Pentru ca am gasit in debara o cutie de ananas uitata de vreme si niste banane prea coapte, am hotarat sa le transform intr-o prajitura. Prajitura Hummingbird (prajitura pasarea colibri) este deosebit de umeda si plina de aroma de la banane, ananas si nuci prajite.
Aceeasi textura și intensitate a aromei o regasiti in Prajitura cu morcovi-Carrotcake, in Checul cu mere sau in Checul cu zucchini si afine.
Pentru o prajitura de 24*36 cm, avem nevoie de:
Pentru blat:
- 375g faina
- o lingurita praf de copt
- o lingurita bicarbonat de sodiu
- o lingurita scrotisoara
- un praf de sare
- 3 oua
- 200g zahar tos
- 3 banane coapte (aprox. 500g)
- o conserva de 580ml ananas in suc propriu
- 100g nuci
- 180ml ulei de floarea soarelui
- o lingurita extract de vanilie
Pentru crema de branza:
- 200g crema de branza
- 80g zahar
- o lingurita extract de vanilie
- 200ml smantana pentru frisca (foarte rece)
Pentru decor:
- 20g nuci coapte
Cum am facut:
Am tapetat cu hartie de copt o tava de 25*36cm si am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC).
Am copt 5 minute nucile (inclusiv cele pentru decor) la 180°C (foc mediu), le-am lasat un pic sa se racoreasca, apoi le-am tocat cu cutitul. Le-am pus deoparte pe cele pentru decor.
Intr-un vas am amestecat ingredientele uscate: faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si scortisoara.
Am maruntit bucatile de ananas, fara sa le scurg in prealabil si am pus deoparte inca 100ml de suc de ananas. Am pasat cu furculita bananele. Le-am lasat deoparte.
In alt vas am mixat ouale cu zaharul un minut, apoi, mixand in continuare, am adaugat in fir subtire uleiul si extractul de vanilie. Am adaugat ananasul bucati impreuna cu cei 100 ml suc pusi deoparte si piureul de banane si am omogenizat.
Am adaugat apoi ingredientele uscate si nucile coapte maruntite si am mai mixat putin, doar pana s-au incorporat si acestea.
Am turnat compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si am copt blatul 40 de minute la 180°C cu ventilatie.
Am lasat blatul sa se racoreasca 10 minute in tava, apoi l-am scos pe un gratar si l-am lasat sa se raceasca complet.
Pentru crema, am mixat crema de branza impreuna cu zaharul si extractul de vanilie pana s-a dizolvat tot zaharul.
Am batut frisca si am adaugat-o usor, cu spatula de silicon, doar prin rasturnare, in crema de branza. (Smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece ca sa se bata bine).
Am pus crema pe blatul racit si am nivelat-o, apoi am presarat deasupra nuci coapte mărunțite.
Am lasat prajitura o ora la rece inainte de a o taia si a o servi.
Prajitura cu banane si ananas – Hummingbird cake este o prajitura plina de gust, simpla, usor de facut, numai buna de preparat in weekend.
Spor la prajiturit!