Tarta cu dovleac si morcovi

Tartă cu fructe – un desert pe care îl iubesc și pe care îl pregătesc de-a lungul întregului an, adaptându-mă sezonului: de la cireșe la începutul verii, la vișine, zmeură, smochine, prune, pere, mere, și până la dovleacul plăcintar, perfect pentru zilele târzii de toamnă. Recent, am experimentat o combinație surprinzătoare: dovleac și morcovi. Nu aveam suficient dovleac, așa că am adăugat morcovi, iar rezultatul mi-a depășit așteptările! Tarta cu dovleac și morcovi, presărată cu un pic de scorțișoară, este deosebit de aromată și ușor picantă.

Pentru o tartă cu dovleac și morcovi coaptă într-o tavă de tartă rotundă cu diametrul de 28 cm avem nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru crustă:

  • 150g făină albă de grâu
  • 150g făină integrală de grâu (sau tot făină albă)
  • 200g unt 82% grăsime foarte rece
  • 30g zahăr tos
  • un plic zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 50ml apă foarte rece

Pentru umplutura cu dovleac și morcovi:

  • 750g dovleac curățat
  • 250g morcovi curățați
  • 50g unt
  • 150g zahăr
  • o linguriță scorțișoară

Pentru finisat:

  • un ou
  • o lingură de zahăr brun

Cum am făcut tarta cu dovleac și morcovi:

Crusta:

  1. Am pus 50 ml apă în congelator să se răcească foarte bine.
  2. Într-un vas, am cântărit făina, zahărul, untul rece tăiat cubulețe, am adăugat zahărul vanilat și un praf de sare. Am  lucrat ingredientele cu un chopper de aluat până am obținut o masă sfărâmicioasă. (Chopper -ul se vede în imagine – îl găsiți ieftin la Pepco, își merită banii). Alternativ, se poate folosi o furculiță mai mare, robotul sau mâinile, dar acestea trebuie să fie foarte reci, le răcim în apă rece înainte de a ne apuca de treabă, astfel încât untul să nu se încălzească de la căldura mâinilor și să devină cremos.
  3. Am adăugat două linguri de apă rece de la congelator și am frământat puțin cu mâna, doar până s-a legat aluatul. Dacă e nevoie, mai adăugați și restul de apă. Aluatul trebuie să fie moale și elastic, dar nu lipicios pentru a obține o crustă crocantă și fragedă.
  4. Din două treimi de aluat am format o bilă, am aplatizat-o si am învelit-o în folie alimentară. Bucata cea mică (o treime de aluat) am modelat-o în formă de dreptunghi și am învelit-o si pe ea în folie. Le-am pus la frigider pentru o oră. Timpul de repaus este obligatoriu (cel puțin o oră) pentru ca aluatul să devină flexibil si maleabil. De asemenea, îl ajută să nu se contracte în timpul coacerii.

Umplutura:

  1. Am curățat și am ras pe răzătoarea cu găuri mari dovleacul și morcovii.
  2. Într-o cratiță am amestecat untul cu  dovleacul, morcovii, zahărul si scorțișoara și le-am călit 10 minute, până s-au înmuiat un pic. Le-am lăsat să se răcească.

Coacerea:

  1. Am încălzit cuptorul la 200°C (foc mare) și am uns ușor cu unt o tavă de tartă cu diametrul de 28 cm.
  2. Am întins aluatul în formă rotundă, astfel încât să depășească marginile tăvii cu vreo 5 cm și l-am transferat în tavă prin răsturnare cu tot cu folia de silicon pe care l-am întins. L-am lipit pe unde s-a rupt, i-am ajustat marginile și l-am înțepat din loc în loc cu furculița.
  3. Am copt aluatul gol 10 minute la 200°C cu ventilație, l-am scos din cuptor și apoi am redus temperatura la 180°C.
  4. Între timp, din cealaltă bucată de aluat, am făcut 10 panglici pentru grilajul de deasupra.
  5. Am pus umplutura în tava cu aluatul precopt și am format deasupra un grilaj din aluat. Am bătut ușor cu furculița un ou și am uns grilajul cu el. Am presărat apoi pe grilaj un pic de zahăr brun.
  6. Am copt tarta 35 de minute la 180°C cu ventilație (foc mediu), apoi am lăsat-o să se răcească în tavă.

A ieșit perfect tarta mea cu dovleac și morcovi. Crusta e fragedă si crocantă și umplutura potrivit de dulce, fină, aromată și ușor picantă.

Spor la prăjiturit!

Adaugă un comentariu: