Inca o prajitura cu ciocolata si visine… o combinatie foarte des intalnita, poate chiar demodata, dar delicioasa. Prajitura aceasta este compusa dintr-un blat Genoise cu cacao, o crema de frisca cu ciocolata sau Creme Chantilly au chocolat cum spun francezii si visine infuzate in sirop cu scortisoara (sau visine din compot).
Reteta este pentru o tava de prajitura dreptunghiulara de 30*20cm. Avem nevoie de:
Pentru blatul Genoise cu cacao (dupa P.Herme):
- 4 oua
- 2 galbenusuri
- 40g unt
- 140g zahar pudra
- 120g faina
- 20g amidon
- 20g cacao
Pentru crema de frisca cu ciocolata -Creme Chantilly au chocolat (dupa P.Herme):
- 150g ciocolata neagra
- 80ml lapte
- 40g zahar
- 400ml smantana pentru frisca foarte rece
In plus:
- 700g visine proaspete
- 300ml apa
- 150g zahar tos
- 1cm baton de scortisoara
- optional 4 linguri rom
Sau:
- 2 borcane compot de visine
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am inceput cu crema de frisca cu ciocolata, pe care am pregatit-o cu o seara inainte deoarece trebuie sa stea 8 ore la frigider inainte de a o finisa. Am topit pe aburi ciocolata taiata bucatele, am incalzit laptele amestecat cu zaharul pana la punctul de fierbere, apoi l-am turnat peste ciocolata topita si am amestecat pana s-a omogenizat. Am lasat-o sa se raceasca (trebuie sa ajunga la 50ºC). Intre timp am batut frisca tare (ca sa se bata bine, smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece). Apoi am incorporat usor, prin miscari de rasturnare, frisca in ciocolata, mai intai 2 linguri, apoi restul de frisca. Am acoperit vasul cu folie de platic si l-am pus la frigider pana a doua zi. Trebuie sa stea la rece 8 ore.
Tot cu o seara inainte am pregatit si visinele, pe care mai intai le-am spalat si le-am scos samburii. Am facut un sirop din apa, zahar si baton de scortisoara, pe care l-am fiert 5 minute, apoi am adaugat visinele si le-am lasat pana a inceput sa fiarba din nou siropul. Am oprit focul, am adaugat romul, am acoperit vasul si am lasat visinele sa infuzeze pana a doua zi (sau pana se racesc).
A doua zi am facut blatul Genoise cu cacao. Am incalzit cuptorul la foc mediu (170ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava dreptunghiulara de 30*20cm.
Am topit untul si l-am lasat sa se raceasca. Am pus apa intr-o cratita de 2 degete sa fiarba pentru baia de aburi.
Intr-un vas mai mare, care se potriveste peste baia cu aburi, am amestecat zaharul pudra cu cacaoa, apoi am adaugat pe rand mai intai cele doua galbenusuri, apoi ouale intregi, amestecand dupa fiecare sa se incorporeze. Am pus vasul pe baia de aburi si am mixat cu mixerul la viteza mica aproximativ 5 minute pana compozitia s-a infierbantat, a devenit spumoasa si s-a deschis la culoare. Trebuie sa ajunga la 60ºC. Am luat-o de pe aburi si am mixat-o la viteza mare inca aproximativ 10 minute pana s-a racit si compozitia si vasul. Este suficient mixata atunci cand, daca ridicam telul mixerului, compozitia curge de pe el formand o panglica groasa si consistenta. Pentru blatul Genoise este foarte potrivit un stand mixer, care-si face singur treaba, are putere mai mare decat mixerul de mana si nu oboseste 🙂 Si, ca sa fac si un pic de reclama, va recomand stand mixerul Electrolux Assistent pe care eu il folosesc intensiv de 2 ani incoace si se comporta foarte bine. Daca va e greu sa mixati compozitia atat de mult, puteti adauga o jumatate de lingurita rasa de praf de copt, amestecat cu faina.
Am scos 2 linguri din compozitie, am pus-o intr-un bol micut si am amestecat-o usor cu untul topit racit. Am lasat-o deoparte.
Am cernut peste restul de compozitie faina si am incorporat-o usor cu spatula de silicon, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Apoi am adaugat si compozitia amestecata cu unt si am incorporat-o usor.
Am turnat compozitia in tava pregatita, am nivelat-o si am copt blatul 20 de minute la foc mediu (170ºC), pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata fara urme de aluat necopt). Am scos blatul din tava prin rasturnare si l-am lasat sa se raceasca complet.
Cand blatul s-a racit, l-am taiat in doua felii, la 2/3 din inaltime. Felia mai subtire am sfaramat-o.
Am scos crema din frigider si am mixat-o din nou pana a devenit spumoasa. Am strecurat visinele.
Pentru asamblarea prajiturii, am pus pe un platou blatul, l-am insiropat cu o parte din siropul in care am infuzat visinele, am pus un strat subtire de crema, deasupra am pus visinele scurse, apoi am pus restul de crema si am nivelat-o. Deasupra am pus faramele de blat. Am pus prajitura la frigider pentru o ora inainte de a o taia felii si a o servi.
Delicioase aceste Felii cu cicolata si visine…
Spor la prajiturit!
Dupa o idee de aici: Cremige Schoko Kirsch Schnitten