Dacă ești în căutarea unui desert rafinat, acest Tort cu castane și ciocolată, pe care eu l-am numit Tort Maroni, este răsfățul suprem! Blatul pufos de cacao, siropul delicios de ciocolată, crema fină de castane și savoarea dulce-acrișoară a vișinelor se îmbină armonios într-o experiență culinară unică.
Pentru un tort cu diametrul de 23 cm (14 – 16 felii) avem nevoie de următoarele ingrediente:
Blat de cacao:
- 6 ouă
- 150 g zahăr
- 120 g făină
- 30 g cacao
- 1 lingură rom
- un praf de sare
Sirop de ciocolată:
- 100 ml smântână lichidă pentru frișcă
- 100 ml lapte
- 60 g ciocolată neagră
Crema de castane:
- 3 gălbenușuri
- 250 ml lapte
- 50 g zahăr
- 30 g amidon
- 5 g gelatină (3 foi) + 3 linguri apă rece
- 400 g piure de castane (congelat)
- 300 ml smântână lichidă pentru frișcă
- 1 borcan de 720 ml compot de vișine
Glazura (ganache de ciocolată):
- 150 ml smântână lichidă pentru frișcă
- 150 g ciocolată neagră (am folosit ciocolată cu 55% cacao)
- 15 g unt (82% grăsime)
Decor:
- 100 ml smântână pentru frișcă
- 50 g piure de castane
- Vișine din compot
Cum am făcut Tortul Maroni cu castane si ciocolata:
1. Blatul de cacao:
- Am preîncălzit cuptorul la 180°C (foc mediu). Am tapetat baza unei tăvi de tort cu diametrul de 23 cm cu hârtie de copt, apoi am uns cu unt și am tapetat cu făină marginile acesteia.
- Într-un vas am amestecat făina și cacaua și le-am lăsat deoparte.
- Am bătut albușurile spumă tare cu un praf de sare. Am adăugat o lingură de rom, apoi am încorporat treptat zahărul, mixând în continuare până am obținut o spumă tare și lucioasă.
- Am adăugat gălbenușurile și le-am încorporat ușor cu spatula de silicon. Am cernut deasupra făina și cacaua și le-am încorporat și pe acestea ușor, cu spatula, prin mișcări de răsturnare.
- Am turnat compoziția în tavă și am copt blatul timp de 30 de minute la 180°C cu ventilație (foc mediu) până a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusă în blat, iese curată, fără urme de aluat necopt). Cuptorul nu se deschide în primele 20 de minute și nu se reduce temperatura pentru că altfel riscăm ca blatul să se lase.
- Am scos blatul pe un grătar și l-am lăsat să se răcească complet.
2. Siropul de ciocolată:
- Am încălzit smântâna împreună cu laptele până la punctul de fierbere.
- Apoi am turnat lichidul peste ciocolata mărunțită și am amestecat să se omogenizeze. Am lăsat siropul să se răcească.
3. Crema de castane:
- Am pus gelatina la hidratat în trei linguri de apă rece și am pus vișinele din compot la scurs într-o strecurătoare.
- Am pus laptele pe foc să se înfierbânte. Într-o cratiță separată, am amestecat mai întâi gălbenușurile cu zahărul, am adăugat amidonul si l-am încorporat, apoi am adăugat treptat laptele fierbinte, amestecând continuu.
- Am mutat cratița pe foc mediu și am amestecat continuu până s-a îngroșat crema. Nu durează mult, laptele fiind deja fierbinte. Am luat crema de pe foc, am lăsat-o un minut să se răcorească și am adăugat gelatina hidratată și scursă de surplusul de apă.
- Am încorporat în crema caldă piureul de castane dezghețat în prealabil și tăiat bucățele, am omogenizat și am lăsat crema să se răcească la temperatura camerei.
- În final, am bătut frișca semitare și am încorporat-o în crema cu castane, ușor, cu spatula, prin mișcări de răsturnare.
4. Asamblarea tortului:
- Am îndreptat blatul și apoi l-am tăiat în trei straturi egale. Pentru a se tăia mai ușor, e bine să ținem câteva ore la frigider blatul de tort (împachetat într-o pungă de plastic).
- Am folosit un inel de tort pentru a monta tortul. Am pus prima felie de blat în inel și am însiropat-o cu o treime din siropul de ciocolată. Apoi am pus o treime din crema cu castane și jumătate din vișinele scurse, pe care le-am apăsat ușor în cremă. Am pus deoparte câteva vișine pentru decor.
- A urmat a doua felie de blat, o treime de sirop, o treime de cremă și cealaltă jumătate de vișine. În final, am pus a treia felie de blat, l-am însiropat și l-am acoperit cu ultima parte de cremă, fără să mai pun vișine. Am pus tortul pentru două ore la frigider, după care i-am scos inelul și l-am finisat.
5. Glazura:
- Pentru glazură, am făcut un ganache de ciocolată neagră. Am încălzit smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere și am turnat-o peste ciocolata mărunțită. Apoi am adăugat untul tăiat cubulețe și am omogenizat.
- Am pus tortul pe un grilaj poziționat deasupra unui vas care să colecteze surplusul de glazură scurs și am turnat ușor glazura peste tort, având grijă să se acopere complet, inclusiv marginea.
6. Decorul:
- Am mutat tortul glazurat pe un platou și l-am decorat cu frișcă bătută, câteva vișine din compot și piure de castane răzuit pe răzătoarea cu găuri mari.
Acest Tort Maroni cu castane și ciocolată este desertul ideal pentru ocazii speciale, minunat pentru Crăciunul care se apropie. Aromele sale delicate vor impresiona orice invitat!
Spor la prăjiturit!