Sunt minunate aceste semiluni… pline de nuci, alune si ciocolata… foarte potrivite pentru sarbatori. Neaparat sa le incercati.
Reteta acestei prajituri este de origine slava. Cand am vazut-o pe site-ul unei bloggerite croate acum cateva zile, m-am indragostit instantaneu de ea si am stiut ca o voi face foarte curand. Si, iat-o….
Pentru o prajitura coapta in tava de 20*30cm, avem nevoie de:
Pentru blat:
- 150g unt la temperatura camerei
- 150g zahar tos (100g+50g)
- 75g nuci macinate
- 75g alune de padure coapte, decojite si apoi macinate (sau tot nuci). Vezi aici Cum decojesc alunele.
- 70g faina
- 4 albusuri
- o lingura rom
- un praf de sare
Pentru glazura galbena:
- 4 galbenusuri
- 100g zahar pudra
- o lingurita extract de vanilie
Pentru crema cu ciocolata:
- 100ml lapte
- 100g zahar tos
- 100g ciocolata neagra cuvertura
- 100g unt
- 100g nuci macinate
- jumatate de fiola aroma de rom
- o lingurita extract de vanilie
Pentru decor:
- stelute- decor din zahar sau alte bombonele sau nuca macinata
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blat, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava dreptunghiulara de 20*30cm. Am copt alunele 12-15 minute si le-am decojit. Am macinat alunele si nuca (75g nuca pentru blat si 100g nuca pentru crema).
Intr-un vas am mixat untul moale cu 100g zahar vreo 2 minute, pana a devenit spumos, apoi am adaugat nucile, alunele si faina si am mai mixat un pic sa se incorporeze. Am lasat compozitia deoparte.
In alt vas, am batut albusurile spuma tare impreuna cu un praf de sare, apoi am adaugat o lingura de rom si cele 50g zahar ramase in trei reprize, mixand de fiecare data sa se topeasca zaharul. Am pus doua linguri de spuma peste compozitia cu unt si am incorporat-o usor cu spatula de silicon. Am pus apoi si restul de spuma si am incorporat-o tot asa usor, prim miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozitia in tava unsa si infainata si am nivelat-o.
Am copt blatul 25 de minute la foc mediu (180ºC) pana au inceput sa se rumeneasca marginile si sa se desprinda de tava.
In timp ce s-a copt blatul, am mixat galbenusurile impreuna cu zaharul pudra si extractul de vanilie pana s-a topit zaharul si compozitia a devenit cremoasa. Cand blatul a fost copt, l-am scos din cuptor, am intins imediat deasupra lui glazura galbena, am pus inapoi tava in cuptor si am oprit focul, astfel incat sa se usuce glazura.
Cand s-a uscat glazura, am scos tava din cuptor si am lasat blatul sa se raceasca in tava.
Pentru crema cu ciocolata, am pus pe foc laptele cu zaharul si am amestecat mereu pana s-a topit zaharul. Cand laptele a inceput sa fiarba, am oprit focul si am adaugat ciocolata maruntita. Am amestecat putin sa se topeasca, apoi am adaugat nuca macina si la final untul taiat bucatele, aroma de rom si extractul de vanilie. Am amestecat cu lingura sa se incorporeze toate ingredientele si sa se omogenizeze crema, apoi am turnat-o calda peste blatul cu glazura si am nivelat-o. Am pus prajitura la rece pentru vreo trei ore sa se intareasca crema.
Cand crema s-a intarit, am presarat deasupra decor sub forma de stelute si apoi am taiat prajitura in forma de semiluni cu ajutorul uni inel de taiat biscuitii cu diametrul de 6 cm.
Semilunile sunt acum gata pentru servire… Pofta Buna!
Spor la prajiturit!
Sursa: Mjeseci sa orasima i ljesnjacima⁄ Walnut and Hazelnut Moons