Tort de nuca de moda veche

Tort de nuca de moda veche

Acest tort de nuca este tortul preferat al mamei mele. Asa cum eu faceam la fiecare sarbatoare tortul de ciocolata de moda veche, asa ea facea si face in continuare, la orice sarbatoare, tortul de nuca.

Pentru cei care iubesc nuca, tortul acesta este o desfatare. Reteta este foarte simpla: pandispan cu nuca si crema fiarta pe aburi cu unt si nuca.

Pentru un tort de nuca cu diametrul de 23cm, avem nevoie de:

Pentru blatul cu nuca:

  • 6 oua mari (eu am pus 7 mici)
  • 140g (7 linguri) zahar tos
  • o limgura rom sau zeama de lamaie
  • 100g (4 linguri) faina
  • 60g (4 linguri) nuca macinata
  • un praf de sare

Pentru sirop:

  • 200ml apa
  • 75g zahar tos
  • o lingurita extract de vanilie

Pentru crema de nuca:

  • 4 oua
  • 240g zahar tos
  • 4 linguri de lapte
  • 350g unt (82% grasime) la tempertura camerei
  • 180g nuca macinata
  • o lingurita extract de vanilie
  • o fiola aroma de rom

Pentru decor – frunze din ciocolata:

  • 50g ciocolata neagra cuvertura

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blat, am incalzit cuptorul la 180ºC, apoi am uns cu unt o forma de tort cu diametrul de 23 cm si am tapetat-o cu faina.

Intr-un vas, am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat apoi o lingura de rom si treptat zaharul si am mixat in continuare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat  galbenusurile si le-am incorporat usor cu spatula. La final am cernut faina deasupra compozitiei, apoi am adaugat nuca macinata si le-am incorporat tot cu spatula usor, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozitia in tava pregatita si am pus-o imediat in cuptorul incins.

Tort de nuca de moda veche

Am copt 40 de minute la 180ºC pana blatul a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat iese curata, fara urme de aluat necopt). Cuptorul nu se deschide in primele 20 de minute si nici nu se reduce focul in timpul acesta. Altfel riscam ca blatul sa se lase.

Am scos blatul din tava si l-am pus pe un gratar sa se raceasca.

Pentru sirop, am fiert 2 minute apa cu zaharul. Cand s-a racit, am adaugat extractul de vanilie.

Pentru crema, am pus mai intai o cratita cu apa de doua degete sa fiarba pentru baia de aburi.

Tort de nuca de moda veche

Intr-un vas, care se potriveste perfect peste cratita cu baia de aburi, am pus ouale, zaharul si 4 linguri de lapte si am amestecat bine cu telul sa se desfaca ouale si sa se omogenizeze. Am pus apoi vasul pe aburi, unde am amestecat continuu aprox.12 minute pana crema a inceput sa se ingroase, avand consistenta unei maioneze subtiri. Am luat vasul de pe aburi si am lasat crema sa se raceasca, apoi am aromat-o cu extract de vanilie si aroma de rom.

Am mixat untul moale pana a devenit spumos, apoi am adaugat treptat crema in unt, mixand de fiecare data pana la incorporare. La final am adaugat nuca macinata si am mai mixat putin sa se incorporeze.

Pentru asamblarea tortului, am indreptat mai intai partea de deasupra a blatului, apoi l-am taiat in 3 felii egale. Am pus prima felie pe un platou, am insiropat-o cu 1/3 din sirop, apoi am pus pe ea un sfert din crema si am nivelat-o. Am pus a doua felie de blat, am insiropat-o, apoi inca un sfert de crema si a treia felie de blat si am insiropat-o. Am imbracat tortul cu crema ramasa si l-am pus la frigider pentru vreo doua ore sa se intareasca crema.

Tort de nuca de moda veche

Pentru frunzele din ciocolata, am folosit cateva frunze, pe care le-am spalat si le-am uscat apoi intr-un servet. Am topit pe aburi ciocolata, apoi am imbracat dosul fiecarei frunze in ciocolata. Stratul de ciocolata trebuie sa fie destul de gros, altfel se va rupe cand dezlipim ciocolata de pe frunza. Am pus frunzele cu ciocolata 30 de minute la frigider, apoi am desprins usor frunzele de pe ciocolata. (Frunza de pe felia de tort din imaginea de mai jos este facuta cu ajutorul unui mulaj din plastic).

Am decorat tortul cu frunzele de ciocolata si cateva bucatele de nuca.

Tort de nuca de moda veche

Spor la prajiturit!

Adaugă un comentariu: