Mi s-a facut zilele trecute pofta de placinta cu branza dulce si stafide si mi-am propus sa o fac in weekend. A iesit foarte gustoasa, cremoasa si aromata.
Foile din aluat fraged sunt aceleasi ca si la prajitura cu mere. De altfel, bunica mea intotdeauna facea cate doua tavi (ce-i drept, tavile erau mai mici, atat cat sa incapa in cuptorul cu lemne): una cu mere si una cu branza dulce. Eu o preferam pe cea cu branza dulce, iar sora-mea pe cea cu mere.
Reteta este pentru o tava de prajitura de aproximativ 36*24 cm. Avem nevoie de:
Pentru aluatul fraged:
- 500g faina
- 250g unt la temperatura camerei
- un praf de sare
- un ou
- 2 linguri smantana sau iaurt
- 50g zahar tos (mai fin)
- un plic praf de copt
Pentru umplutura:
- 1kg branza dulce
- 180g zahar tos
- 5 oua
- 130g unt la temperatura camerei
- 70g gris
- 40g faina
- 100g stafide
- 2 lingurite extract de vanilie
- coaja rasa de la o lamaie
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC).
Am pregatit mai intai umplutura. Am maruntit branza dulce, trecand-o printr-o sita si am pus-o intr-un vas mare. Am adaugat untul moale si zaharul si am mixat sa se incorporeze. Am adaugat ouale, extractul de vanilie si coaja rasa de lamaie, faina si amidonul si am mixat din nou sa se incorporeze. L-a final am adaugat si am incorporat stafidele. Am pus umplutura deoparte pana am pregatit aluatul.
Pentru aluatul fraged, am cernut faina impreuna cu sarea si praful de copt pe blatul de lucru. Am adaugat zaharul si untul moale (la temperatura camerei) si le-am framantat bine. Am facut o gaura in mijloc, unde am pus oul și smantana, apoi am framantat din nou pana s-a legat aluatul.
Am impartit aluatul in doua parti egale. Am intins o foaie de dimensiunea tavii (am folosit o tava de 36*24cm), am luat-o pe sucitor si am transferat-o în tava. Am indreptat marginile si am intepat foaia din loc in loc cu furculita (sa nu se umfle la copt). Peste foaie am pus umplutura si am nivelat-o.
Am intins si cea de-a doua foaie si am pus-o peste umplutura de branza dulce. Mi s-a rupt intr-o parte, dar am peticit-o. Am intepat si aceasta a doua foaie din loc in loc cu furculita, apoi am pus tava in cuptor.
Am copt prajitura 55 de minute la foc mijlociu (180ºC) pana a inceput sa se rumeneasca foaia de deasupra.
Am lasat placinta cu branza dulce sa se raceasca, apoi am pudrat-o cu zahar si am taiat-o felii pentru servire.
Spor la prajiturit!