Rulada de bezea cu lamaie

Rulada de bezea cu lamaie este un desert fin și răcoritor, perfect pentru iubitorii de arome proaspete. Bezeaua pufoasă, cu o crustă crocantă de fistic tocat, se combină armonios cu umplutura cremoasă de frișcă și curd de lămâie. Gustul echilibrat, unde dulceața bezelei este contrabalansată de aciditatea plăcută a lămâii, o transformă în prăjitura perfectă pentru orice ocazie.

Descoperă și alte retete fresh delicioase cu lamaie pe blogul meu:

Cheesecake cu lămâie

Tort cu afine și lămâie

Petits fours cu mousse de lămâie și lime

Tarta cu piersici și cremă de lămâie

Rulada de bezea. Rulada Pavlova. Curd de lamaie. Prajitura de casa. Cum se coace bezeaua pentru rulada? Cum se face rulada de bezea? Cum se face curd de lamaie?

Pentru o Rulada de bezea cu lamaie care poate fi porționată în 8 felii generoase, avem nevoie de următoarele ingrediente:

Blatul de bezea:
  • 4 albușuri (160 g)
  • 230 g zahăr praf
  • o lingură suc de lămâie
  • 2 lingurițe amidon (6 g)
  • 50 g fistic decojit
Crema:
  • 300 ml smântână pentru frișcă (foarte rece)
  • o linguriță extract de vanilie
  • Curd de lămâie din:
    • 2 gălbenușuri
    • 70 g zahăr tos
    • o lămâie (coaja și sucul)
    • 40 g unt 82% grăsime

Cum am făcut Rulada de bezea cu lămâie:

Blatul de bezea:
  1. Am încălzit cuptorul la 170°C (foc mediu) și am tapetat cu hârtie de copt o tavă dreptunghiulară de 36×24 cm.
  2. Am mărunțit fisticul. Am amestecat zahărul praf cu cele două lingurițe de amidon și am separat albușurile de gălbenușuri. Am pus deoparte două gălbenușuri pentru că le voi folosi mai târziu la curd, iar pe celelalte două le-am amestecat cu jumătate de linguriță de zahăr praf și le-am pus într-o cutiuță la congelator pentru alte întrebuințări.
  3. Într-un vas foarte bine curățat și degresat, am bătut albușurile spumă tare. Mixând în continuare la viteză mare, am adăugat mai întâi o lingură de zeamă de lămâie și apoi treptat zahărul praf amestecat cu amidon, tot câte o lingură, la intervale destul de mari de timp (cel puțin 30 de secunde), astfel ca zahărul pe care l-am adăugat anterior să aibă timp să se dizolve. La final, bezeaua trebuie să fie tare și lucioasă.
  4. Am pus bezeaua în tavă, pe hârtia de copt și am nivelat-o. Am presărat deasupra fisticul mărunțit. Am copt blatul de bezea 8 minute la 170°C cu ventilație, apoi am redus temperatura la 130°C și am mai copt 15 minute.
  5. Am pregătit pe masă o hârtie de copt neaderentă ceva mai mare decât tava în care am copt bezeaua și am presărat-o cu zahăr praf. Am scos bezeaua din cuptor și am răsturnat-o pe hârtia pregătită. Am tras cu grijă hârtia de pe dosul bezelei și am lăsat bezeaua așa, cu fața în jos, să se răcească.
Curdul de lamaie:
  1. Am pus la încălzit două degete de apă într-o cratiță pentru baia de aburi. Într-un vas am pus două gălbenușuri, 70 g zahăr, coaja și zeama de la o lămâie (50 ml). Am amestecat, apoi am pus vasul pe aburi pentru 20 de minute, până când curdul s-a îngroșat. Am amestecat din când în când în timpul acesta.
  2. Am luat vasul de pe aburi și am adăugat untul tăiat cubulețe. Am amestecat să se omogenizeze, apoi am strecurat curdul printr-o sită fină. L-am pus la frigider să se răcească.

Asamblarea:

  1. Am bătut frișca tare împreună cu o linguriță de extract de vanilie. (Ca să se bată bine, smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece). Am amestecat frișca bătută cu două linguri de curd rece, apoi am distribuit-o peste bezeaua răcită, lăsând liberă o fâșie de 3 cm la capătul uneia din laturile mai scurte. Am distribuit și restul de curd peste frișcă.
  2.  Am rulat bezeaua începând de la cealaltă latură scurtă și am pus-o pe un platou, având îmbinarea la bază. Am lăsat-o la frigider o oră înainte de a o servi.

Valori nutriționale / felie de 110g

Valoarea energetică 363 kcal; Grăsimi 20,0 g; Carbohidrați 41,0 g –  din care Zaharuri 39,5 g; Fibre 0,0 g; Proteine 5,6 g.

Spor la prăjiturit!

Sursa: Mary Berry – Lemon meringue roulade with pistachio

Adaugă un comentariu: