Brownie sau Negresa, cu textura ei umeda si catifelata, este o prajitura foarte usor de facut in casa. Folosim atat cacao, cat si ciocolata neagra pentru a obtine cea mai bogata aroma de ciocolata.
De asemenea, Brownie este o prajitura versatila, putem sa o combinam cu diferite ingrediente pentru a obtine gustul perfect pentru fiecare dintre noi. De data aceasta, eu i-am adaugat pere si nuci coapte pentru a o obtine cea mai spectaculoasa varianta de Brownie de toamna.
Va mai spun ca puteti inlocui nucile cu migdale, caju, nuci pecan sau un mix din toate aceste nuci si va sfatuiesc sa le coaceti inainte sau sa le prajiti in tigaie, doar un pic, cat sa-si dezvolte aroma.
Va invit sa incercati si Brownie cu crema de branza si unt de arahide sau Brownie cheesecake, la fel de usor de facut si la fel de pline de gust.
Pentru o Brownie cu pere si nuci coapta intr-o tava de 36*24 cm (aprox. 20 de bucati) avem nevoie de:
- 120g faina
- 40g cacao
- 5g praf de copt
- 200g ciocolata neagra (cel putin 50% continut de cacao)
- 150g unt
- 260g zahar tos
- 5 oua
- un praf de sare
- 150g nuci
- 500g pere
Cum am facut:
Am tapetat cu hartie de copt o tava de 24*36cm si am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC).
Am spalat perele, le-am curatat si le-am taiat in cubulete cu latura de 1-1,5 cm. Perele trebuie sa fie coapte, dar nu foarte moi.
Am copt nucile 3 minute la 180°C, doar ca sa-si dezvolte un pic aroma. Eu le-am lasat jumatati, dar puteti sa le tocati grosier, daca doriti.
Am pus ciocolata rupta in bucatele impreuna cu untul taiat cubulete pe baie de aburi si am amestecat constant pana s-au topit si omogenizat. Am luat vasul de pe aburi, am adaugat imediat zaharul si am amestecat. Nu se va dizolva de tot, e ok asa. Le-am lasat sa se raceasca.
Intr-un vas, am cernut faina impreuna cu cacaoa, praful de copt si sarea si le-am amestecat foarte bine.
In alt vas am batut usor ouale. Am folosit un mixer mic de mana. Indiferent ce ustensila folositi, nu le bateti prea mult. Pentru brownie nu avem nevoie sa incorporam aer (cum facem la blaturi), ea trebuie sa ramana densa si umeda.
Am adaugat amestecul de ciocolata, unt si zahar si am mixat putin sa se omogenizeze. La sfarsit, am adaugat amestecul de faiana si cacao si le-am incorporat usor cu spatula de silicon.
Am turnat compozitia in tava pregatita. Am distribuit uniform, mai intai, cubuletele de pere si le-am apasat sa intre in compozitie, apoi, deasupra am presarat uniform nucile.
Am copt 25 de minute la 180°C cu ventilatie (foc mijlociu). Am lasat-o sa se raceasca in tava.
Am taiat Brownie (Negresa) cu pere si nuci in patrate generoase pentru a potoli poftele uriase si a indulci zilele de toamna racoroase.
Spor la prajiturit!