de silicon, iar peste el am pus o bucata de folie de plastic. Se poate intinde si intre doua foi de copt, iar daca folositi faina, puneti doar strictul necesar, nu exagerati.
Am aranjat aluatul in tava usor cu degetele, apoi am trecut cu sucitorul pe deasupra tavii sa tai surplusul de aluat de pe margine. Aceste ramasite le-am intins din nou, obtinand inca trei mini tarte cu diametrul de 7,5cm.
Pentru ca aluatul sa nu se contracte in timpul coptului, am bagat tavile cu aluat inca o data pentru 10 minute la frigider.
Am intepat apoi aluatul din loc in loc cu furculita, am pus peste el o hartie de copt si pe hartia de copt boabe de fasole (ca sa nu se umfle aluatul in timpul coptului) si am pus tavile la copt in cuptorul preincalzit la foc mediu (180ºC). Am copt 25 de minute cojile de mini tarte si 30 de minute pe cea mare, la 180ºC. Le-am scos din cuptor si le-am lasat sa se raceasca in tavi.
Pentru crema, de data aceasta am folosit pastaie de vanilie, pe care am despicat-o cu varful unui cutit pe lungime si i-am scos semintele din interior. Am pus laptele sa se infierbante impreuna cu semintele si pastaia de vanilie. Cand a ajuns la punctul de fierbere, am oprit focul, am acoperit vasul si am lasat sa infuzeze jumatate de ora. Apoi am strecurat laptele si l-am pus din nou sa se infierbante.
Intr-un vas care poate fi pus pe foc am amestecat mai intai galbenusurile cu zaharul, apoi am adaugat faina si amidonul. Am amestecat sa se omogenizeze, apoi am adaugat laptele fierbinte in trei reprize amestecand dupa fiecare. Am mutat apoi vasul pe foc mediu si am amestecat continuu cu telul pana crema s-a ingrosat. Am luat crema de pe foc, am adaugat bucatelele de unt moale si am omogenizat. Am acoperit crema cu o folie de plastic in contact direct cu ea si am lasat-o sa se raceasca.
Cand s-a racit, am umplut cojile de tarta cu crema de vanilie, am nivelat-o, apoi am aranjat deasupra feliile de capsuni. Dupa dorinta si imaginatie, capsunile pot fi taiate doar in jumatate sau lasate intregi si aranjate cat mai apetisant. De asemenea, se pot folosi si alte fructe proaspete sau din compot.
Spor la prajiturit!