Mi-a fost pofta de ceva cu multa ciocolata. Si cum ruladele sunt unele dintre cele mai rapide prajituri cu crema si, totodata, foarte aspectuoase, am ales sa fac acest rol cu ciocolata foarte ciocolatos si extrem de delicios, dintr-un blat cu cacao si o crema ganache mixata, bineinteles cu multa ciocolata.
Reteta este pentru un rol cu ciocolata de aproximativ 36cm lungime (am folosit o tava de 36*27cm) si avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru blatul de rulada cu cacao:
- 4 oua
- un praf de sare
- 25g faina
- 15g cacao
- 20g amidon
- 80g zahar
- o lingura rom
Pentru crema cu ciocolata:
- 400g ciocolata (eu am pus 200g neagra si 200g cu lapte)
- 250ml smantana pentru frisca
- 100g unt (82% grasime) la temperatura camerei
Pentru glazura:
- 100g ciocolata neagra
- 120ml smantana pentru frisca
Cum se face Rolul cu ciocolata:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blatul cu cacao, am incalzit cuptorul la foc mediu (180°C), am tapetat o tava de 36*27cm cu hartie de copt, apoi am uns cu unt hartia si am tapetat-o cu faina.
Am amestecat faina cu cacaoa si amidonul. Am separat albusurile de galbenusuri si am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat o lingura de rom si zaharul in trei reprize, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat galbenusurile si le-am incorporat usor cu spatula de silicon, apoi am cernut deasupra amestecul de faina, cacao si amidon si le-am incorporat tot cu spatula prin miscari de rasturnare de jos in sus.
Am turnat compozitia in tava pregatita, am nivelat-o si am copt 13-14 minute la foc mediu (180ºC). Am facut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt). Imediat ce am scos tava din cuptor, am trecut cu un cutit pe marginea tavii pentru a dezlipi blatul unde s-a lipit, am pus o tava deasupra lui si l-am intors cu fata in jos. Am desprins hartia, apoi l-am luat cu ambele maini de una din laturile mai lungi si l-am intors inapoi cu fata in sus, asezandu-l pe un prosop de bucatarie curat. L-am rulat cu tot cu prosop si l-am lasat sa se raceasca.
Pentru crema de ciocolata, am maruntit ciocolata si am pus smantana pentru frisca pe foc sa se infierbante. Cand a inceput sa fiarba, am turnat-o peste ciocolata maruntita si am amestecat pana s-a topit toata ciocolata si s-a omogenizat crema. Am lasat-o sa se raceasca la temperatura camerei, apoi am adaugat untul moale si am mixat vreo 10 minute la viteza mare pana crema s-a deschis la culoare si si-a dublat volumul.
Am desfacut blatul de rulada, l-am asezat pe o folie din plastic, am pus crema uniform pe toata lungimea blatului, apoi am unit marginile blatului, formand un rol. L-am fixat cu folia de plastic ca sa nu se desfaca si l-am pus jumatate de ora la frigider sa se intareasca crema.
Am facut glazura de ciocolata, la fel ca si crema, maruntind ciocolata si turnand pestea ea smantana pentru frisca fiarta. Am amestecat sa se topeasca ciocolata si sa se omogenizeze glazura, apoi am turnat-o asa calduta peste rulada. Pentru glazurare, am pus rolul cu partea unde se unesc marginile in jos pe un gratar asezat deasupra unei caserole.
Am decorat cu aschii de ciocolata si am lasat rolul cu ciocolata la frigider pana s-a uscat glazura.
Mie imi place sa-l mananc la temperatura camerei (cand e rece, crema e tare datorita untului si a ciocolatei), desigur langa o cafea fara zahar 🙂
Spor la prajiturit!