Reteta acestei prajituri este dintr-un caiet foarte vechi de retete al mamei mele, din vremea cand cele mai bune prajituri erau cele cu nuca si doar la ocazii deosebite se faceau prajituri cu crema. Prajitura este intr-adevar foarte buna, e frageda si aromata, numai buna de servit la o cafea.
Pentru o tava de aproximativ 36*24cm, avem nevoie de:
- 450g faina
- 1pachet praf de copt
- un praf de sare
- 330g unt la temperatura camerei
- 150g zahar tos
- un ou mare
- coaja rasa de la o lamaie
- 2-3 linguri zeama de lamaie
- 3 linguri gem de caise
- 250g zahar tos
- 5 oua
- 250g nuca macinata
- o lingurita extract de vanilie
- coaja rasa de la o lamaie
Cum am facut:
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC).
Pentru aluat am pus pe blatul de lucru faina cernuta amestecata cu praful de copt si sarea, zaharul, untul moale, oul, coaja rasa de lamaie si 2 linguri zeama de lamaie si am framantat pana s-a format aluatul. Daca e nevoie, mai adaugati o lingura zeama de lamaie.
O treime din aluat am invelit-o in folie de plastic si am pus-o in congelator.
Din celelalte doua treimi de aluat am intins o foaie, pe care am transferat-o apoi in tava. Am uns foaia cu gem de caise si am lasat-o deoparte.
Intr-un vas am mixat cele 5 galbenusuri cu zaharul, am adaugat vanilia si coaja rasa de lamaie, apoi nuca macinata. Separat am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi le-am adaugat in compozitie usor cu spatula prin miscari de rasturnare.
Am turnat compozitia in tava peste stratul de gem si am nivelat-o.
Am scos aluatul din congelator si l-am ras pe razatoarea cu gauri mari uniform peste crema cu nuca. Se pot face si suluri subtiri din aluat care se pun sub forma de grilaj, in cruce peste crema, dar mie mi s-a parut mai simplu sa rad aluatul.
Am pus tava in cuptor si am copt 50 de minute la foc mijlociu.
Cand s-a racit, am pudrat-o cu zahar si am taiat-o bucati.
Sunt curioasa daca o cunoasteti sub alta denumire. Astept sa-mi scrieti. 🙂
Spor la prajiturit!
O prajitura buna si ieftina! Eu o fac dar puneam deasupra grilajul din aluatul pastrat, promit cand o voi face sa dau aluatul pe razatoare!
Iti multumim Lore pentru retetele deosebite pe care aduci pe aceasta pagina!
Tine-o tot asa!
Flori,
Multumesc pentru comentariu si pentru apreciere, Flori! Si in reteta scrie sa pui grilaj, dar e mai rapid cu razatura 🙂 Tot sub denumirea asta cunosti si tu prajitura?
Am o rețetă asemănătoare care se numește ”Gărduleț”. Blatul se împarte în 3 părți, prima foaie de blat se unge cu gem, apoi se pune grilajul, crema cu nuci, a doua foaie de blat și glazură de cacao deasupra.
suna bine 🙂
Eu o cunosc ca si „Mágnás pite”. Proportiile din reteta mea difera putin, dar sigur e aceeasi. Felicitari pt munca depusa!
P.S. Scuze, mi-a scapat traducerea, Mágnáspite inseamna cv de genul Placinta magnatiloir. 🙂
Mulțumesc și pentru felicitări și pentru comentariu!
Prajitura „Figaro”…O facea mama mea cu…muuulti ani in urma
(Cu gem de prune neaparat)
Reteta de Figaro la mine in casa e compusa din aluat fraged, gem si bezea cu nuci 🙂