Asa cum vedeti, este un tort festiv, pe care l-am facut cadou unei domnisoare care tocmai a implinit 14 ani. Este format dintr-un blat de negresa si crema de branza in trei straturi diferite: primul strat este cu ciocolata neagra si ciocolata cu lapte, al doilea strat cu ciocolata alba si zmeura, iar al treilea strat cu ciocolata alba aromata cu vanilie.
Reteta este pentru un tort cu diametrul de 23cm si inaltimea de 8 cm. Avem nevoie de:
Pentru blatul de negresa:
- 100g faina
- 50g cacao
- jumatate de lingurita praf de copt
- 110g unt la temperatura camerei
- 100g zahar tos
- 2 oua
- o lingurita extract de vanilie
- un praf de sare
Pentru siropul de insiropat:
- 75ml apa
- 30g zahar tos
- o lingurita Amaretto
Pentru crema de branza cu ciocolata neagra/ cu lapte:
- 200g crema de branza
- 50g zahar tos
- 250g ciocolata (eu am pus 150g ciocolata neagra + 100g ciocolata cu lapte)
- 5g (3 foi) gelatina + apa rece
- 250ml smantana pentru frisca foarte rece
Pentru crema de branza cu ciocolata alba si zmeura:
- 200g crema de branza
- 200g (100 + 100) zmeura proaspata sau congelata
- 250g ciocolata alba
- 6,7g (4 foi) gelatina + apa rece
- 250ml smantana pentru frisca foarte rece
- optional cateva picaturi de colorant roz
Pentru crema de branza cu ciocolata alba si vanilie:
- 200g crema de branza
- 250g ciocolata alba
- 6,7g (4 foi) gelatina + apa rece
- 2 lingurite extract de vanilie
- 250ml smantana pentru frisca foarte rece
Pentru glazura oglinda:
- 75g zahar tos
- 25g cacao
- 70ml apa
- 50ml smantana pentru frisca
- 2,5g gelatina + apa rece
Sau Glazura ganache de ciocolata neagra:
- 100g ciocolata neagra
- 100ml smantana pentru frisca
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blatul de negresa, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC). Am uns cu unt si am tapetat cu faina o forma de tort detasabila cu diametrul de 23cm.
Intr-un vas am amestecat faina, cacaoa, praful de copt si un praf de sare.
In alt vas am mixat untul moale cu zaharul pana a devenit cremos, am adaugat ouale pe rand, mixand dupa fiecare pana la incorporare, apoi am adaugat extractul de vanilie. La final am cernut deasupra amestecul de ingrediente uscate si am mai mixat putin sa se incorporeze. Am pus cu lingura compozitia in tava pregatita si am nivelat-o. Am copt blatul 15 minute la foc mediu (180ºC). Nu trebuie lasat prea mult in cuptor pentru ca se usuca prea tare. La testul cu scobitoarea, aceasta trebuie sa iasa cu urme de aluat, blatul fiind mai umed. Am scos blatul din tava si l-am lasat pe un gratar sa se raceasca complet.
Pentru sirop, am fiert doua minute apa cu zaharul, iar cand siropul a fost rece, am adaugat o lingurita de Amaretto.
Am scos 100g zmeura din congelator si am lasat-o sa se dezghete.
Am pregatit blatul pentru asamblarea tortului. Am pus pe un platou blatul, iar in jurul lui un inel reglabil de tort. Am tapetat marginea interioara a inelului cu o folie mai groasa pentru a putea scoate mai usor tortul la final din inel. Am insiropat blatul si l-am pus deocamdata deoparte.
Pentru crema de branza cu ciocolata neagra/cu lapte, am pus gelatina la hidratat in apa rece cat sa o acopere bine. Am topit pe aburi ciocolata si am lasat-o sa se racoreasca. Intr-un vas, am mixat crema de branza cu zaharul pana compozitia a devenit cremoasa si s-a topit zaharul. Am adaugat ciocolata topita calduta si am mixat. Am scurs gelatina hidratata de surplusul de apa si am topit-o pe aburi. Am adaugat in gelatina topita o lingura de crema de branza cu ciocolata si am amestecat pe aburi pana s-a omogenizat, apoi am turnat-o peste restul de crema de branza cu ciocolata. Am mixat sa se incorporeze.
Am batut frisca semi-tare (sa fie pufoasa si cremoasa, nu sa stea bat) si am adaugat mai intai 2 linguri de frisca in crema, mixand sa se omogenizeze. Apoi am adaugat si restul de frisca si am mixat. In mod normal, frisca ar trebui incorporata usor, cu lingura, prin miscari de rasturnare, dar fiind multa ciocolata in crema, plus gelatina, aceasta e destul de tare si nu poate fi incoroprata frisca decat prin mixare. Am turnat crema in inel, peste blat si am nivelat-o. Am pus tortul la frigider.
