V-a fost dor de un tort? Mie daaaa!!!!
Tortul cu ciocolata, alune si fructe de padure este o combinatie intre tortul de bezea cu alune si ciocolata , un blat genoise de cacao si un mousse de fructe de padure. Si pentru ca la Adi am descoperit cat de buna e aceasta combinatie, l-am numit ”tort ADI”.
Reteta este pentru un tort cu ciocolata, alune si fructe de padure cu diametrul de 22cm. Avem nevoie de:
Pentru blatul genoise cu cacao:
- 2 oua mari
- 2 galbenusuri
- 100g zahar tos (Eu am inlocuit 50g zahar cu 50g zahar vanilat facut in casa. Alternativ, se poate folosi jumatate de lingurita extract de vanilie sau un plic de zahar vanilat )
- 40g faina
- 20g cacao
- un praf de sare
Pentru siropul de insiropat:
- 50ml apa
- 30g zahar
- o lingurita Amaretto
Pentru blatul de bezea cu alune de padure:
- 110g alune de padure
- 90g zahar tos
- 3 albusuri mari
- un praf de sare
- o lingura zahar pudra
Pentru crema de ciocolata neagra:
- 350g ciocolata neagra
- 400ml smantana pentru frisca
- 50g zahar tos
- 100g unt (82% grasime) la temperatura camerei
Pentru mousse-ul de fructe de padure:
- 350g fructe de padure (din care am folosit si pentru jeleul- glazura)
- 10g (6 foi) gelatina + apa rece
- 3 linguri apa
- 2 linguri suc de lamaie proaspat stors
- 100g zahar tos (50g+50g)
- un albus
- 200ml smantana pentru frisca foarte rece
Pentru glazura – jeleul de fructe de padure:
- fructe de padure, zahar si gelatina din cantitatea de la mousse
- 60 ml apa
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blatul genoise cu cacao, am incalzit cuptorul la foc mediu-mare (200°C) si am uns cu unt si tapetat cu faina o forma de tort detasabila cu diametrul de 23cm.
Precizare: Blatul meu, pe care il vedeti in poze, e facut doar din jumatate de compozitie, dar mi se pare prea ingust si de aceea va recomand ca voi sa-l faceti din cantitatile pe care le-am indicat.
Am pus apa de doua degete intr-un vas sa fiarba pentru baia de aburi. Am amestecat faina cu cacaoa si sarea.
Intr-un vas care se potriveste peste cratita cu baia de aburi, am pus ouale, galbenusurile si zaharul, le-am mixat putin sa se omogenizeze, apoi am pus vasul pe baia cu aburi si am mixat vreo 5 minute pana compozitia s-a infierbantat, s-a deschis la culoare si a devenit spumoasa. Daca aveti cu ce sa masurati temperatura, compozitia trebuie sa ajunga la 60ºC. Am luat apoi vasul de pe aburi si am mixat in continuare la viteza mare aproximativ 10 minute pana s-a racit compozitia. Este suficient mixata atunci cand, daca ridicam telul mixerului, compozitia curge de pe el formand o panglica groasa si consistenta. Am cernut deasupra amestecul de faina si cacao si am amestecat usor sa se incorporeze, cu spatula de silicon, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozitia in tava pregatita, am nivelat-o si am copt-o 12 minute la foc mediu-mare (200ºC). Apoi am scos blatul din tava si l-am lasat sa se raceasca.
Pentru blatul de bezea cu alune de padure, am copt mai intai 15 minute alunele la foc mediu (180ºC) si le-am decojit. Apoi, 50g din ele le-am taiat jumatati, iar celelalte 60g le-am amestecat cu 30g de zahar si le-am maruntit in tocator.
Pe o hartie de copt de marimea unei tavi dreptunghiulare de prajitura, am desenat un cerc cu diametrul de 22cm, apoi am pus hartia cu scrisul in jos in tava. Cuptorul trebuie sa fie incalzit la foc mediu (180ºC).
Intr-un vas am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare (stadiul de varfuri moi), apoi am adaugat treptat 60g zahar si am mixat in continuare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa (stadiul de varfuri tari). Am adaugat alunele maruntite si le-am incorporat usor cu spatula de silicon. Am transferat compozitia intr-un pos cu dui mare (17mm) si am turnat compozitia in interiorul cercului, incepand din mijloc spre exterior, lasand cam 0.5-1cm liber pana la marginea cercului deoarece, in timpul coptului bezeaua se va lati. Am pudrat bezeaua cu zahar pudra, apoi am distribuit uniform pe ea alunele jumatati. Le-am apasat usor in bezea. Am lasat bezeaua sa stea 10 minute, apoi am pudrat-o din nou cu zahar. (Bezeaua se pudreaza cu zahar ca sa fie mai crocanta)
Am pus tava in cuptorul incalzit la 180ºC si am copt 30 de minute cu usa cuptorului un pic intredeschisa (blocata cu o lingura de lemn). Am lasat bezeaua sa se raceasca pe hartie, apoi am intors-o cu cu fata in jos si am tras cu grija hartia de pe ea.
Pentru sirop, am fiert un minut apa cu zaharul, iar cand s-a racit am adaugat o lingurita de Amaretto.
Pentru crema de ciocolata neagra, am maruntit ciocolata si am pus sa se infierbante smantana pentru frisca impreuna cu zaharul. Am amestecat sa se topeasca zaharul si cand smantana a inceput sa fiarba, am luat-o de pe foc si am turnat-o peste ciocolata maruntita. Am acoperit-o cu un capac si am lasat-o 3 minute, apoi am amestecat cu spatula de silicon pana am obtinut o crema omogena si fina. Am adaugat apoi untul moale bucatica cu bucatica, amestecand de fiecare data pana la incorporare. Am lasat crema sa se raceasca si sa se ingroase. Ca sa se raceasca mai repede, am bagat vasul in congelator, dar l-am scos din 5 in 5 minute si am amestecat.
Am inceput asamblarea tortului. Am fixat inelul reglabil la 22cm diametru si l-am pus pe un platou. Am tapetat marginea interioara a inelului cu o folie mai groasa pentru a putea scoate mai usor tortul la final (nu e obligatorie). Am pus in interiorul cercului blatul genoise cu cacao si l-am insiropat. Cand crema s-a ingrosat suficient, am pus jumatate din ea peste blatul insiropat. Apoi am pus bezeaua cu alune de padure, dupa ce in prealabil am ajustat-o putin ca sa intre exact in inel. Am acoperit-o cu cealalata jumatate de crema de ciocolata si am pus tortul in frigider pana am facut mousse-ul de fructe de padure.
Pentru mousse-ul si jeleul de fructe de padure, eu am folosit aproximativ 200g fructe de padure congelate si 150g zmeura proaspata. Fructele congelate le-am lasat mai intai sa se dezghete, apoi le-am pus in tocator impreuna cu zmeura proaspata si le-am transformat in piure, dupa care le-am pasat printr-o strecuratoare ca sa retin semintele.
Am pus gelatina la hidratat in apa rece cat sa o acopere bine.
Am pus piureul intr-o craticioara impreuna cu 3 linguri de apa, o lingura de zeama de lamaie si 50g zahar si l-am fiert 5 minute la foc mediu. L-am luat de pe foc, l-am lasat 5 minute sa se racoreasca si apoi am adaugat gelatina hidratata, scursa de surplusul de apa si am amestecat.
Am scos apoi in alt vas 180ml din acest amestec pentru jeleul-glazura. Am adaugat 60ml apa si o lingura zeama de lamaie, am amestecat si l-am lasat deoparte pana la final, cand l-am distribuit deasupra tortului.
Am lasat restul de piure de fructe sa se raceasca complet.
Pentru bezeaua elvetiana, am pus apa de doua degete intr-o cratita sa fiarba pentru baia de aburi. Intr-un vas, care se potriveste peste cratita cu baia de aburi, am pus un albus si 50g zahar, le-am amestecat putin sa se omogenizeze, apoi am pus vasul pe aburi. Am amestecat continuu pana compozitia s-a infierbantat (trebuie sa ajunga la 60ºC) si s-a topit tot zaharul. Am luat vasul de pe aburi si am mixat aproximativ 10 minute, pana bezeaua s-a racit si a devenit tare si lucioasa. Am lasat-o deoparte.
Am batut frisca semi-tare. (Asigurati-va, mai ales vara, ca smantana e foarte rece, pentru ca altfel nu se bate.)
Am amestecat apoi mai intai bezeaua in piureul de fructe racit la temperatura camerei, apoi am incorporat frisca batuta usor, cu lingura, prin miscari de rasturnare. Am turnat mousse-ul peste al doilea strat de crema de ciocolata, l-am nivelat si am pus din nou tortul la frigider pentru o ora, sa se intareasca mousse-ul.
Cand mousse-ul s-a intarit, am turnat incet jeleul peste mousse si am mai lasat tortul inca o ora la frigider.
Am scos apoi inelul, am indepartat folia si…. gata minunatia de tort!… L-am pozat si apoi am mancat 🙂 …. Pur si simplu delicios!!
Spor la prajiturit!