De cand ma stiu, cand vine vorba de prajitura cu mere, asta e aleasa. O facea bunica, o face mama, acum o fac si eu. Sper sa o incercati si voi.
Pentru o tava de aproximativ 36*24 cm, avem nevoie de:
- 500g faina
- 250g unt la temperatura camerei
- un praf de sare
- un ou
- 2 linguri smantana sau iaurt
- 50g zahar pudra
- un plic praf de copt
- 2kg de mere
- 100g zahar tos (sau dupa gust)
- 50g unt
- 2 lingurite scortisoara
- 2 linguri gris
- 2 pliculețe zahar vanilat + 2 lingurite zahar pudra
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am pregatit mai intai merele. Le-am spalat, le-am curatat de coaja și le-am ras pe răzătoarea cu gauri mari. Le-am pus intr-o cratita și am format patru adancituri, in care am bagat cate o bucatica de unt (din cele 50g). Am pus cratita pe foc mic și le-am fiert aproximativ 10-15 minute, amestecand mereu, pana a scazut sucul pe care-l lasa merele (timpul depinde si de cat de zemoase sunt). Apoi am pus zaharul si scortisoara si le-am mai lasat 5 minute, sa se topeasca si zaharul. Am oprit focul si le-am lasat sa se raceasca.
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns usor cu unt tava.
Pentru aluat, am cernut faina impreuna cu sarea, zaharul pudra si praful de copt, pe blatul de lucru. Am adaugat untul moale si le-am framantat bine. Am facut o gaura in mijloc, unde am pus oul și smantana, apoi am framantat din nou pana s-a legat aluatul.
Am impartit aluatul in doua parti egale. Am intins o foaie de dimensiunea tavii si am transferat-o în tava (am luat-o pe sucitor). Am indreptat marginile, am intepat-o din loc in loc cu furculita (sa nu se umfle la copt), apoi am presărat peste ea o lingura de gris. Am pus merele si am nivelat. Am presarat apoi cealalta lingura de gris.
Am intins si a doua foaie si am pus-o peste mere. Am intepat-o si pe aceasta cu furculita.
Am copt prajitura 50 de minute la foc mediu.
Cand s-a racit, am pudrat-o bine cu zahar vanilat amestecat cu zahar praf si am taiat-o bucati.
Spor la prajiturit!