Inca o prajitura cu fructe… cu caise sau piersici, cirese, visine, capsuni, prune, mere, pere… oricare va plac.
Prajitura cu caise si crema de smantana se coace in doua etape, mai intai doar aluatul si fructele, ca acestea din urma sa aiba timp sa se inmoaie, apoi toata prajitura, inclusiv crema de smantana care este ca un pandispan moale si pufos ce ti se topeste in gura.
Reteta este pentru o prajitura cu caise si crema de smantana coapta intr-o tava de aproximativ 36*24cm. Avem nevoie de:
Pentru aluat:
- 300g faina
- 115g unt la temperatura camerei
- 75g iaurt
- trei sferturi dintr-o lingurita rasa cu praf de copt
- 50g zahar tos
- un ou
- coaja rasa de la jumatate de lamaie
- un praf de sare
Pentru crema de smantana:
- 5 oua
- 200ml smantana fermentata groasa (prin fermentare smantana se ingroasa)
- 200g zahar tos
- 50g faina
- o lingura zeama de lamaie
- o lingurita extract de vanilie
In plus:
- 1kg caise (sau alte fructe)
- 2-4 linguri zahar tos, in functie de cat de dulci sunt fructele
- optional scortisoara, vanilie etc.
- 40g gris
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC).
Pentru aluat, intr-un vas am amestecat faina cu praful de copt si l-am lasat deoparte, iar in altul am amestecat untul moale cu zaharul pana a devenit cremos. Am adaugat oul, iaurtul, coaja rasa de lamaie si sarea si am amestecat din nou sa se omogenizeze. Am adaugat faina si am amestecat cu mana doar pana s-a incorporat si aceasta, formand o bila de aluat. I-am dat forma dreptunghiulara si am intins-o in foaie ceva mai mica decat marimea tavii. Am transferat-o in tava (36*24cm) si am mai intins-o prin presare cu degetele pana a acoperit uniform fundul tavii. Am lasat tava deoparte.
Am spalat caisele, le-am taiat jumatati si le-am scos samburii, apoi le-am amestecat cu grisul.
Am aranjat jumatatile de caise una langa alta in tava, pe foaia de aluat, cu coaja in jos. Am pus tava in cuptorul incalzit pentru 30 de minute la foc mediu (180ºC) pana s-au inmuiat caisele. In functie de cat de coapte sunt, e posibil sa se inmoaie si mai repede, dupa doar 20 de minute.
Dupa 20 de minute de cand am pus tava in cuptor, m-am apucat de crema de smantana. Am batut albusurile spuma tare, apoi am adaugat o lingura zeama de lamaie si zaharul treptat, mixand in continuare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat galbenusurile, extractul de vanilie si smantana si le-am incorporat usor cu spatula de silicon, prin miscari de rasturnare de jos in sus. La final am adaugat faina si am incorporat-o tot asa usor prin rasturnare.
Am scos tava din cuptor, am presarat zahar peste caise (eu am pus 4 linguri, caisele mele fiind mai acre), apoi am turnat deasupra crema de smantana si am nivelat-o. Am pus tava din nou in cuptor si am mai copt prajitura inca 30 de minute la foc mijlociu (180ºC), pana pandispanul a inceput sa se rumeneasca putin.
Am lasat prajitura sa se raceasca in tava, apoi am feliat-o. Se poate pudra si cu zahar daca doriti.
Spor la prajiturit!