Cuiburile de viespi le-am facut dintotdeauna dupa reteta din Cartea de bucate a Silviei Jurcovan si n-am dat niciodata gres cu ele. Intotdeauna au crescut mari si pufoase. Aromate cu coaja de lamaie, infasurate cu unt si bogate in nuci, cuiburile de viespi sunt potrivite atat pentru micul dejun, langa un pahar cu lapte, dar si la desert, langa o ceasca de cafea. Copiii le adora, asa ca nu ezitati sa le faceti o prajitura de casa delicioasa si sanatoasa.
In loc de nuca puteti folosi cacao, cocos, scortisoara, nuca amestecata cu scortisoara sau le puteti lasa si simple, rulate doar cu unt amestecat cu zahar.
Pentru o portie, din care ies 14-16 cuiburi de viespi, avem nevoie de:
Pentru aluatul dospit:
- 550g faina
- 40g drojdie
- 30g zahar tos
- 15ml rom
- 50g unt
- 5 galbenusuri
- 300ml lapte caldut
- 1/2 lingurita sare fina
- coaja rasa de la o lamaie
Pentru uns:
- 200g unt la temperatura camerei
- 200g nuci
- 100g zahar tos
Pentru sirop:
- 100ml lapte
- 150g zahar tos
- 2 lingurite extract de vanilie (sau zahar vanilat)
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am topit untul si l-am lasat sa se raceasca.
Intr-un vas mai mare am pus drojdia si zaharul si le-am amestecat pana s-a lichefiat drojdia. Am aduagat laptele caldut, galbenusurile, 15ml rom, jumatate de lingurita de sare, coaja rasa de lamaie si am amestecat putin cu lingura. Am adaugat apoi faina si am framantat aluatul aproximativ 10 minute, pana s-a desprins de vas si a devenit neted. L-am acoperit cu un servet si l-am lasat la cald, in bucatarie, sa dospeasca aproximativ 30 de minute, pana si-a dublat volumul.
Intre timp am macinat nuca si am mixat untul cu zaharul pana s-a inmuiat.
Am pus aluatul dospit pe masa, i-am dat forma de dreptunghi si l-am intins cu sucitorul in foaie subtire de 4-5 mm (a iesit o foaie de aprox. 40*40cm). Am uns foaia uniform cu tot untul amestecat cu zahar, apoi am presarat deasupra toata nuca macinata. Am taiat cu rola (sau cu cutitul trecut prin faina) fasii de 5 cm latime si 20 cm lungime, apoi am rulat fiecare fasie, inchizand capatul pe care l-am asezat in tava, astfel incat sa nu curga untul din rulou in timpul coptului. Am asezat fiecare rulou astfel format in tava unsa in prealabil cu unt, cu distanta de aproximativ 3 cm intre ele, sa aiba loc sa creasca.
Dupa ce am format toate rulourile si le-am pus in tava, le-am mai lasat sa dospeasca inca 30 de minute la cald, in bucatarie.
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC).
Am pus tava in cuptor si am copt cuiburile de viespi 40 de minute, pana s-au rumenit usor.
Intre timp, am fiert 2 minute laptele cu zaharul pentru insiropat. Cand s-a racorit un pic, am adugat vanilia si am amestecat. Imediat ce le-am scos din cuptor, am uns fiecare cuib de viespi cu sirop, apoi am pus din nou tava in cuptor pentru 10 minute.
Se servesc calde sau reci, dupa preferinta sau dupa rabdarea fiecaruia.
Spor la prajiturit!