Pentru crema de branza cu ciocolata alba si zmeura, am pasat cele 100g zmeura dezghetata cu mixerul vertical, apoi am trecut piureul rezultat printr-o strecuratoare sa retin semintele. Am lasat piureul de zmeura deoparte.
Am pus gelatina la hidratat in apa rece cat sa o acopere bine.
Am topit ciocolata alba pe aburi. Ciocolata alba e foarte sensibila, trebuie amestecat des in ea pana se topeste, iar aburul sa nu fie prea tare. Am lasat-o apoi sa se racoreasca.
Intr-un vas am mixat crema de branza pana a devenit cremoasa. Am adaugat ciocolata alba calduta si am mixat. Am topit pe aburi gelatina hidratata, scursa de surplusul de apa, am adaugat in ea piureul de zmeura si am amestecat sa se omogenizeze. Am luat-o de pe aburi si am turnat-o in crema de branza cu ciocolata. Am mixat sa se incorporeze, apoi am adaugat si cateva picaturi de colorant roz si am mai mixat un pic. Am batut frisca semi-tare si am adaugat-o in crema, mai intai o lingura, apoi si restul de frisca, amestecand usor cu lingura prin miscari de rasturnare de sus in jos. Am turnat crema cu zmeura peste cea cu ciocolata si am nivelat-o. Am pus deasupra 100g zmeura (congelata am avut eu) si am apasat-o sa intre in crema. Am pus tortul din nou la frigider.
Pentru crema de branza cu ciocolata alba si vanilie, am procedat la fel ca si la celelalte. Am pus gelatina la hidratat, am topit ciocolata si am mixat crema de branza. Am adaugat ciocolata topita calduta in crema de branza si am mixat. Am topit gelatina pe aburi, am adaugat in ea o lingura de crema, am amestecat, apoi am luat-o de pe aburi si am adaugat-o in crema cu ciocolata. Am mixat, apoi am adaugat extractul de vanilie si l-am incorporat. Am batut frisca semi-tare, am adaugat mai intai 2 linguri de frisca in crema si am mixat, apoi am pus si restul de frisca si am incorporat-o usor, cu lingura, prin miscari de rasturnare de sus in jos. Am turnat crema de vanilie peste cea cu zmeura, am nivelat-o si am pus din nou tortul la frigider.
Eu am lasat tortul peste noapte la frigider, dar nu e nevoie sa stea mai mult de o ora pentru ca cremele se intaresc repede. A doua zi am scos inelul, am suflat putin aer cald cu uscatorul de par pe marginea tortului, apoi am indepartat folia.
Eu am folosit un rest de glazura oglinda pe care o aveam la congelator. Faceti glazura oglinda dupa metoda de preparare descrisa la Tortul Sultanului sau faceti un ganache de ciocolata neagra (maruntiti ciocolata, aduceti smantana pentru frisca la punctul de fierbere, apoi o turnati peste ciocolata si amestecati pana obtineti o crema omogena). Pentru a glazura tortul, am pus mai intai din loc in loc pe margine cate un pic de glazura, apoi am glazurat tortul deasupra.
A fost un tort foarte apreciat, atat ca aspect, cat si ca gust… un tort reusit.
Spor la prajiturit!
Este incredibil de bun tortul asta!…prajituresc de fel si tortuiesc…am facut zeci de retete in diverse combinatii…dar reteta asta are un gust foate echilibrat. Doamnelor si domnilor oricat de priceputi sau mai putin priceputi…e imposibil sa dati gres,va recomand cu caldura sa incercati reteta pe langa ca e foarte bine si corect explicata e si fffoarte foarte buna!…felicitari pentru tot ce faceti! Ma-ti castigat ! 🙂
Mă bucur și vă mulțumesc pentru apreciere!
Buna seara !! Ce fel de crema de branza ati folosit ? Mascarpone sau philadelphia ??
Bună seara. Am folosit cremă de brânză gen philadelphia
Multumesc !! Oare daca folosesc mascarpone iese la fel ?sau imi puteti recomanda va rog o crema de branza la 200 gr .
Eu folosesc crema de branza K-Classic de la Kaufland
fac de la d-voastra TORT PROFITEROL….un deliciu,dar acum as vrea sa-l fac pe asta,si oare merge sa fac minitortulete?sa-l tai cu cercurile si sa continui pe urma in fiecare cerculet?,multumesc
Sigur că merge, dacă aveți timp și răbdare 🙂
Doamne ajuta imi urez mie succes!!
La ce viteza ați batut cremele?Mie imi ies prea moi?
Bună ziua!La ce viteza si cât timp ați batut cremele,mie imi ies prea moi..