Cornulete cu sunca

Când vine vorba de patiserie sărată, cornulețele cu șuncă au un loc special în inima mea. Rețeta aceasta vine din caietul cel vechi al mamei mele, un tezaur de arome și amintiri (și, da, are și un caiet nou). Este o reteta mereu câștigătoare fiindcă sunt apreciate de oricine le gustă!

Aceasta este prima rețetă de patiserie sărată pe care o public pe Pleziruri. Știu că ne-am obișnuit cu dulciurile, dar sunt convinsă că aceste cornulete fragede și gustoase vă vor cuceri și pe voi.

Pentru umplutură, folosesc șuncă măcinată – un mix de jambon afumat sau șuncă crud-uscată, combinat cu o șuncă fiartă și afumată, cum ar fi mușchiul file afumat. Rezultatul? O combinație delicioasă, ideală pentru un aperitiv special, pentru micul dejun sau pentru a fi luată la pachet.

Pentru o porție de cornulete cu sunca din care ies 22 de bucăți, avem nevoie de următoarele ingrediente:

Aluatul fraged:
  • 210 g făină
  • 140 g unt (82% grăsime)
  • 2-3 linguri smântână fermentată
  • jumătate de linguriță de sare
Umplutura:
  • 150 g șuncă
  • o lingură smântână fermentată
Pentru uns cornulețele:
  • un ou

Cum am făcut cornulețele cu șuncă:

  1. Pentru aluatul fraged, am pus într-un vas făina, untul tăiat cubulețe și sarea. Cu ajutorul unui chopper de aluat, am încorporat untul în făină până am obținut un aluat sfărâmicios. Alternativ, se poate folosi o furculiță sau se poate frământa cu vârful degetelor.
  2. Am adăugat două linguri de smântână și am frământat scurt până s-a legat aluatul și nu a mai fost lipicios. Am format o bilă din aluat, am aplatizat-o, am învelit-o în folie alimentară și am pus-o o oră la frigider.
  3. Între timp, am măcinat șunca și am amestecat-o cu o lingură de smântână să se lege un pic.
  4. După ce a trecut timpul de repaus, am încălzit cuptorul la 210°C (foc tare). Am întins aluatul în foaie subțire de aproximativ 3 mm și am tăiat cercuri cu ajutorul unui decupator cu diametrul de 8 cm. Am adunat căzăturile de aluat, le-am frământat scurt, am întins din nou o foaie și am decupat-o.
  5. Am distribuit șunca egal pe toate cercurile de aluat, apoi am închis cercurile, formând cornulețele. Am apăsat cu o furculiță pe marginile cornulețelor și pentru design, dar și pentru a se lipi mai bine aluatul.
  6. Am bătut ușor un ou cu furculița, apoi am uns fiecare cornuleț cu ou. Deasupra se pot presăra semințe după preferință: susan, chimen, mac etc.
  7. Am pus cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt și le-am copt 18 minute la 210°C (foc tare). Se servesc calde sau reci.

Valoari nutriționale/ cornuleț 20g:

Valoarea energetică 103 kcal; Grăsimi 6,6 g; Carbohidrați 7,9 g –  din care Zaharuri 0,1 g; Fibre 0,3 g; Proteine 2,9 g.

Spor la prăjiturit!

Adaugă un comentariu: