Am gasit inca o reteta de prajitura cu foi cu miere si abia am asteptat sa o incerc. Ca toate prajiturile de casa si Prajitura cu miere si nuca este foarte gustoasa. Intre cele doua foi cu miere ale acestei prajituri se afla un blat cu nuca macinata si bucatele de nuci coapte si o crema fina de vanilie cu unt (crema mousseline).
Toate retetele de prajituri cu foi le gasiti in categoria Retete de prajituri cu foi.
Reteta este pentru o tava de prajitura mare, de 30*36cm. Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru foile cu miere:
- 400g faina
- 100g zahar pudra
- o lingura miere
- 100g unt la temperatura camerei
- 2 oua
- o lingurita rasa bicarbonat de sodiu
- 2 linguri de lapte
Pentru blatul cu nuca:
- 6 oua
- 150g zahar tos
- 3 linguri apa
- 50ml ulei
- 150g faina
- o lingurita rasa praf de copt
- 200g nuci (150g macinate si 50g maruntite)
Pentru crema de vanilie:
- 3 galbenusuri
- 80g amidon (sau 2 plicuri praf de budinca de vanilie)
- 200g zahar tos
- 700ml lapte
- 250g unt (82% grasime) la temperatura camerei
- 2 lingurite extract de vanilie
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru foile cu miere, am incalzit cuptorul la foc mediu-tare (190ºC). In timp ce s-a incalzit cuptorul si am pregatit aluatul, am copt 50g din cele 200g de nuci pentru blatul cu nuca.
Am amestecat faina cu bicarbonatul de sodiu si am cernut-o pe masa de lucru. Am pus peste faina zaharul pudra, untul moale taiat bucatele, ouale, o lingura plina cu miere si doua linguri de lapte si am framantat cu mana pana am obtinut un aluat omogen, potrivit de moale. L-am impartit in doua parti egale.
Am luat prima jumatate de aluat si am intins-o cu sucitorul cam 3/4 din dimensiunea tavii, apoi am transferat-o pe tava (de 30*36cm) intoarsa si presarata foarte bine cu faina. Am continuat sa intind foaia pe dosul tavii pana a ajuns la dimensiunea acesteia. Am indreptat marginile foii trecand cu un cutit de sus in jos pe marginea tavii, apoi am pus tava in cuptor. Am copt foaia 7-8 minute, pana a inceput sa se rumeneasca. Imediat cand am scos-o din cuptor, am trecut cu un cutit cu lama lata pe sub foaie sa o desprind de tava si am lasat-o apoi sa alunece pe o suprafata dreapta. Trebuie pusa de la inceput pe o suprafata dreapta pentru ca atunci cand se raceste, foaia se intareste si nu se mai poate indrepta.
Am copt la fel si a doua foaie, suprapunand-o peste prima. Inainte de a intinde foaia pe tava, am racit tava in apa rece.
Pentru blatul cu nuca, am redus focul la mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina aceeasi tava pe dosul careia am copt foile cu miere.
Am macinat 150g de nuca si am maruntit cu cutitul cele 50g de nuci coapte. Intr-un vas am amestecat faina cu praful de copt. Am separat galbenusurile de albusuri.
Intr-un vas am mixat galbenusurile cu 100g de zahar, apoi am adaugat pe rand, cele 3 linguri de apa, uleiul si nucile, mixand dupa fiecare sa se incorporeze. Separat am batut albusurile spuma tare, apoi am adaugat treptat cele 50g de zahar ramase mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am incorporat usor, cu lingura, bezeaua in pasta de nuci, apoi am incorporat usor si faina amestecata cu praful de copt. Am turnat compozitia in tava pregatita si am copt blatul 20 de minute la foc mediu (180ºC) pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt).
Am scos blatul din tava, rasturnandu-l succesiv mai intai pe o tava, apoi inca o data pe alta tava ca sa-l pozitionez cu fata in sus. L-am lasat sa se raceasca.
Pentru crema de vanilie, am pus 650ml de lapte sa se infierbante. Intr-o cratita, am amestecat mai intai galbenusurile cu zaharul si cei 50ml lapte rece ramasi, apoi am am adaugat si amidonul si l-am incorporat. Am turnat in trei reprize laptele fierbinte peste crema de galbenusuri, amestecand foarte bine. Apoi am pus cratita pe foc mediu si am amestecat continuu cu telul pana crema a inceput sa fiarba si sa se ingroase. Am luat-o de pe foc si am lasat-o sa se raceasca, amestecand din cand in cand in ea sa nu faca pojghita (alternativ, se poate acoperi cu o folie de plastic in contact cu crema).
Cand crema s-a racit, am adugat extractul de vanilie si am amestecat. Separat am mixat untul moale pana a devenit spumos, apoi am adugat crema in unt in trei reprize, mixand de fiecare data pana la incorporare.
Pentru asamblarea prajiturii, am inceput cu o foaie cu miere, peste care am pus jumatate din crema de vanilie si am nivelat-o, am pus blatul cu nuca, a doua jumatate de crema cu vanilie si a doua foaie cu miere. Am lasat prajitura la rece pana a doua zi, sa se inmoaie foile. A doua zi am pudrat-o cu zahar si am taiat-o felii.
Spor la prajiturit!
Adaptare dupa Francia diós krémes