Tortul cu ciocolată și caramel este o reinterpretare a clasicului Tort Dobos , creat special pentru iubitorii de caramel care preferă o textură mai fină. În locul glazurii tradiționale de zahăr ars, foile acestui tort sunt însiropate cu un sirop aromat de caramel, care se îmbină perfect cu straturile de ciocolată.
Este tortul perfect pentru a fi savurat împreună cu familia și prietenii de Crăciun, dar și cu alte ocazii speciale.
Găsiți aici toate rețelele mele de tort.
Pentru un Tort cu ciocolată și caramel dreptunghiular de aproximativ 27*12 cm, adică 12 – 14 felii, avem nevoie de următoarele ingrediente:
Foile de Doboș:
- 9 ouă
- 9 linguri de zahăr tos
- 9 linguri de făină
- o lingură rom (opțional)
- un praf de sare
Siropul de caramel pentru însiropat:
- 120g zahar tos
- 200ml apa
Crema de ciocolată cu unt:
- 5 ouă
- 250g zahăr tos
- 5 linguri de apă (sau cafea tare, dacă preferați)
- 250g ciocolata neagră
- 2 linguri de cacao
- 2 fiole aromă de rom (sau 2 lingurițe de cafea solubilă)
- o linguriță extract de vanilie
- 400g unt 82% grăsime, la temperatura camerei
Cum am făcut tortul cu ciocolată și caramel:
Foile de Doboș:
1.Am încălzit cuptorul la 180ºC (foc mediu) și am pregătit o tavă dreptunghiulară de 27*36 cm, pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. Am mai pregătit încă 2 hârtii de copt pe mărimea tăvii.
2. Am bătut albușurile spumă tare cu un praf de sare. Apoi am adăugat o lingură de rom și treptat zahărul, mixând în continuare până am obținut o spumă tare și lucioasă și am terminat de adăugat zahărul. Am încorporat ușor, cu spatula, mai întâi gălbenușurile, apoi făina cernută deasupra compoziției.
3.Am împărțit compoziția în trei părți egale. Am pus prima treime în tava tapetată cu hârtie de copt și am nivelat-o. Am copt foaia 6 minute la 180°C cu ventilație (foc mediu).
4. Am scos foaia din tavă cu tot cu hârtia de copt și am lăsat-o să se răcească. Când s-a răcit, am întors-o cu fața în jos și am tras ușor hârtia de copt de pe ea.
5.Am mai copt încă două foi la fel. Foile coapte, după ce s-au răcit, se pot suprapune cu hârtie de copt între ele.
Siropul de caramel pentru însiropat:
1.Am pus zaharul intr-o craticioara de 1 litru sa se topeasca si separat am pus 200 ml de apa sa se infierbante.
2.Cand tot zaharul s-a caramelizat, am tras cratita de pe foc si am adaugat apa fierbinte. Atentie! In acest moment caramelul se infoaie si se ridica in cratita si daca aceasta nu e suficient de mare s-ar putea sa iasa afara.
3.Am pus la loc cratita pe foc mic si am amestecat pana s-a topit tot caramelul, apoi am pus siropul la racit.
Crema de ciocolată cu unt:
1. Am mărunțit ciocolata și am pus la încălzit apă de două degete într-o cratiță pentru baia de aburi.
2. Într-un castron, care se potrivește perfect peste cratița cu aburi, am pus ouăle, zahărul și 5 linguri de apă. Am amestecat cu telul până s-a omogenizat compoziția, apoi am pus castronul pe aburi și am bătut în continuare 10 minute cu telul până crema s-a înfierbântat bine și a început să se îngroașe.
3. Am luat-o de pe aburi, am adăugat imediat ciocolata mărunțită și cacaoa cernută și am amestecat până s-a omogenizat. Am lăsat-o să se răcească la temperaura camerei. Am tăiat untul moale în bucăți de mărimea unei nuci.
4. Am adăugat aroma de rom și extractul de vanilie și am început să mixez crema de ciocolată. Am continuat să mixez adăugând pe rând bucățile de unt. Când tot untul a fost încorporat, am mixat un minut crema la viteză mare ca să devină spumoasă.
Asamblarea tortului cu ciocolată și caramel:
1. Am tăiat fiecare foaie în trei, obținând astfel 9 foi de 27*12 cm.
2. Am pus deoparte trei linguri de cremă pentru decor și am împărțit ochiometric restul de cremă în 10 părți egale (ultimele două părți sunt pentru îmbrăcarea tortului în cremă).
3. Am însiropat prima foaie cu sirop caramel, peste care am întins 1/9 din cremă. Am continuat la fel cu celelalte 8 foi, siropul și crema. Am îmbrăcat tortul în cremă și l-am decorat cu crema pusă deoparte.
Valori nutriționale /felie de 125g:
Valoarea energetică 529 kcal; Grăsimi 34,9 g; Carbohidrați 47,5 g – din care Zaharuri 42,6 g; Fibre 0,4 g; Proteine 7,6 g
Spor la prăjiturit!