Inca o reteta de prajitura de casa foarte potrivita pentru Craciun. Este delicioasa si este una dintre prajiturile preferate ale mamei mele. Intre doua foi de dobos sta un blat de albusuri cu nuci coapte invelit intr-o crema fina de unt cu nes. Va promit ca o sa va placa 🙂
Reteta este pentru o tava de prajitura de 36*24cm. Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru foile de dobos:
- 4 oua
- 4 linguri zahar tos
- 4 linguri faina
- o lingura rom
- un praf de sare
Pentru blatul de albusuri cu nuci coapte:
- 7 albusuri
- 200g zahar tos
- 2 linguri rom
- 2 linguri faina
- 250g nuca
- un praf de sare
Pentru crema de unt cu nes:
- 7 galbenusuri
- 200g zahar tos
- 4 linguri lapte
- 3 lingurite rase (2 pliculete de 1,8g) nes sau cafea solubila fara cofeina (gen Inka)
- o lingurita extract de vanilie
- 250g unt (82% grasime) la temperatura camerei
Pentru glazura:
- 100g ciocolata cu lapte cuvertura
- 2 linguri lapte
- 2 linguri ulei
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC). Am pus nucile intr-o tava si le-am pus in cuptor, astfel incat, cat timp s-a incalzit cuptorul si pana am pregatit compozitia pentru foile de dobos, s-au copt si acestea. Sunt gata atunci cand incepe sa miroasa frumos in bucatarie.
Pentru foile de dobos, am tapetat o tava dreptunghiulara de 36*24cm cu hartie de copt, apoi am uns hartia cu unt si am tapetat-o cu faina.
Intr-un vas am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, am adaugat o lingura de rom si zaharul treptat, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat galbenusurile si le-am incorporat usor cu spatula de silicon, prin miscari de raturnare de sus in jos. Am cernut deasupra faina si am incorporat-o la fel. Am pus jumatate din compozitie in tava pragatita si am nivelat-o. Am copt foaia 13 minute la foc mediu (180ºC). Cand am scos-o din cuptor, am scos foaia cu tot cu hartie din tava si am lasat-o sa se raceasca. Rece, am intors-o cu fata in jos si am dezlipit hartia de pe foaie. Am facut apoi si a doua foaie din cealalta jumatate de compozitie.
Cat timp s-au copt foile de dobos, am frecat usor intre palme nucile coapte sa se curete un pic de pielita, apoi le-am tocat cu cutitul. Mama mea le pune pe blat si le striveste cu sucitorul. Faceti cum va e mai usor.
Pentru blatul de albusuri cu nuci coapte, aceeasi tava se tapeteaza cu hartie de copt, care se unge cu unt si se infaineaza. Eu m-am crezut mai desteapta, nu am folosit hartie de copt, doar am uns si infainat tava si am reusit astfel sa rup blatul cand l-am scos din tava. Nu faceti ca mine.
Intr-un vas am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, am adaugat 2 linguri de rom si zaharul treptat, mixand in continuare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat faina cernuta si nucile maruntite si le-am incorporat usor cu spatula de silicon prin miscari de rasturnare de sus in jos. Am turnat compozitia in tava pregatita si am nivelat-o. Am copt blatul 25 de minute la foc mediu (180ºC), pana a inceput sa se rumeneasca pe margini si sa se desprinda de tava. Cand este copt, se scoate din tava prin rasturnare, apoi se trage usor hartia de pe el si se rastoarna din nou, astfel incat sa stea pe baza. Se lasa sa se raceasca.
Pentru crema de unt cu nes, am pus o cratita cu apa de doua degete la fiert pentru baia de aburi. Intr-un vas care se potriveste peste cratita cu baia de aburi, am pus galbenusurile, zaharul si laptele si am amestecat cu telul sa se omogenizeze. Cand combinam galbenusurile cu zaharul, trebuie sa le amestecam imediat pentru ca altfel zaharul se aglomereza in jurul galbenusului si se fac cocoloase. Am mutat vasul pe baia de aburi, unde am amestecat constant 7-8 minute, pana crema s-a ingrosat, avand consistenta smantanii. Am luat vasul de pe aburi, am adaugat nes-ul si extractul de vanilie si am amestecat sa se incorporeze. Am lasat crema sa se raceasca.
Cand crema s-a racit, am mixat untul moale pana a devenit cremos, apoi am adaugat treptat cate putin din crema in unt, mixand de fiecare data pana la incorporare.La final am mixat 1 minut crema la viteza mare sa devina spumoasa.
Pentru asamblarea prajiturii, pe una din foile de dobos am pus jumatate din crema, apoi am pus blatul cu nuci, a doua jumatate de crema si a doua foaie de dobos.
Pentru glazura, am topit impreuna pe aburi ciocolata maruntita cu laptele si uleiul, am turnat-o peste prajitura si am nivelat-o. Am pus prajitura pentru o ora la rece, apoi am taiat-o felii.
In loc de glazura, puteti sa impartiti crema in trei parti si sa puneti crema si deasupra, urmand sa o presarati cu nuci coapte sau ciocolata rasa, de exemplu.
Spor la prajiturit!