Rulouri fragede cu cirese

pleziruri - Rulouri fragede cu cirese

Eu am facut aceste rulouri fragede cu cirese, dar puteti sa le umpleti cu ce fructe doriti (visine, caise, piersici, prune, corcoduse, pere, mere), cu branza dulce sau chiar cu umpluturi sarate, avand in vedere ca aluatul nu contine zahar. Iar daca fructele sunt dulci, nu e nevoie de zahar nici in umplutura, presaram doar putin deasupra. Aluatul este foarte fraged si se desface in foi. E ca un foetaj, dar mult mai rapid.

Reteta este pentru trei rulouri cu lungimea de aproximativ 36cm (tava mea e de 36*30cm). Avem nevoie de urmatoarele:

Pentru aluat:

  • 400g faina
  • un sfert de lingurita sare fina
  • 250g unt moale
  • un ou
  • o lingura (15 ml) zeama de lamie
  • 120ml apa rece
  • optional coaja rasa de lamaie

Pentru umplutura:

  • 1 kg cirese
  • 3 linguri gris
  • 3 linguri zahar sau in functie de dulceata fructelor si de gust
  • jumatate lingurita scortisoara sau vanilie

Pentru finisare:

  • zahar pudra

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru aluat, am topit 100g unt si apoi l-am racit. Intr-un vas mai mare am pus untul topit, zeama de lamaie, coaja rasa de la jumatate de lamaie, apa rece si oul si am amestecat putin cu lingura. Apoi am adaugat 300g faina amestecata cu sarea, am amestecat mai intai cu lingura, apoi am framantat aluatul cu mana 10 minute pana a devenit neted si s-a desprins de mana si de vas. Pentru ca am pus untul topit, aluatul are o consistenta destul de moale. L-am scos din vas si l-am pus pe blatul de lucru presarat cu faina.

In acelasi vas am pus restul de unt moale si restul de faina. Le-am amestecat bine sa se omogenizeze si am lasat vasul deoparte.

pleziruri Rulouri fragede cu cirese

Am intins aluatul in foaie subtire (de 3-4mm) in forma de dreptunghi si apoi am uns-o pe toata suprafata cu amestecul de unt si faina. Dupa aceea am rulat-o pornind de la una din laturile mai lungi. Mai departe, am aplatizat ruloul cu mana, apoi cu sucitorul pana am obtinut o foaie mai groasa cu latimea de aproximativ 20 cm. Am luat capetele acestei foi si le-am adus pe fiecare pana la jumatate, apoi am mai indoit o data aluatul in doua. L-am invelit in folie de plastic si l-am pus la frigider sa se intareasca untul din el, astfel incat sa se poata intinde foaia.

pleziruri Rulouri fragede cu cirese

Intre timp am spalat ciresele si le-am scos samburii cu ajutorul ustensilei speciale. Avantajul folosirii acesteia este faptul ca se fac doar doua gauri in cireasa si astfel isi pastreaza mai bine sucul in interior. Dar samburii pot fi scosi si cu mana. Am amestecat apoi ciresele cu jumatate de lingurita de scortisoara. Alternativ puteti sa adaugati zahar vanilat.

Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) si am tapetat cu hartie de copt o tava dreptunghiulara de 36*30cm. Hartia de copt nu e obligatorie, dar se poate intampla sa curga sucul din cirese in timpul coptului si sa se arda, murdarind tava.

pleziruri Rulouri fragede cu cirese

Dupa timpul de repaus de o ora, am scos aluatul de la frigider si l-am intins in foaie dreptunghiulara cu o latura de 36cm (lunginea tavii), iar cealalta latura de aproximativ 50cm. Am impartit foaia in 3 fasii egale de aproximativ 36*17cm. Pe fiecare fasie, pe lung, pe 2/3 din latime am presarat cate o lingura de gris. Peste gris am pus ciresele, iar peste cirese se pune zaharul (cate o lingura pe fiecare fasie sau dupa gust). Ciresele mele au fost suficient de dulci si nu am pus zahar deloc. Mai departe, am inchis fiecare rulou, petrecand 2-3 cm din margini si l-am mutat in tava. Ca sa fie mai usor de mutat, am rostogolit ruloul pe o folie de plastic, l-am mutat cu tot cu folia in tava, unde l-am rostogolit din nou pe pozitie, avand grija ca incheietura sa fie jos, sub rulou.

Cand toate cele trei rulouri au fost in tava, am pus tava in cuptorul incalzit la foc mediu (180ºC) si le-am copt 50 de minute, pana au inceput sa se rumeneasca. Am scos tava din cuptor, le-am lasat un pic sa se racoreasca, apoi am presarat zahar pudra deasupra.

Rulourile se pot servi calde sau reci, taiate in bucati de 5-6cm.

Mie mi-au placut foarte mult. Sunt foarte gustoase si nici nu au mult zahar adaugat.

pleziruri Rulouri fragede cu cirese

Spor la prajiturit!

Adaugă un comentariu: