Vesela si aromata, turta dulce ne aduce in case bucurie si miros de scortisoara, creand atmosfera, atat de draga, a sarbatorilor de iarna. Anul acesta am ales o reteta de turta dulce cu cacao, condimentata dupa gustul meu, cu mirodeniile care-mi plac mie: scortisoara, cuisoare, nucsoara si anason stelat. A iesit foarte buna, este moale, parfumata si gustoasa.
Pentru o portie de turta dulce cu cacao, avem nevoie de:
Pentru turta dulce cu cacao:
- 250g miere
- 250g zahar, preferabil zahar brun
- 100g unt
- 600g faina
- 2 linguri cacao
- 2 oua
- o lingurita rasa bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- o lingurita scortisoara macinata
- un varf de cutit cuisoare pisate
- un varf de cutit anason stelat pisat
- un varf de cutit nucsoara praf
- alte condimente pentru turta dulce preferate
Pentru glazura de albus (royal icing):
- un albus de la un ou de marime medie
- 150g zahar pudra
- 4-5 picaturi zeama de lamaie
- optional colorant
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Intr-un vas am amestecat faina, cacaoa, bicarbonatul de sodiu si sarea. Le-am lasat deoparte.
In alt vas am pus mierea si zaharul brun si am pus vasul pe foc mic, amestecand constant, pana s-a topit tot zaharul. A durat vreo 20 de minute la mine. Am adaugat untul si condimetele si am amestecat sa se incorporeze, apoi am luat vasul de pe foc si am lasat compozitia sa se racoreasca usor. Cand s-a mai racorit, am batut usor ouale cu fruculita si le-am incorporat. La final, am adaugat treptat amestecul de faina si cacao, amestecand mai intai cu lingura, apoi am framantat cu mana cateva minute pana aluatul a fost neted si lucios. L-am invelit apoi in folie de plastic si l-am lasat peste noapte la frigider. Aluatul meu a iesit destul de moale, dar la rece s-a mai intarit.
A doua zi, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC), apoi am intins aluatul in foaie de aproximativ 5mm grosime, presarand din abundenta faina atat pe blatul de lucru cat si pe aluat, deoarece este un aluat destul de lipicios. Am decupat turtele cu ajutorul decupatoarelor si le-am pus in tava tapetata cu hartie de copt la 2-3 cm distanta unele de altele, deoarece se mai latesc in timpul coptului.
Am copt turtele dulci ∼15 minute la foc mediu (180ºC). Le-am lasat sa se raceasca.
Pentru glazura de albus (royal icing), am cernut mai intai zaharul pudra, apoi am pus intr-un vas albusul, doua linguri de zahar si 5 picaturi de zeama de lamaie si am inceput sa frec cu lingura de lemn. Am adaugat apoi treptat, lingura cu lingura, tot zaharul pudra, frecand glazura aproximativ 20 de minute, pana a devenit alba si lucioasa. Daca glazura a iesit prea lichida, se mai adauga zahar, daca e prea groasa, se mai adauga cateva picaturi de zeama de lamaie. La final, cine doreste, poate adauga colorant. Am acoperit vasul cu glazura cu folie de plastic, sa nu se usuce.
Am pus glazura intr-un pos cu dui rotund cu orificiul de 3mm (se poate folosi o punga mai groasa, de congelator, careia i se taie un colt) si am decorat turtele dulci. Am acoperit vasul cu glazura cu folie de plastic, sa nu se usuce.
Este o reteta de turta dulce foarte buna. Este gustoasa, moale din prima zi, potrivit condimentata. Se pastreaza in cutie de tabla sau in cutie de plastic inchisa, chiar si cateva saptamani.
Spor la prajiturit!