Statisticile blogului arata ca, la fel ca si mine, indragiti foarte tare prajiturile cu cocos, de vreme ce reteta de Prajitura cu cocos si crema de vanilie a fost pe locul 2 la vizualizari pe anul care a trecut, urmata indeaproape de reteta de Prajitura Tosca .Eu am inteles mesajul si va propun o noua reteta cu cocos. Prajitura cu ciocolata si cocos este la fel de gustoasa, dar mai simpla si mai rapid de preparat decat celelalte doua. Sunt sigura ca va va placea.
Pentru o prajitura cu ciocolata si cocos coapta intr-o tava de 36*24cm, avem nevoie de:
Pentru blatul cu cacao:
- 6 oua
- 6 linguri cafea
- 6 linguri zahar tos
- 10 linguri faina
- 2 linguri cacao
- o lingura praf de copt
Pentru blatul cu cocos:
- 4 albusuri
- 4 linguri zahar tos
- 100g cocos
- o lingura faina
Pentru crema de ciocolata cu unt:
- 4 galbenusuri
- 100g zahar tos
- o lingura cacao
- o fiola aroma de rom
- o lingurita extract de vanilie
- 200g unt (82% grasime) la temperatura camerei
Pentru decor:
- ~30g ciocolata neagra
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blat, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava de prajitura dreptunghiulara de 36*24cm. Intr-un vas am amestecat faina cu cacacoa si praful de copt si l-am lasat deoparte.
In alt vas, am batut cele 4 albusuri pentru blatul cu cocos spuma tare, am adaugat zaharul treptat, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat cocosul si o lingura de faina si le-am incorporat usor, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am lasat vasul deoparte.
Separat, am batut cele 6 albusuri pentru blatul cu cacao spuma tare, am adaugat treptat zaharul si am mixat in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat cela 6 galbenusuri, apoi treptat cele 6 linguri de cafea si le-am incorporat usor, cu spatula de silicon, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am cernut deasupra faina amestecata cu cacaoa si praful de copt si le-am incorporat si pe ele usor, cu spatula.
Am turnat in tava pregatita compozitia pentru blatul cu cacao si am nivelat-o, apoi am pus deasupra ei din loc in loc, cu lingura, bezeaua cu cocos. Am pus tava in cuptor si am copt 30 de minute la foc mijlociu (180ºC). Am scos tava din cuptor si am lasat blatul sa se raceasca complet.
Pentru crema, am pus o cratita cu apa cam de doua degete sa fiarba pentru baia de aburi.
Intr-un vas, care se potriveste perfect peste cratita cu baia de aburi, am pus galbenusurile, zaharul si 4 linguri de apa (se poate inlocui cu lapte) si am amestecat bine cu telul sa se omogenizeze. Am pus apoi vasul pe aburi, unde am amestecat continuu aprox. 5 minute pana crema a inceput sa se ingroase. Am luat vasul de pe aburi si am adaugat imediat cacaoa cernuta. Am amestecat pana s-a incorporat. Am lasat crema sa se raceasca si, cand s-a racit, am adaugat aroma de rom si extractul de vanilie.
Separat, am mixat untul moale pana a devenit cremos. Am adaugat crema cu cacao treptat, cate 1-2 linguri o data, mixand dupa fiecare pana la incorporare. La final am mixat crema 1 minut la viteza mare sa devina pufoasa.
Am intins crema uniform peste blatul cu cacao si cocos racit. Deasupra, pentru decor, am presarat aschii de ciocolata neagra. Pentru servire, prajitura se feliaza in bucati mai mari sau mai mici, dupa plac.
Este o prajitura delicioasa, simpla si rapid de facut.
Spor la prajiturit!