Este cea mai bună prăjitură cu cireșe după părerea mea. O fac de 2-3 ori pe an în sezonul cireșelor, dar îmi plac și variantele cu caise sau cu prune.
Pentru o tavă de aproximativ 36*24cm avem nevoie de:
- 6 ouă mari
- 100g unt
- 300g zahăr tos (din care 2 linguri zahăr vanilat făcut în casă)
- 250g făină
- un praf de sare
- o linguriță praf de copt
- 750 -1000g cirese (sau alte fructe: caise, piersici, vișine, prune, rubarbă)
- jumate de linguriță scorțișoară (opțional)
Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Mai întâi am spălat cireșele, le-am curățat de codițe și le-am scos sâmburii. Am presărat peste ele scorțișoara și am amestecat. Le-am lăsat deoparte.
Am încălzit cuptorul la foc mediu (180ºC) și am uns cu unt și tapetat cu făină o tavă de 36*24 cm.
Am cernut făina împreună cu praful de copt și am amestecat bine.
Am topit untul și l-am lăsat să se răcească, apoi am separat albușurile de gălbenușuri.
Într-un vas mare am bătut albușurile cu un praf de sare spumă tare. Am adăugat treptat zahărul împreună cu zahărul vanilat și am bătut în continuare până am obținut o spumă tare și lucioasă. Am adăugat gălbenușurile și untul topit răcit și am amestecat ușor cu o spatulă. Apoi am adăugat făina amestecată cu praful de copt și am încorporat-o tot cu spatula ușor, prin răsturnare .
Am turnat compoziția în tava pregătită și am presărat deasupra cireșele. Am copt 35 de minute la foc mediu. Când s-a răcit, am pudrat-o cu zahăr și am tăiat-o bucăți.
Spor la prăjiturit!