Din nou o reteta de tort de moda veche… de data aceasta culeasa de undeva din fosta Iugoslavie. Tortul Teodora este facut din ingredientele clasice care fac orice tort delicios: nuca si ciocolata si este foarte potrivit pentru sarbatori… Craciunul ne bate acus la usa. Crema de ciocolata a acestui tort este o crema fiarta pe aburi, dar metoda este un pic diferita decat cea pe care o foloseam eu. Fata de reteta originala dupa care am facut tortul, pe care o gasiti aici Torta Teodora, eu am marit cantitatea de ciocolata, atat in blat, cat si in crema.
Reteta este pentru un tort cu diametrul de 23cm. Avem nevoie de urmatoarele:
Pentru blatul 1 – cu nuca si ciocolata:
- 5 oua
- 120g zahar tos
- o lingura rom
- 120g (8 linguri) nuca macinata
- 3 linguri pesmet
- 70g ciocolata neagra cuvertura
- un praf de sare
Pentru blatul 2 – de bezea cu nuca:
- 4 albusuri
- 80g zahar tos
- 20g (2 linguri) biscuiti macinati
- 100 g nuci tocate grosier
- un praf de sare
Pentru crema de ciocolata:
- 4 galbenusuri
- un ou
- 160g zahar tos
- 5 linguri cafea tare (espresso)
- 200g ciocolata neagra
- o lingura cacao
- 2 lingurite extract de vanilie
- 200g unt (82% grasime) la temperatura camerei
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blatul 1 – cu nuca si ciocolata, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o forma de tort detasabila cu diametrul de 23cm.
Intr-un vas am amestecat nuca macinata cu pesmetul si le-am lasat deoparte. Am topit pe aburi ciocolata si am lasat-o sa se racoreasca.
Separat, am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, am adaugat o lingura de rom si zaharul treptat, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat ciocolata topita si galbenusurile si le-am incorporat usor cu spatula de silicon, prin miscari de rasturnare de jos in sus. La final am adaugat nuca amestecata cu pesmet si le-am incorporat la fel, usor, prin rasturnare. Am turnat compozitia in tava si am nivelat-o. Am pus tava in cuptor si am copt blatul 35 de minute la foc mediu (180ºC), pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt.
Am trecut cu un cutit pe marginea blatului sa-l desprind de tava, apoi am desfacut tava si am scos blatul. L-am lasat sa se raceasca pe un gratar.
Pentru blatul 2 – de bezea cu nuca, am lasat cuptorul la aceeasi temperatura, 180ºC (foc mediu). Am spalat tava de tort pe care am folosit-o la primul blat, am uscat-o, i-am tapetat fundul cu o hartie de copt, apoi am uns un pic cu unt hartia si merginea tavii.
Am tocat nucile grosier cu cutitul si le-am amestecat cu biscuitii macinati.
Intr-un vas am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi am adaugat treptat zaharul si am mixat in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat nucile amestecate cu biscuiti si le-am incorporat usor, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozitia in tava si am nivelat-o. Am copt acest al doilea blat 30 de minute la foc mediu (180ºC). L-am scos din tava si l-am lasat pe un gratar sa se raceasca.
Pentru crema de ciocolata, am pregatit baia de aburi (o cratita cu apa de doua degete pusa pe foc sa fiarba) si am maruntit ciocolata. Am facut o cafea tare (espresso).
Intr-un vas care se potriveste peste cratita cu baia de aburi, am pus cele 4 galbenusuri si un ou, impreuna cu zaharul si le-am mixat timp de 3 minute, pana s-au deschis la culoare si si-au dublat volumul. Am adaugat 5 linguri de cafea si am mutat vasul pe baia de aburi, unde am mixat compozitia 10 minute pana s-a infierbantat bine (a ajuns la 80ºC). Am adaugat ciocolata maruntita si am mai mixat crema inca 5 minute pe aburi, pana s-a ingrosat si s-a inchis la culoare.
Apoi am luat vasul de pe aburi si am mixat in continuare vreo 10 minute pana cand crema era doar calduta. Am adugat extractul de vanilie si am continuat sa mixez, adaugand treptat untul taiat cubulete. La final am mai mixat vreo doua minute crema la viteza mare, apoi am pus-o jumatate de ora la frigider sa se intareasca un pic.
Pentru asamblarea tortului, am taiat blatu 1 – cu nuca si ciocolata in doua felii egale. Am pus felia de jos pe un platou, deasupra am pus un sfert din crema si am nivelat-o, a urmat blatul 2 – de bezea cu nuca (l-am indreptat un pic mai intai), al doilea sfert de crema, a doua felie de blat cu nuca si ciocolata si am imbracat tortul cu crema ramasa, mai putin 2 linguri de crema, pe care le-am folosit la ornat. Crema aceasta este foarte potrivita pentru decorare cu spritul sau posul, se lucreaza foarte usor cu ea si isi pastreaza foarte bine forma.
Blatul cu ciocolata este mai umed si nu are nevoie de insiropare. Dar, daca va plac torturile bine insiropate, puteti sa faceti si un sirop si sa-l insiropati. Pentru mine a fost perfect asa.
La final, am pus tortul la frigider pentru o ora… doar atata m-a pasuit fiu-meu. Dar, a fost suficient pentru a-l putea taia.
Va recomand cu drag acest tort daca va plac, ca si mie, torturile de moda veche.
Spor la prajiturit!