Prajitura cu mere si crema de vanilie am facut-o exact pe gustul meu. Am ales sa fac un blat mai bogat, cu unt, in locul unui simplu pandispan si, de asemenea, am ales sa calesc un pic merele in unt inainte de a le coace impreuna cu blatul. A iesit exact ce am vrut… o prajitura cu mere delicioasa.
Reteta este pentru o prajitura cu mere si crema de vanilie coapta intr-o tava dreptunghiulara de aprox 20*30cm. Avem nevoie de urmatoarele:
Pentru stratul de mere:
- 1 kg mere
- 50g zahar tos (sau dupa gust)
- 50g unt
- o lingurita rasa scortisoara
Pentru blat:
- 150g unt la temperatura camerei
- 100g zahar tos
- un pliculet zahar vanilat
- 2 oua
- 150g faina
- o lingurita praf de copt
- un praf de sare
- 2 linguri lapte
Pentru crema de vanilie:
- 350ml lapte
- 3 oua
- 70g zahar tos
- 2 linguri faina (40g)
- o lingura amidon (10g)
- o lingurita extract de vanilie
Pentru decor:
- 200 ml smantana pentru frisca (foarte rece)
- o lingura zahar pudra
- alune sau nuci tocate
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am pregatit mai intai merele. Le-am spalat, le-am curatat de coaja și le-am taiat felii. Le-am pus intr-o cratita, impreuna cu zaharul, untul si scortisoara si le-am calit aproximativ 15 minute, amestecand mereu, pana a scazut sucul pe care-l lasa merele (timpul depinde si de cat de zemoase sunt). Am oprit focul si le-am lasat sa se raceasca.
Pentru blat, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am tapetat cu hartie de copt o tava de prajitura dreptunghiulara de 20*30cm.
Intr-un vas am amestecat faina cu praful de copt si sarea si le-am lasat deoparte.
In alt vas, am mixat untul moale cu zaharul si zaharul vanilat pana a devenit cremos, apoi am adaugat pe rand cele doua oua, mixand dupa fiecare sa se incorporeze. Am adaugat faina si am mixat la viteza mica, iar la final am adaugat cele doua linguri de lapte si le-am incorporat.
In tava tapetata cu hartie de copt am pus merele si le-am nivelat, apoi am pus compozitia de blat in gramajoare peste mere si am intins-o uniform cu cutitul pe toata suprafata. Am pus tava in cuptorul incalzit si am copt blatul cu mere 35 de minute la foc mediu (180ºC), pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt). Am scos tava din cuptor si am rasturnat blatul cu mere pe un platou. L-am lasat sa se raceasca complet.
Pentru crema, am pus mai intai laptele sa se infierbante. Intr-un vas care poate fi pus pe foc, am amestecat foarte bine cu telul (se poate si cu mixerul) ouale cu zaharul. Am adaugat apoi faina si amidonul si am amestecat din nou foarte bine sa nu ramana cocoloase. Am adaugat laptele fierbinte in trei repize amestecand foarte bine dupa fiecare. Apoi am pus vasul pe foc mediu si am amestecat continuu cu telul pana crema s-a ingrosat. Am luat-o de pe foc, am adaugat o lingurita extract de vanilie, apoi am intins-o calda peste blatul cu mere racit.
Cand s-a racit crema de pe prajitura, am batut tare frisca (ca sa se bata bine frisca, smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece) impreuna cu o lingura de zahar pudra, apoi am intins-o pe prajitura, peste crema. Deasupra, pentru decor, am presarat alune maruntite.
Spor la prajiturit!